https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/saska-zitava-se-citi-osamocena-v-odporu-vuci-polskemu-dolu-turow
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Saská Žitava se cítí osamocena v odporu vůči polskému dolu Turów

4.2.2022 11:43 (ČTK)
Důl Turów v Polsku nedaleko české hranice.
Důl Turów v Polsku nedaleko české hranice.
Saské město Žitava (Zittau) zůstalo podle starosty Thomase Zenkera osamocené se svými pochybami o polském hnědouhelném dole Turów poté, co Česká republika a Polsko urovnaly spor o dopadech těžby. Vyjádření Zenkera, jehož 26tisícové město leží hned za polskými hranicemi v bezprostřední blízkosti dolu, přinesla rozhlasová stanice Radio Lausitz.
 

Premiéři ČR Petr Fiala a Polska Mateusz Morawiecki ve čtvrtek po měsících vyjednávání podepsali mezistátní dohodu, která počítá s náhradou ve výši 45 milionů eur (zhruba 1,08 miliardy Kč) pro českou stranu za škody způsobené těžbou v dole. Polsko se také zavázalo k dostavbě podzemní stěny, která má zabránit odtoku podzemních vod z českého území. Praha zase počítá s tím, že stáhne žalobu na Varšavu u Soudního dvora EU.

Starosta Žitavy Zenker po zveřejnění dohody vyčetl saské vládě, že nebyla ve věci aktivní a nevzala dost vážně obavy místních obyvatel. Ty se týkají třeba toho, že při plánovaném rozšiřování dolu směrem k česko-polské hranici by podle jedné studie mohlo celé saské město klesnout až o metr.

Skupina PGE, které důl i zdejší elektrárna patří, chce v Turówu těžit až do roku 2044. Důl plánuje postupně rozšířit na 30 kilometrů čtverečních podél silnice z Žitavy do Bogatyně. Rozšíření těžby předloni Polsko povolilo bez ohledu na námitky sousedů. V oblasti kvůli tomu opakovaně demonstrovali aktivisté z trojice zemí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JO

Jarka O.

4.2.2022 17:13
Občas zazněly otázky, co si o sporu o Turow myslí Němci a odpověď byla ticho. Škoda, že tamní místní nebyli aktivnější, mohli se připojit se k Česku (v žalobě). Jen čekali, jak spor dopadne. Tak se k vylidněné Lužici staví jejich vláda. Je mi jich líto.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

4.2.2022 18:43 Reaguje na Jarka O.
Taky mne udivovalo, ze se Nemci o tuhle zalezitost nezajimali - aspon co se zprav v mediich tykalo. A vypada to v poslednich desetiletich jako Drang nach Osten pozpatku - jak se ta vychodni hranice Nemecka vylidnuje
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

4.2.2022 19:32 Reaguje na Miloš Zahradník
to by jsme tu Lužici mohli za nějakou dobu obsadit:-D
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

4.2.2022 19:34 Reaguje na Jarka O.
vydlábli se na to ukázkově...ale asi to není úplně stejná situace...v Lužici měli taky doly na hranici a Poláci k tomu neřekli nic ale to bylo za komárů
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

4.2.2022 20:48
Starosta Žitavy měl být podstatně aktivnější a najít spojence na regionální i státní úrovni v Německu , jako se povedlo v ČR. Pečení holubi nelétají do huby ani v Německu, to snad již ví.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

7.2.2022 16:28 Reaguje na Miroslav Vinkler
Starosta Žitavy se celkem snažil, a to jako fakt, ale Berlín se na něj zvysoka, bo nějakou vesnici na východní hranici mají v nejprogresivnějším multikulti štatu Říše u ... jo, přesně tam.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist