Krnov: Tempo oprav bytů bude letos vyšší

05.02.2022 20:06 | Tisková zpráva

Jednadvacet milionů korun plánuje město Krnov v letošním roce vynaložit do oprav městských bytů. Částka je o 7,5 milionu vyšší než vloni.

Krnov: Tempo oprav bytů bude letos vyšší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radnice města Krnov

„Do oprav bytů jsme v minulém roce investovali 13,4 milionu korun. Nešlo jen o opravy a celkové rekonstrukce uvolněných bytů, ale také veškeré opravy bytů již obsazených. 

Anketa

Má Miloš Zeman v tuto chvíli vaši důvěru? (Ptáme se od 3. 2. 2022)

78%
19%
hlasovalo: 55309 lidí
K největším položkám patřily stavební práce ve výši 4,5 milionu korun, za havarijní službu jsme zaplatili 2,6 milionu korun a třeba za instalatérské práce 2,2 miliony korun,“ uvedl Jan Šrubař z odboru investic a správy majetku. Právě odstraňování havárií a instalatérské práce patří mezi nejčastější opravy v bytech obsazených nájemníky. „Nahlášených havárií a požadavků na opravy máme ročně stovky. Vloni jsme zaevidovali 1230 takových podnětů a jen za leden jich je 162. Denně nás kontaktuje v průměru pět nájemníků,“ upřesnil.

Neobsazených bytů se v roce 2021 podařilo opravit nebo zrekonstruovat a následně nabídnout k pronájmu padesát. „K tomu je třeba připočíst devět nových bytů, které byly přiděleny žadatelům ve zrekonstruovaném bytovém domě na adrese Stará 7, a další dva byty byly dány k dispozici v komunitním domě pro seniory v Kostelci. Celkem za rok 2021 tedy bylo nově přiděleno 61 bytů,“ upřesnil Jan Šrubař.  V současné době odbor registruje 118 volných bytů. „Z toho se 25 bytů opravuje, u sedmi bytů se zpracovává zadání k opravám a ve třech bytech stačí vymalovat a můžeme je nabídnout zájemcům. Do poloviny roku bychom chtěli počet neobsazených bytů stáhnout na polovinu,“ řekl Jan Šrubař.

Rychlejšímu tempu oprav brání rozsah oprav a jejich finanční náročnost. „Byty se uvolňují především po seniorech, kteří v nich bydleli třicet i více let. Většina z bytů není v dobrém stavu a musíme opravit téměř všechno: elektroinstalaci, jádro – koupelnu a WC, podlahy, vyměnit kuchyňkou linku, rozvody vody. V průměru nás oprava jednoho bytu vyjde na 300 tisíc korun. V zimě je o tyto zakázky větší zájem, hlásí se šest až devět firem a jejich nabídky se pohybují kolem sedmdesáti až osmdesáti procent rozpočtovaných cen. V hlavní stavební sezoně je ale situace jiná. S cenami jsme na sto procentech a také kapacita firem je v tomto období velmi omezená, mají lukrativnější zakázky,“ uzavřel Jan Šrubař.

Město vlastní 1535 bytů. Bez nájemníků jich v současnosti je 118. Volných je také 77 bytů v domech v lokalitě Alšova. Ty jsou ale určeny k demolici a nebudou se již obsazovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

11:17 Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

V rámci příprav oslav 90. výročí založení Botanické zahrady Petra Albrechta v Prostějově, které se u…