Radnice začne zamykat hnědé popelnice, sabotéři zelený odpad kontaminují

  9:32
Pardubice trápí čím dál větší množství odpadu i kvalita jeho třídění. Snaha města rozjet sběr bioodpadu na sídlišti Dubina se však kvůli sabotérům příliš nedaří. I proto chce nádoby zamykat.

ilustrační snímek | foto: archiv Hradeckých služeb

„Zatímco část obyvatel bytových domů městského obvodu Pardubice III možnost třídit zelený odpad uvítala, stále je dost těch, kteří jejich snahu o ekologické chování maří,“ uvedla mluvčí města Pardubice Nataša Hradní.

Podle ní tak radnice bude muset na hnědé popelnice dát dokonce zámky. Jinak by třídění nemohlo pokračovat.

„Za první rok se z pěti lokalit na sídlišti Dubina svezlo více než 27 tun bioodpadu. Bohužel ani rok nestačil na to, aby někteří spoluobčané vzali vážně naši výzvu a do hnědých kontejnerů nevhazovali komunální, ani jiný odpad, aby neznehodnocovali snahu všech ostatních. Obsah takto kontaminovaného kontejneru už nemůže být v kompostárně zpracován a je uložen jako komunální odpad na skládku,“ uvedl náměstek pardubického primátora Jan Nadrchal.

Město se ale nechce vzdát myšlenky umožnit i lidem z bytových domů třídění zeleného odpadu. Řešením by mohl být systém, kdy kontejnery budou uzamčeny a klíče dostanou pouze ti, kteří chtějí přispět k ochraně životního prostředí.

„Uzamčené popelnice se objeví již v březnu na všech pěti stanovištích v městském obvodě III, v ulicích Dašická u č. p. 1767, Erno Košťála u č. p. 973, Bartoňova u č. p. 849, u č. p. 851–852 v ulici Luďka Matury a na Dubovém návrší u č. p. 748,“ dodala Hradní s tím, že klíče k nim si budou moci obyvatelé této části Pardubic vyzvednout již v únoru na úřadu MO III na Dubině nebo na Odboru životního prostředí magistrátu ve Štrossově ulici.

„Třídění bioodpadu má význam pro životní prostředí. Ve formě kompostu vracíme do přírody důležité složky půdy a také omezíme množství komunálního odpadu, který pak plní skládky. Doufáme, že uzamykáním nádob na sběr této významné komodity se nám podaří uchránit iniciativu těch, kterým není budoucnost planety lhostejná, před nezodpovědným přístupem jiných,“ dodal náměstek.

Autor: