Libochovice chtějí zpoplatnit parkování v centru města. Proti záměru vznikla petice

4. únor 2022 10:39

Vedení Libochovic na Litoměřicku chce ve městě zavést placené parkování, konkrétně na autobusovém nádraží a na náměstí 5. května. To se ale nelíbí části obyvatel. Proti placenému parkování už sepsali petici.

Podle nich tento krok ztíží život nejen živnostníkům, ale hlavně místním obyvatelům. Vedení města se brání a chce o podobě placení ještě diskutovat.

„My jsme tady všichni naštvaní, protože většina lidí tady jen zastaví, oběhne si svých pár obchodů, nasedne do auta a odjede. Takže jestli se to má platit od první minuty, tak je to víc jak nehoráznost. Představa, že mi někdo přiveze zboží do obchodu, a já za, že si vyložím zboží, budu ještě muset platit, to je nehoráznost,“ myslí si jeden z obyvatel Libochovic, Michael Šubrt.

Proti záměru zpoplatnit parkování v centru Libochovic vznikla petice

Svůj obchod má přímo na náměstí 5. května. Právě tam chce radnice zvést placené parkování.

Podle starosty Miroslava Zůny z PRO Libochovice, Poplze a Dubany je tento krok nevyhnutelný: „Parkoviště na náměstí 5. května slouží k odstavnému parkování. Těch automobilů, které se na to parkovací místo postaví po dobu šesti, i osmi hodin, a tím hode facto ho blokují, je dost. Tím se ubírá kapacita pro zákazníky těch živnostníků.“

Plánovaný systém placení parkovného přijde jeho kritikům nelogický

Jiří Leník, živnostník a autor petice proti placenému parkování uvedl, že takhle nastavený systém je nelogický.

„Především nevidíme smysl v tom, proč by se mělo platit od první minuty, pokud jde opravdu jen o to, dostat z těch míst auta, která jsou tam odstavena dlouhodobě,“ vysvětluje Leník.

Automobily, které lidé dosud odstavovali přímo na náměstí, se jen podle něj přemístí do okolních ulic. „Určitě se budou snažit parkovat zdarma. Tím pádem, místo toho, aby využívali placené parkování, budou hledat místa v jiných ulicích, kde jsou už teď ty parkovací kapacity často přetížené,“ dodává Leník.

Parkovné na autobusovém nádraží a náměstí by podle vedení Libochovic mohlo stát pět až deset korun za hodinu.

„Místní úřad bude mít s údržbou těch parkovacích míst a přilehlého okolí některé finanční výdaje navíc oproti těm letům minulým, takže to je ten primární důvod, proč chceme parkování zpoplatnit,“ vysvětluje starosta Zůna, na co chce vedení města vybrané peníze využít.

O konkrétní podobě placeného parkování, které by mělo fungovat od letošního dubna, chce ale starosta města ještě s obyvateli diskutovat.

Spustit audio

Související