Hlavní obsah

Lindberg si v extralize nezahraje čtyři zápasy, Gulaš přijde o 5000 korun

Útočník Tobias Lindberg z Vítkovic přijde v hokejové extralize o čtyři zápasy. Švéd dostal dodatečný trest za faul na zlínského obránce Tomáše Žižku v pátečním utkání na ledě Beranů. Pokutu 5000 korun musí zaplatit českobudějovický kapitán Milan Gulaš. Zkušený útočník se provinil nesportovním chováním vůči rozhodčím už 23. ledna v duelu proti Hradci Králové. O trestech rozhodl ve zkráceném řízení předseda disciplinární komise extraligy Viktor Ujčík.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Zleva Daniel Rákos z Brna, Michal Gulaši z Brna, Milan Gulaš a Martin Hanzl z Českých Budějovic.

Článek

Šestadvacetiletý Lindberg, jenž během kariéry odehrál i šest zápasů v NHL, atakoval nešetrně Žižku v úvodních minutách druhé třetiny. Od rozhodčích dostal trest na pět minut a osobní trest do konce utkání za nedovolený zásah do hlavy nebo krku. Zápas, který nakonec Zlín vyhrál 4:1, v tu chvíli předčasně skončil i pro zraněného Žižku.

Vysoký disciplinární trest dostal Lindberg i přesto, že podle Ujčíkova závěru došlo ke střetu ve chvíli, kdy byl Žižka z hlediska výkladu pravidel považován za hráče v držení kotouče.

"Lindberg svou pozornost nesoustředil na ztížení rozehrání kotouče protihráči, ale od počátku najetí na zákrok zřetelně postupoval se záměrem zasáhnout soupeře s plnou intenzitou tělem těsně po odehrání kotouče. Před střetem zrychlil, aby provedení zákroku na Žižku načasoval bezprostředně po jeho odehrání kotouče, kdy byl v nejvíce zranitelné pozici. Přestože Lindberg držel ruce u těla, bez jakékoliv pochybnosti zasáhl primárním úderem svého levého ramena Žižku do obličeje," popsal Ujčík.

Rozhodl proto o nepodmíněném zastavení činnosti na čtyři soutěžní utkání za nedovolený zásah do hlavy nebo krku. Ujčík zároveň přihlédl i k tomu, že Žižkovi na základě informací ze zápisu o utkání musely být po zákroku ošetřujícími lékaři zašity tržné rány na obličeji a utkání nedokončil a že Lindberg nebyl v uplynulých dvou letech disciplinárně trestán.

Švédský útočník přišel v průběhu sezony, v jejímž úvodu hrál za Södertälje. V dresu Ostravanů odehrál dosud 16 zápasů a připsal si tři branky a čtyři asistence. Po dodatečném potrestání přijde o dnešní duel s Pardubicemi a také zápasy v Českých Budějovicích, proti Liberci a v Olomouci.

Gulaš pyká za chování vůči rozhodčím z poloviny třetí třetiny souboje s týmem Mountfieldu (3:2 po sam. nájezdech). "Po svém odchodu na hráčskou lavici začal rozhodčí z blíže nezjištěných důvodů slovně napadat, přičemž použil i několik vulgárních výrazů, za což mu byl rozhodčími následně udělen menší trest za nesportovní chování," popsal Ujčík Gulašovo provinění.

Při vynesení trestu přihlédl k tomu, že ve způsobu spáchání přestupku byly shledány důvody k dodatečnému disciplinárnímu potrestání a že hráč byl v uplynulých dvou letech za stejný přestupek opakovaně trestán.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.