InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Kroužkování ptáků s přednáškou

    pátek 19.4 9:00 - Sýpka u rybníka Topič

  • Multinstrumentální koncert kapely Jablkoň

    pátek 19.4 19:30 - Hospoda U Datla, Blatná

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Blog: Proč vadí pumptrack?

Zvláštní, že cokoliv nového, moderního, co v okolních městech už mají nebo se na realizaci bez problémů chystají, v Milevsku vyvolává takové kontroverze. Stačí si vzpomenout na workoutové hřiště. Martin Smrček, tanečník Jára Kálal a tehdejší zastupitel Michal Polanecký o venkovní posilovnu usilovali tak dlouho, až Martin Smrček mezitím zemřel a Jára Kálal odešel do zahraničí. Michal Polanecký později opustil zastupitelstvo.



Před časem se na město Milevsko obrátili bikeři a projevili přání, aby Milevsko postavilo pumptrackovou dráhu. O snaze jezdců, aby se vybudoval pořádný skatepark ani nemluvě. O alespoň miminální vylepšení ramp u stadionu se zasloužil žák ze základní školy Matěj Hrtoň, když tento nápad poslal do participativního rozpočtu.

Koneckonců i participativní rozpočet, kterým města vyčleňují určité peníze pro nápady a náměty občanů, se v Milevsku prosazoval ztuha. Proběhl první a zatím poslední ročník, a když se na místostarostu Michala Horka obraceli mladí se žádostí, aby vznikl pumptrack, prohlásil místostarosta, že nebude pro rok 2022 navrhovat další ročník participativního rozpočtu, aby v napjatém hospodaření města raději zbylo na pumptrack. A to také dodržel.

Další anabáze už je v čerstvé paměti. Pumptracková dráha, kterou už z nejbližších sousedů mají v Písku a letos ji budou stavět v Táboře, se objevila v návrhu rozpočtu na letošní rok v částce 2,5 milionu korun. Město hospodaří ročně s částkou kolem 260 milionů. Na prosincovém zastupitelstvu ale tento výdaj zpochybnil zastupitel Pavel Koutník, když referoval o postoji dozorčí rady Sportovní společnosti. Řekl, že tyto peníze by se raději měly dát na údržbu stávajících sportovišť. Další debata ukázala, že sportovcům vadí chování skupin mládeže, které docházejí na rampy uprostřed sportovního areálu. Pro vyřazení pumptracku z rozpočtu ale byli jen čtyři zastupitelé. Pumptrack v rozpočtu přežil.

Pak se ale začalo proslýchat, že rozpočet města na rok 2022 hned v lednu dozná výrazných změn a snaha o vyškrtnutí pumptracku by se mohla opakovat. Naznačoval to i poměrně rezervovaný přístup starosty Ivana Radosty, který mluvil o vhodnějším místě vedle koupaliště. Všem zasvěceným ale bylo jasné, že v tom případě by se pumptrack oddálil na neurčito. I proto, že majitelem sousedních pozemků je premonstrátský řád a těžko předpokládat, zda by premonstráti dali souhlas s pumptrackem u kláštera jako kulturní památky. Rozhodně by se tedy pumptrack nepostavil letos.

Za přítomnosti skupiny mladých v sále si ale při lednové diskusi nikdo netroufl navrhnout, aby se pumptrack z rozpočtu vyřadil. Tento pokus se posunul až na neveřejnou radu města, která následovala hned po zastupitelstvu. Tam se znovu hlasovalo, zda pumptrack má být u stadionu nebo u koupaliště. A místo uprostřed sídlišť prošlo jen tak tak - čtyřmi proti třem hlasům. Pro byli Michal Horek, Karel Procházka, Martin Kupec a Jaroslav Mácha. Proti zvedli ruku Ivan Radosta, Petr Barda a Bohuslav Beneš. Pro příznivce pumptracku to s odřenýma ušima dobře dopadlo. 

Věkem to není
Proč pumptrack vadí, o tom se dá jen spekulovat. Variant se nabízí několik. Jako první třeba typický konzervatismus města a jeho zastupitelstva, jehož věkový průměr je k letošku 57 let. Této domněnce ale odporuje fakt, že vyřazení pumptracku navrhl druhý nejmladší zastupitel, sedmatřicetiletý Pavel Koutník (TOP 09), zatímco pumptrack podpořili nejstarší zastupitelé Jiří Kotalík nebo Bohuslav Beneš z KSČM.

Politický boj?
Jako překážku pumptracku ale nelze vyloučit ani pnutí ve vedení města. Je veřejným tajemstvím, že místostarosta Michal Horek s radním Karlem Procházkou už nebudou kandidovat s Ivanem Radostou za Jihočechy. Staví vlastní kandidátku a starosta Radosta hledá zřejmě potenciálního koaličního spojence v Markétě Honzíkové, která se rozhodla kandidovat v Milevsku za STAN. Boj proti pumptracku – jen proto, aby se Horkovi náhodou do podzimních voleb něco populárního nepovedlo? To by ovšem bylo velmi krátkozraké a mohlo by naopak přivést na Horkovu kandidátku mladé lidi pro potřebnou generační obměnu v milevském zastupitelstvu. Někteří mohli v sále domu kultury pochopit, že je třeba sedět na zastupitelských židlích a ne v publiku, pokud chtějí ve městě něco změnit.

