Černohorská vláda premiéra Krivokapiče končí, neustála hlasování o nedůvěře

foto Černohorský premiér Zdravko Krivokapič.

Podgorica - Černohorská vláda premiéra Zdravka Krivokapiče končí. V černohorské skupštině dnes neustála hlasování o nedůvěře poté, co kabinet přestala podporovat jedna z dosud koaličních stran. Po hodinách debaty vyslovení nedůvěry v 81členném parlamentu podle agentury Reuters podpořilo 43 poslanců. Podle černohorské ústavy musí prezident Milo Djukanović do měsíce jmenovat nového premiéra.

Hlasování o nedůvěře vyvolaly opoziční strany, včetně socialistů (DPS) prezidenta Djukanoviče, a proevropská aliance Černé na bílém, jejíž součástí je i neoliberální URA vicepremiéra Dritana Abazoviče. Ten naopak ustál čtvrteční hlasování o vyslovení nedůvěry. Jeho odvolání požadoval premiér Krivokapić poté, co Abazović bez jeho souhlasu navrhl vytvoření menšinové vlády bez účasti prosrbských sil i socialistů (DPS) prezidenta Djukanoviče.

Dnešním hlasováním vyvrcholila politická krize v malé balkánské zemi, jejíž vláda se dlouhodobě zmítala ve sporech mezi trojicí stranických koalic s často zcela protichůdnými zájmy i zahraničněpolitickou orientací. Zatímco nejsilnější vládní strana Demokratická fronta (DF) vyjadřuje silně prosrbské a proruské postoje, Abazovičova URA je stoupencem členství Černé Hory v NATO a do budoucna i v Evropské unii.

Strany, které vyvolaly dnešní hlasování o nedůvěře, rovněž Krivokapičovu vládu vinily z nezvládnutí boje s covidovou pandemií, z neschopnosti přilákat investice a vytvořit pracovní místa i ze zpomalení evropské integrace země. Krivokapić a jeho spojenci všechna obvinění odmítají.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 13.05.2024 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je pondělí 13. května 2024

Očekáváme v 17:00 20°C

Celá předpověď