Hlavní obsah

NKÚ podal trestní oznámení kvůli financím na IT podporu proticovidových opatření

Praha

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) podal trestní oznámení kvůli hospodaření státu s penězi na informační podporu protiepidemických opatření. Informovaly o tom Hospodářské noviny. Případem se zabývá policie, podle HN si vyžádala podklady od ministerstva zdravotnictví. Policisté se podle deníku mimo jiné zajímají o informační podporu hygienických stanic.

Foto: Milan Malíček, Právo

Nejvyšší kontrolní úřad

Článek

Kontroloři podle HN prověřovali hospodaření s penězi na protiepidemická opatření na ministerstvu zdravotnictví, v Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) a v Národní agentuře pro komunikační a informační technologie (NAKIT). Konkrétně prověřovali období od loňského dubna do listopadu.

Podle HN se podezření z porušení zákona týká ministerstva zdravotnictví, což deníku potvrdil jeho mluvčí Ondřej Jakob. „Evidujeme policejní žádost o součinnost v této věci. Ministerstvo zdravotnictví jí vyhovělo, ale nemůže se k podrobnostem vyjadřovat,“ uvedl Jakob.

NKÚ doporučil ministerstvu průmyslu zrušit státní podnik ČPP Transgas

Ekonomika

NAKIT, který je správcem protiepidemických systémů Chytrá karanténa či eRouška, naopak odmítl, že by si od něj policie vyžádala doklady. Deníku mluvčí NAKIT Lukáš Trnka potvrdil, že úřad kontroloval nakládání s penězi v souvislosti s IT podporou Chytré karantény, v závěrečné zprávě ale podle něj nebylo konstatováno žádné porušení zákona.

Zprávu o výsledku kontroly úřad podle HN nezveřejnil, odmítl ji také komentovat. „Dokud orgány činné v trestním řízení nepotvrdí, že zveřejnění kontroly neohrozí jejich práci, nelze její závěry zveřejnit. Toto potvrzení očekáváme v řádu týdnů,“ řekla deníku poradkyně prezidenta NKÚ Olga Málková.

NKÚ: Ministerstvo zemědělství udělalo při rozdělování dotací potravinovým bankám řadu chyb

Ekonomika

Kontrolní závěr projednal NKÚ na konci ledna, kdy se obrátil i na Městské státní zastupitelství v Praze, s policií ale spolupracoval i dříve. „Již v průběhu kontroly byl NKÚ osloven orgány činnými v trestním řízení s žádostí o spolupráci, kterou samozřejmě poskytl,“ uvedla Málková.

Mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala Hospodářským novinám potvrdil, že podání od NKÚ žalobci evidují. „Obsah ale není možné s ohledem na krátkou dobu od jeho doručení, též s ohledem na jeho probíhající zpracování blíže komentovat,“ uvedl Cimbala.

Reklama

Výběr článků

Načítám