Jazzové okénko Jana Schneidera: El Cuarto De Tula, Corazon Espinado a Impressions

Nedělní průvodce jazzem od Jana Schneidera dnes nabídne kompozice El Cuarto De Tula, Corazon Espinado a Impressions.
Před čtvrt stoletím byl natočen slavný hudební film Buena Vista Social Club. V současné době vyšla vzpomínková edice s mnoha dosud nepublikovanými dokumenty. Jeden zachycuje spontánní studiovou nahrávku skladby El Cuarto De Tula. Pozoruhodné je krásné sólo na laúd (loutnu) Barbarito Torrese, průrazná a plná emocí trubka Manuela ‘Guajiro’ Mirabala a bytelná basa Orlando ‘Cachaíto’ Lópeze, jakož i skvěle dramatické vokály. Taková skladba se dá poslouchat velmi dlouho!

V zimě je třeba poslouchat žhavou muziku (jak to dělá moje žena: a v létě si pouští zase keltskou). A když myslím na styl, zvaný „latin“, pak vyberu pořádnou latin: Corazon Espinado  nestárnoucího Carlose Santany, jehož hudební nápady jsou šťavnaté a přenášejí energii (kdo si v průběhu skladby neťukne párkrát do rytmu, tomu mohou začít vybírat na věnec). Santanova sóla jsou krásně vystavěná, nejde přitom o žádné technicistní blábolení, ale cílí přímo na emoce (no dobře, na holky), jak to má být, aby se ukázalo, jestli ta muzika vůbec k něčemu je. A Santanovi se to daří už přes půl století!

A nakonec něco pro náročné – zvuk i obraz sice nejsou prvotřídní, ale jak vidno i slyšno, tento druh improvizované hudby má takový náboj, že i z nekvalitní nahrávky je zřejmé, že jde o „ukrutný nářez“. Záznam je z podzimu 2019, kdy na chicagském jazzovém festivalu vystoupil Isaiah Collier a jeho pár vyvolených (The Chosen Few, což mně jako religionistovi zní obzvlášť vtipně): Impressions. Nejdřív dá kapelník dlouhé tenorsaxofonové sólo, ale nenudí se nikdo, protože je stále co poslouchat. Potom se s altkou přidá Ernest Dawkins a před sólem dalšího tenorsaxofonisty Jamese Cartera se ten strašný mumraj ztiší, dokonce i bubeník (Jeremiah Collier, Isaiahův bratr) přestane hrát, aby pak kapela měla o to větší prostor pro „zdvih“, když to zase rozjedou. Na basu tvrdí muziku Junius Paul a na záběru se mihne i pianista Greg Murphy. Víc vyvolených není.

A na závěr jako bonus jeden z aforismů generála Leonida Šebaršina, náčelníka ruské rozvědky: Když státní úřad není postižen korupcí, znamená to, že je úplně zbytečný.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.