Jiný životní styl?
Je tu ale ještě jedna možnost. Rozpor ve vnímání sportu a volnočasových aktivit. Pavel Koutník je bývalý úspěšný fotbalista Milevska. Má blízko k funkcionářům a trenérům (nejen fotbalovým), kteří vyznávají organizovaný sport - disciplínu, výkon, výsledky, úspěch. Z výhledu ze hřiště na některé party na U rampě, po kterých zbydou plechovky od nápojů, když ne nic horšího, jim musí téct krev obráceně. I když marihuaně určitě neholdují ve skejtparku všichni. Chodí tam i rodiče s malými dětmi.

Už náměstkyně ministra zdravotnictví Alena Šteflová na konferenci Živého Milevska před časem řekla, že nastává odliv dětí z organizovaného sportu k neorganizovaným volnočasovým aktivitám. Mnozí dnešní rodiče nejsou ochotni vodit dítě v šest ráno na trénink, obětovat rodinné víkendy na objíždění závodů, nutit dítě do dřiny, bez které se výsledky nedostaví. Inklinují spíš k rekreačním aktivitám, cyklovýletům, aquaparkům, rodinnému lyžování a ve městech, kde k tomu mají podmínky, třeba právě k odpoledni na pumptracku s koloběžkou. Jedna z maminek to ve středu na zastupitelstvu řekla jasně a je třeba to vnímat jako trend. Do opaku dnešní mladé rodiče a jejich děti násilím nikdo nesešněruje. Když město nepostaví pumptrack, jen tyto mladé lidi utvrdí v tom, že v Milevsku chcíp´ pes a je třeba se poohlédnout po lepším místě k životu.

Pokud je jádro pudla někde tady, nezbývá než se divit tak malé prozíravosti organizovaných sportovců, kteří by „volnočasáře" nejradši vystrčili co nejdál za město, místo aby vzali jejich přítomnost vedle umělky jako šanci. Vždyť co brání sportovním klubům uspořádat čas od času vedle pumptracku svoje ukázky, nábory, vyhlédnout si na asfaltové dráze šikovné kluky a děvčata a pokusit se je získat i pro fotbal, hokej, florbal nebo házenou?

To, že město bude muset k dráze instalovat pár odpadkových košů, laviček a i tak tam občas vyslat Služby Města na úklid, s tím už asi nikdo nic nenadělá. Hlídači v městských parcích skončili někdy v šedesátých letech minulého století, akce Z a povinné předmájové úklidy s listopadovou revolucí. Je jiná doba a proti proudu se těžko čůrá.

 

Diskuse k článku - 23 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
« Novější příspěvky 1 2 3  | Starší příspěvky »
  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Spíš než pumptrack vadí to že do milevského potoka tečou srač*ky, dětem ve školce padá strop na hlavu a Horek s Procházkou si dělají za 2.5 mega předvolební kampaň. Je hezké že pan Radosta počítá s koalicí se Stanem, problém je že ve Stanu by měl být i Horek s Procházkou, minimálně tedy Horek před koncem roku přemlouval řadu mladých podnikatelů k účasti na kandidátce.

    Vloženo 6.2.2022 20:15:46

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Proto to Radosta domluvil s Honzíkovou, aby tam Horek nebyl. Vypadá to, že pokud Horek výrazně neuspěje ve volbách, tak maže do Sika a v Milevsku bude klid. Ještě jeden výlet za mandlovici a mohla by být na radnici rozlučka.

      Vloženo 6.2.2022 22:11:07

      • anonymní čtenář 

        Reagovat

         

        Tak se necháme překvapit kdo kam pomaže.

        Vloženo 6.2.2022 22:36:24

      • anonymní čtenář 

        Reagovat

         

        Myslím že Horek dopadne stejně jako Polanecký před lety, pád politické rychlokvašky. Nebýt v tom Procházka, šacoval bych to tak že Horek vleze do ODSky, ale Herout Procházku nemůže ani cítit,tak nevím

        Vloženo 8.2.2022 13:00:02

        • anonymní čtenář 

          Reagovat

           

          Myslím ale ze Horek na rozdíl od slibotechny a lháře Radosty něco pro Milevsko dělá. Radosta si nedovolí na zastupitelstvu hlasovat proti boulím, ale v tajném hlasování na radě si děla svoji slizkou politiku. Čím driv vypadne, tím driv nastane v Milevsku pokrok.

          Vloženo 10.2.2022 09:36:06

  • Robin Hood 

    Reagovat

     

    Anononymní čtenáři jsi hlupák a blázen milevsko není jen fotbal a hokej jen si vezmi skatepark ten vybudovali nadšenci taky jen svépomocí tak nevim co tu píšeš za hlouposti

    Vloženo 6.2.2022 19:09:40

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Když mladí chtějí můžou si něco také vybudovat a udržovat sami.Neco takového měli kluci na louce pod Stehlíkem,udržovali si to tam ,sekali tam trávu a jiní jim tam chodili dělat bordel.Je to všechno o lidech.

    Vloženo 6.2.2022 12:33:08

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Až někde bude viset parte této paní, napište o tom prosím článek. Nemohu se dočkat. Děkuji

    Vloženo 6.2.2022 11:12:29

    • Robin Hood 

      Reagovat

       

      Tak tohle je hodně ubohé chudáku

      Vloženo 6.2.2022 19:16:06

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Tahle důchodkyně ještě přesluhuje?

    Vloženo 6.2.2022 11:04:22

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Hele ještě hodně dlouho bude protože vypadá ok

      Vloženo 6.2.2022 13:26:41

« Novější příspěvky 1 2 3  | Starší příspěvky »
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace