Hlavní obsah

Projekt přípravy čínských hokejistů se rodil v ukrutných bolestech, vzpomíná Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako na jeden z nejlepších momentů svého hokejového života vzpomíná Josef Zajíc na trénink čínských hokejistů, které v průběhu minulého roku připravoval v Kladně spolu s Jiřím Šejbou na olympijské hry v Pekingu. Jak ale přiznal v nedělním studiu Ledový Peking, nerodil se projekt vůbec lehce.

Jednání s Číňany byla velmi komplikovaná, ale vzpomínám na to rád, říká Josef ZajícVideo: Sport.cz

 
Článek

„Projekt spolupráce s čínským hokejovým svazem byl komplikovaný, rodil se v ukrutných bolestech," vyprávěl Zajíc v nedělním vysílání Ledového Pekingu. „Myšlenka byla překrásná, ale člověk míní a život mění. Ve finále se nám ale tým povedlo vytvořit a z devíti rodilých Číňanů, kteří jsou v mužstvu na olympijských hrách, jsou čtyři, které jsme vedli," říkal spokojeně 53letý kouč.

Číňanům přitom dlouho hrozilo, že na domácím turnaji startovat ani nebudou kvůli nízké výkonnosti. „Výsledky hráčů v projektu nebyly úplně nejlepší, někdy byly až hrozivé. Lidé, kteří to kritizovali, ale neznali detaily celého projektu," upozornil Zajíc. „My jsme si vytipovali ze sta hráčů třicet, které bychom tady rádi měli, a dalších dvacet do náhradního týmu. Jenže pak nám přijelo 15 hráčů z toho zbývajícího C týmu, které jsme vůbec nechtěli," pousmál se zkušený kouč.

Nakonec sice se Šejbou dosáhli svého, bylo ale nutné svést celou řadu diplomatických soubojů. „Jednání byla komplikovaná, protože v Číně jsou dvě hokejové organizace a občas si konkurují," vzpomínal Zajíc. „Pro mě a Jirku Šejbu to ale byla jedna z nejkrásnějších hokejových chvil a na sklonku života na to budu vzpomínat jako na jeden z nejsvětlejších okamžiků v kariéře," dodal.

Reklama

Související témata: