Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Stavbě haly u Opatovic chtějí zabránit referendem, brojí i vedlejší vesnice

  15:49
Kvůli chystané stavbě velké průmyslové haly v Opatovicích nad Labem začali tamní obyvatelé podepisovat návrh na vyhlášení místního referenda. Podpisů zatím petiční výbor od ledna sebral 350, potřebuje jich šest set. Investor se obává zmaření své investice.

Obce Čeperka a Opatovice nad Labem vedle sebe léta fungovaly jako dobří sousedé a nezměnila na tom nic ani dálnice D35, která mezi vesnicemi vytvořila optickou bariéru. Teď je ale rozděluje plánovaná stavba průmyslové haly o výšce šestnáct a půl metru a se zastavěnou plochou, na kterou by se vešlo pardubické Pernštýnské náměstí hned čtyřikrát.

Halu chce investor vybudovat na poli, které leží mezi velkou okružní křižovatkou v Opatovicích a Čeperkou. Územní plán Opatovic to umožňuje. Samotnou obec bude od nového areálu dělit vysoký val s dálnicí D35. Čeperku však ne. Zatímco zastupitelé Opatovic proti investici nic nenamítají, Čeperka je proti.

„Se starostou už komunikujeme jen písemně. Nemáme dobré vztahy a mne to strašně mrzí. Jsme tak blízko sebe, máme tam kamarády, byly to vždy spřátelené vesnice,“ řekla starostka Čeperky Kristina Vosáhlová.

Zatím podle developerské firmy Czech Industrial Development není jasné, k čemu hala bude sloužit. Mohlo by tam najít práci až 500 lidí. Do areálu povede nová silnice napojená na silnici I/37. Stavební úřad pardubického magistrátu vydal už územní rozhodnutí, jež ale není pravomocné. Přišla proti němu odvolání, kterými se nyní úředníci zabývají.

Developer tvrdí, že se snažil s obcemi spolupracovat. „Vůbec jsme netušili, že tu bude takový problém, zpětně bychom asi některé věci udělali jinak, třeba bychom záměr nechystali v takovém rozsahu. Ale jsme už příliš daleko a je velmi těžké začít projekt měnit,“ řekl Tomáš Novák z Czech Industrial Development s tím, že na začátku jednání se Čeperka jasně proti záměru nestavěla.

Zatímco spolek Sousedé proti hale nechal vytisknout brožuru, proč je třeba stavbu zastavit, developer kontroval tiskovinou, která projekt naopak hájí.

Oponenti se obávají hluku i vzhledu haly

Kritici haly, ať už v Čeperce či v samotných Opatovicích, mají dlouhý seznam nepříjemností, které podle nich hala způsobí. Bojí se dopravních problémů spojených s kamiony či auty zaměstnanců, zvýšení hluku, záboru zemědělské půdy. Obávají se, že to je jen začátek a v budoucnu se průmyslový areál bude dál rozšiřovat. 

„Esteticky to bude katastrofa, takové obří hangáry, které tu vznikají, by měly být zakázané,“ uvedl Nathaniel Filip de Aras ze spolku Sousedé proti hale. Stavba bude podle něj převyšovat o šest metrů val, který ji bude oddělovat od Opatovic. „Z dálnice se bude hluk odrážet od haly do vesnice,“ uvedl.

Investor námitky odmítá s tím, že jde o spekulace či nepravdy. Klíčovým dokumentem sporu je územní plán Opatovic, který halu postavit umožňuje. „Pokud někdo chtěl zabránit takové stavbě, měl k tomu příležitost od roku 2013 do 18. prosince 2018, kdy byl ukončen proces schvalování územního plánu. Tehdy se ale nikdo neozval,“ uvedl starosta Opatovic Pavel Kohout.

„Nikdy by mne nenapadlo, že tam někdo nechá postavit takové obrovské překladiště. Máme tu dálnici, železnici, je tu elektrárna, papírny, plánuje se spalovna. My tady chceme jen normálně žít,“ reaguje starostka Čeperky. 

Spolek Sousedé proti hale nyní sbírá podpisy pod petici za vyhlášení místního referenda. Potřebuje jich získat od 30 % oprávněných voličů. Lidé by pak mohli vedení obce zavázat, aby učinilo „veškeré možné kroky“ k tomu, aby zabránilo této konkrétní stavbě. „Pevně věřím, že potřebných 600 podpisů získáme,“ uvedl organizátor petice David Chládek.

Developer z toho má obavy. „Jsme z toho nešťastní. Protože pokud by došlo až k extrému, jak je otázka v referendu postavena, totiž že se nesmí stavět hala v průmyslové zóně na konkrétních pozemcích, byl by to brutální zásah do soukromého vlastnictví. Do pozemků jsme investovali už desítky milionů korun,“ uvedl Novák.

Chládek soudí, že část viny na tom má sám developer. „Mohlo se tomu zabránit, kdyby přišel dřív za lidmi, a nejednal jen s vedením obce,“ řekl. Zastupitele Opatovic viní, že o výhradách místních obyvatel vůči hale nechtěli jednat. „Zastupitelé v čele se starostou v územním řízení nepodali jedinou připomínku k plánované stavbě. Ozvat se museli až samotní občané obce,“ řekl Chládek.

Starosta Opatovic Pavel Kohout tvrdí, že ho nikdo nikdy nedonutí zvednout ruku pro návrh, který by šel proti platnému územnímu plánu. „Koupíte si v obci pozemek na stavbu rodinného domu, sousedovi se to nebude líbit a vyhlásí referendum, abyste tam nestavěl? To přece nejde,“ řekl Kohout.

  • Nejčtenější

Stegosaurus se skluzavkou stál sedm milionů. Stal se terčem kritiky i posměchu

11. května 2024

Premium Už nejen opoziční zastupitelé upozorňují na vysokou cenu nového hřiště v pátém pardubickém obvodě....

Kvůli požadavkům armády obchvat postaví blíž k obcím u letiště, starostové zuří

15. května 2024  16:55

Nová varianta jihozápadního obchvatu Pardubic se nelíbí obcím Starý Mateřov a Staré Jesenčany....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Památkově chráněné nádraží hyzdí reklamy. Musíme platit daně, hájí se vlastníci

13. května 2024  11:39

Nádraží v Ústí nad Orlicí, zapsané na seznam kulturních památek, zůstává opuštěné. Aktivisté, kteří...

Svědek v případu brutální vraždy přišel vypovídat opilý, soudce ho poslal domů

13. května 2024  13:09

U Krajského soudu v Hradci Králové dnes pokračovalo hlavní líčení s obžalovanými Pavlem Jirečkem a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Pardubicích se začnou rychle rozšiřovat zóny placeného parkování

14. května 2024  11:38

Doba, kdy se dalo v širším centru Pardubic odstavit auto zadarmo, končí. Obvody zvýší počet ulic,...

Začíná dohadování o stamilionech na obchvat Mýta, kraj nabídl 200 milionů

18. května 2024  9:42

Pardubický kraj připravil návrh memoranda, kterým by se stát, kraj a Vysoké Mýto zavázaly vybudovat...

Hyka dlouhodobou smlouvu v Pardubicích nedodrží. Odchází do Sparty

17. května 2024  21:13,  aktualizováno  21:36

Hokejový útočník Tomáš Hyka předčasně skončil v Pardubicích a v extralize bude pokračovat v dresu...

Koridor mezi Českou Třebovou a Olomoucí čeká test ETCS, v noci a bez omezení

17. května 2024  16:46

Strojvedoucí některých vlaků na hlavním železničním koridoru mezi Českou Třebovou a Olomoucí se v...

Rallye podle vlaku. Nezvyklý závod veteránů zpestří den plný páry v Žamberku

17. května 2024  13:44

Neobvyklý závod krásných strojů se v sobotu pojede mezi Hradcem Králové a Žamberkem. Posádky...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...