Eredivisie - souhrn 21. kola: Feyenoord s Ajaxem dominovaly

05.02.2022, 18:35, aktualizováno 06.02.2022, 18:41
Komentáře a souhrny
Sebastien Haller (© AFP)
Rotterdamské derby má jasného vítěze v podobě Feyenoordu. Ajax si nedělal starosti s Heraclesem. Doma úřadovaly i celky Groningenu a Willem II. Alkmaar potvrdil zlepšující se výkony i na půdě PSV Eindhoven, kde otočil nepříznivý stav. Twente urvalo cennou výhru proti Vitesse. Utrecht si poradil s Cambuurem. Sittard překvapivě vyzrál na Heerenveen a další bod přidalo poslední Zwolle...

AFC Ajax - Heracles Almelo 3:0

06.02.2022 16:45

Góly: 22. Davy Klaassen, 55. Sébastien Haller, 65. Kenneth Taylor

Obhájce mistrovského titulu Ajax si v minulém kole dokázal porazit s doposud vedoucím PSV (2:1) a nyní v nedělní dohrávce 21. kola využil jeho sobotního zaváhání s Alkmaarem (1:2). Díky snadnému domácímu vítězství 3:0 nad Heraclesem si pojistil vedoucí pozici a před eindhovenským konkurentem si navíc vytvořil už pětibodový odstup. Celek z Almela naopak prohrál poprvé po čtyřech zápasech a klesl na patnáctou příčku s dvaceti body.

Úvodní dvacetiminutovka tohoto nedělního střetnutí nic zajímavého nenabídla, nicméně pak se svěřenci trenéra Erika ten Haga dostali do vedení. Rohový kop z pravé strany propadl až ke vzdálenější tyči, kam se díky dostatečnému důrazu natlačil Davy Klaassen a akrobaticky dopravil balón do sítě. AFC v následujícím průběhu nikam nespěchalo a čekalo na reakci soupeře, svůj náskok mohlo pojistit přesně po odehrané půlhodině.

Překrásnou přízemní kombinaci svých spoluhráčů zakončil razantní střelou Mazraoui, ale mířil jen doprostřed branky a gólman Blaswich ji skvěle ukryl v náručí. Jasný favorit přeci jen pojistil svůj náskok deset minut po změně stran. Sébastien Haller se opět připojil k týmu po nepříliš úspěšném Africkém poháru národů v dresu Pobřeží Slonoviny a hned se vrátil do čela tabulky střelců celé Eredivisie, jelikož zaznamenal svou třináctou ligovou trefu této sezóny.

Tentokráte zužitkoval zpětnou přihrávku před branku od srbského špílmachra Tadiče a bez větších potíží překonal bezmocného Blaswiche. Za dalších deset minut pečetil výhru Ajaxu teprve devatenáctiletý mládežnický reprezentant Kenneth Taylor, jenž vsítil svou premiérovou branku mezi nizozemskou elitou po samostatné akci na levém křídle a vyběhnutého Blaswiche pokořil tvrdou ranou z osmi metrů.

Domácí dokonce mohli vsítit svůj čtvrtý gól těsně před koncem základní hrací doby. Aktivní Haller byl faulován v pokutovém území Heraclesu a rozhodčí Manschot po přezkoumání videozáznamu nakonec nařídil pokutový kop. K němu se postavil tradiční exekutor Tadič a netradičně selhal, neboť Blaswich přečetl jeho úmysl a balón vyrazil do strany. Stejný hráč mohl napravit své zaváhání v nastaveném čase, jenomže z bezprostřední blízkosti pálil příliš vysoko.

Více informací k zápasu

FC Groningen - Go Ahead Eagles 2:1

06.02.2022 14:30

Góly: 4. Jørgen Strand Larsen, 69. Jørgen Strand Larsen - 60. Giannis-Fivos Botos

Hráči Groningenu navázali na čtrnáct dní starý úspěch s v Arnhemu s místním Vitesse (3:1) a nyní dvěma zásahy norského forvarda Jørgena Stranda Larsena přehráli nováčka Go Ahead Eagles nejtěsnějším poměrem 2:1. V tabulce Eredivisie se prozatím vyhoupli na desáté místo s pětadvaceti body, zatímco jejich nedělní protivník nevyhrál v nejvyšší nizozemské soutěži již posedmé za sebou a patří mu třináctá příčka s dvaadvaceti body.

