QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Tomáškova vila v Plzni na Doubravce se otevírá veřejnosti

06.02.2022 12:06

Významná funkcionalistická stavba z let 1931-1933 v Plzni na Doubravce se otevírá veřejnosti. Tomáškova vila patří z architektonického hlediska mezi nejvýznamnější funkcionalistické budovy Plzeňského kraje.

TV_6_PK
TV_1_PKTV_2_RVTV_3_RTTV_4_RTTV_5_RTTV_6_RTTV_6_PK

Tomáškova vila se nachází v Plzni na Doubravce na Masarykově třídě.

Vilu nechal postavit plzeňský rodák a stavitel Karel Tomášek ve spolupráci s architektem Janem Víškem pro svou rodinu a jako zázemí své projektové kanceláře. Mimo jiné se také podílel na výstavbě Sokolské jednoty Plzeň - Doubravka nebo na Legionářském domě v téže lokalitě.

Kvůli hospodářské krizi vilu koupil Dr. Ing. Emanuel Valenta, šéf Pokusného ústavu plzeňských Škodových závodů. Objekt zakoupil pro svou rodinu a dostává přízvisko “Vila Valentových”. V 50. letech se poklidný život rodiny střetává s režimem a Valenta je obviněn ve vykonstruovaném procesu, což má za následek zabrání vily komunistickým režimem. Valentovi se musí uskromnit, protože část bytových prostor je přidělen vojenskému plukovníkovi. Situace se v roce 1958 zhoršuje natolik, že je rodina vystěhována úplně.

TV_6_RTV mezidobí je ve vile zřízena např. mateřská škola nebo konzum. Po pádu komunismu znovu nabývají vlastnictví Valentovy dcery, ty objekt prodávají. Roku 1994 vila získává titul nemovité kulturní památky. V následujících letech probíhají stavební úpravy do podoby, kterou známe ze současnosti.

A co je zde historického? Světoznámý architekt Jan Víšek navrhl tři patra v půdorysu do tvaru L, kombinující pravoúhlé bloky na rozsáhlé zahradě s kruhovou fontánou. Rekreační prvky zahrady bohužel zanikly spolu s jejím zmenšením. Objekt disponuje 6 vchody, prosklenou částí fasády z kovových rámů a dřevěnými špaletovými okny. Dominantou přízemí je mramorové schodiště s interiérovou fontánou. První patro, obývané rodinou Tomáškových, disponovalo vestavěným nábytkem. Oboustranný sekretář dříve spojoval kuchyni a jídelnu. Dále je zde ikonická koupelna s obkladem ze zeleného opaxitu. Druhé patro nabízí slunné terasy s výhledem na prostranství Doubravky a přilehlého okolí.

Vilu veřejnosti otevírají současní majitelé, bratři Česalové. Na prohlídku se můžete objednat přes formulář na webu zde.

Ve 30. letech 20. století byla vystavěna v Plzni celá řada vil. Vydali jsme se Plzní také po stopách nadaného architekta Leo Meisla. Čtěte zde.

Foto: archiv Tomáškova rodina, archiv Valentova rodina

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24