Svěřenci trenéra Dannyho Buijse vstoupili do tohoto střetnutí naprosto skvěle a po necelých čtyřech odehraných minutách vedli. Po akci středem hřiště se ocitl na levém křídle Meijer a okamžitou křižnou přihrávkou našel u vzdálenější tyče právě nabíhajícího Larsena, jenž poloprázdnou branku neminul. Domácí si poté hlídali těsný náskok a další možnosti si vytvořili v závěrečné desetiminutovce úvodního dějství.

Nejprve pálil těsně vedle De Leeuw a vzápětí se vytáhl brankář Noppert proti nebezpečné hlavičce Meijera. FC mělo navrch také po změně stran a v 50. minutě mohlo pojistit svůj náskok, avšak Van Hintum po rohovém kopu z pravé strany hlavičkoval pouze do břevna. Celek z Deventeru z ničeho nic prorazil přesně po odehrané hodině, o vyrovnání se postaral teprve jednadvacetiletý řecký záložník Giannis-Fivos Botos.

Ten si naběhl do středu pokutového území na centr z levé strany v podání Oratmangoena a přesnou hlavičkou zavěsil do protějšího spodního růžku. Groningen se však v žádném případě nevzdal a v 66. minutě podruhé orazítkoval brankovou konstrukci, jelikož Duarte z přímého volného kopu z dobrých třiceti metrů napálil pravou tyč. Za další tři minuty přeci jen rozhodl o zaslouženém vítězství domácího týmu aktivní Larsen.

Tentokráte vsítil svůj druhý gól po parádním pasu od Van Hintuma a díky preciznímu zpracování na prsa se trefil z hranice šestnáctky přesně k levé tyči. Stejný hráč mohl dokonce zkompletovat svůj hattrick necelou čtvrthodinu před závěrečným hvizdem, ale tváří v tvář proti Noppertovi poslal balón mimo branku.

Více informací k zápasu

Willem II - RKC Waalwijk 3:1

06.02.2022 14:30

Góly: 8. Thijs Oosting, 13. Thijs Oosting, 43. Jizz Hornkamp - 71. Michiel Kramer

Willem až do tohoto nedělního utkání prohrál na nizozemské ligové scéně desetkrát po sobě a celkově dokonce nezvítězil třináctkrát v řadě, nyní ovšem skvěle zvládl první poločas proti konkurenčnímu Waalwijku a hlavně díky třem brankám v úvodním dějství zvítězil poměrem 3:1. Trenér Fred Grim, jenž přišel do Tilburgu právě z Waalwijku, si tak dost možná udržel post hlavního kouče pro následující období.

Domácí výběr se díky tomuto tříbodovému zisku posunul na čtrnácté místo tabulky s jednadvaceti body, jeho protivník doposud vybojoval o jeden bod více a patří mu dvanáctá příčka. Krizí zmítaný Willem vstoupil do zápasu naprosto skvěle a již po necelých osmi minutách hry vedl. Na značně podmáčeném terénu vymyslel Saddiki geniální kolmici do volného prostoru pro Thijse Oostinga a ten tváří v tvář proti brankáři Vaessenovi nezaváhal.

Neuběhlo ani dalších pět minut a stejný hráč se prosadil podruhé. Tentokráte využil skvělé práce na levém křídle v podání švédského záložníka Svenssona a z osmi metrů nekompromisně zavěsil k pravé konstrukci. Domácí si od tohoto okamžiku hlídali dostatečný náskok a definitivní pojistku přidali dvě minuty před přestávkou. Po svém lednovém příchodu z druholigového Den Bosche skóroval při své premiéře v novém působišti Jizz Hornkamp.

Ten si před hranicí brankového území naskočil na povedený centr z levého křídla od skvěle hrajícího Svenssona a prudkou hlavičkou překonal zasahujícího Vaessena - 3:0. RKC se po změně stran zvedlo a stále častěji se nacházelo na útočné polovině. Ze svého mírného tlaku ale vytěžilo jediný gól zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem, kdy se Michiel Kramer zjevil za defenzívou soupeře a svůj únik zakončil úspěšným přízemním obstřelem.

Více informací k zápasu

Feyenoord Rotterdam - Sparta Rotterdam 4:0

06.02.2022 12:15

Góly: 4. Orkun Kökçü, 11. Alireza Jahanbakhsh, 50. Guus Til, 70. Guus Til

Bez větších problémů si Feyenoord poradil v městském derby se Spartou, a využil tak dalšího zaváhání PSV, které v sobotu podruhé v řadě prohrálo, a to s Alkmaarem. Aktuálně se svému soupeři, jenž se i nadále nachází na druhé příčce tabulky, přiblížil na rozdíl pouhého jednoho bodu. Hostující celek naopak protáhl čekání na vítězství v Eredivise na devět klání za sebou.

Domácí si přitom v ofenzívě počínali podobně jako před týdnem v souboji s Nijgmegenem, na své konto si připsali celkem čtyři vstřelené branky a tentokráte dokonce neinkasovali. Určitě jim pomohl především dobrý vstup do zápasu, trefili se v prvních jedenácti minutách dvakrát, přičemž po obrátce přidali ještě další dva přesné zásahy. Sparta vůči nim působila neškodně.

Jestli se hosté za celých devadesát minut propracovali do nějaké opravdu solidní možnosti, pak můžeme zmínit situaci z 85. minuty, kdy se po rychlém brejku chtěl uvést na střeleckou listinu střídající Engels, jenže ze slušného postavení minul kýžený a chtěný prostor brány. V tu chvíli by každopádně již pouze kosmeticky upravoval skóre, Feyenoord totiž dávno o svém vítězství rozhodl. A tenhle moment byl prakticky jeho jediným slabším v celém duelu.

Už ve 4. minutě výběr De club aan de Maas poprvé rozvlnil síť. Původní přihrávka na hranici vápna od Džahánbachše se sice neujala, protože dobře zasáhl bránící Verschueren, nicméně k odražené meruně se propracoval Kökcü, který levačkou zamířil do brány. Je ovšem nutno podotknout, že i s pomocí teče stopera Auassara. A o pár chvil později se skóre měnilo znovu.

V 11. minutě se gólově prosadil taktéž sám Džahánbachš, levou nohou totiž překonal snadno poněkud váhajícího brankáře Okoyeho. V 50. minutě vyprodukoval přesný pokus na bližší tyčku Til, který využil opětovné dezorientace Okoyeho, a dvacet minut na to zaznamenal ještě jednu trefu, to když náramně zužitkoval dost nešťastného podklouznutí obránce Vriendse.

Více informací k zápasu

FC Twente - SBV Vitesse 3:0

05.02.2022 21:00

Góly: 18. Jesse Bosch, 45+1. Ricky van Wolfswinkel (pen.), 53. Ricky van Wolfswinkel

Až nečekaně jasně vyzněl souboj mezi Twente a Vitesse. Domácí svého protivníka skolili hned o tři branky, a nutno podotknout, že zcela po právu. Hostům se tenhle zápas opravdu hrubě nevydařil, kupili především jeden individuální přehmat za druhým a velmi stěží mohli s průběžným negativním výsledkem něco dělat. Obzvláště když ještě navíc hráli v oslabení.

Domácí si na vstup do tohoto klání rozhodně nemohli stěžovat. Už v 18. minutě se radovali z prvního vstřeleného gólu, to když Vlap z levé strany vyslal přihrávku do vápna a neposedný míč usměrnil za brankovou čáru Bosch. Ve 41. minutě Twente mohlo udeřit gólově podruhé, jenže Van Wolfswinkel hrubici v rozehrávce, kterou způsobil Rasmussen, nedokázal ztrestat.

Ve své kůži evidentně nebyl ani hostující brankář Houwen. Tomu totiž ve snaze rozehrát míč trestuhodně vypadl balón z rukavic, k němu se propracoval Limnios, který v podstatě pálil do prázdné brány. Do jeho střely se mu ovšem rukou vložil bránící Rasmussen, byl vyloučený za zmaření dosažení branky a ještě navíc rozhodčí Makkelie přisoudil Twente pokutový kop.

Ten pak proměnil Van Wolfswinkel, byť Houwen vystihl směr jeho zakončení a vehementně hodlal odčinit svou předchozí chybu. A v 53. minutě zasadilo družstvo z Enschede svému soupeři ještě poslední ránu, druhou trefu v utkání si zapisoval na své konto Van Wolfswinkel, k němuž příliš laxně přistupovali Doekhi s Hájkem, jež celou situaci nijak dobře nezvládli.

Více informací k zápasu

PEC Zwolle - NEC Nijmegen 1:1

05.02.2022 20:00

Góly: 27. Daishawn Redan - 26. Jordy Bruijn

Zwolle po dvou ligových vítězstvích v řadě opětovně bodovalo, tentokráte bralo ze souboje s Nijmegenem plichtu. Vše podstatné nabídl už první poločas, nepočítáme-li tedy červenou kartu z druhého dějství, která každopádně žádný vliv na konečný výsledek neměla. NEC si naopak alespoň částečně napravilo reputaci po výprasku od favorizovaného Feyenoordu.

Obě branky tohoto střetnutí padly v rozmezí pouhé minuty a od té chvíle se pak oba celky k žádnému přesnému zásahu nedostaly. Nejprve udeřil gólově Nijmegen, a to díky Bruijnovi, jemuž míč do vápna přihrál Tavsan, bránící van den Belt míč nedokázal odvrátit do bezpečí, takže jeho protivník měl poměrně snadnou cestu, jak překonat gólmana Lamproua.

Zwolle ovšem zareagovalo záhy. Saymak ještě z blízkosti na brankáře Branderhorsta z tutové pozice nevyzrál, balón se k němu nicméně odrazil zpátky, předložil ho poté Redanovi, jenž už pohodlně zacílil. V 60. minutě mohl skórovat znovu Bruijn, perfektně se ale proti němu činil Lamprou. V 69. minutě byl vyloučený za svůj nevybíravý zákrok Voet, který sestřelil k zemi Tavsana, jinak PEC na hřišti vážně nijak nezářilo, a tak duel dospěl do vlastně logické remízy.

Více informací k zápasu

PSV Eindhoven - AZ Alkmaar 1:2

05.02.2022 20:00

Góly: 19. Armando Obispo - 40. Bruno Martins Indi, 75. Jesper Karlsson

Poměrně vyrovnané měření sil nakonec přece našlo konečného vítěze. PSV tak na porážku ze šlágru kola s Ajaxem z minulého týdne navázalo jen dalším nezdarem a citelně oslabilo pozici na druhém místě. Alkmaar naopak napravil své předchozí nečekané zaváhání s Cambuurem a upevnil si postavení v první pětce průběžného pořadí v rámci Eredivisie.

Přitom PSV vstoupilo do utkání velmi pozitivně a už v 19. minutě mohlo oslavovat aktuální vedení. Na centr z rohu od Gakpa si ve vápně naskočil Obispo, který tvrdě zacílil pod břevno. Nicméně AZ nakonec stačilo ještě do přestávky také gólově udeřit a vykázalo na počet šancí, kterých opravdu nebylo příliš na obou stranách, solidní efektivitu.

Wijndalovi se nalevo zdařilo velmi dobře zapracovat, stihl udržet míč na hrací ploše a ještě ho poslat do zadní části pokutového území blíže směrem k pokutové značce, tam se objevil Martins Indi, jenž levačkou snadno přelstil brankáře Mvoga. V závěru půle mohli domácí znovu zaslat balón do sítě, na zadní tyči ovšem z blízkosti zásadně selhal zakončující Sangaré.

Ani ve druhém dějství na řadu brankové možnosti nepřicházely s takovou pravidelností, jak by se dalo od dvou celků z popředí tabulky očekávat. V 65. minutě mohl hnout nerozhodným stavem Vertessen těsně po střídání, jeho pokus však zvládl zlikvidovat gólman Vindahl. V 68. minutě neuspěl další z náhradníků Aboukhlal, tentokráte ten hostující, vůči Mvogovi.

Klíčový moment duelu přišel na řadu v 75. minutě. A pro eindhovenský výběr se jednalo o hodně nešťastnou událost, která přisoudila uzmutí tří bodů do Alkmaaru. Dlouhý nákop od Sugawary propadl až do cesty Aboukhlala, který natolik svým pohybem zmátl Mvoga, až ve finále meruna propadla ke zcela nehlídanému Karlssonovi, a ten poté bez problémů skóroval.

Více informací k zápasu

Fortuna Sittard - SC Heerenveen 2:0

05.02.2022 18:45

Góly: 14. Zian Flemming, 70. Zian Flemming

Fortuně se v tomto ročníku příliš nedaří, až do tohoto sobotního utkání vyhrála v předchozích deseti případech pouze jednou a nacházela se tak na předposledním sedmnáctém místě se třinácti body. Nyní však díky výhře 2:0 nad Heerenveenem poskočila na šestnáctou příčku se šestnácti body a za patnáctým Willemem zaostává už jen o body dva. Hosté i po odvolání trenéra Jansena prohráli v lize počtvrté za sebou a jsou stále desátí s pětadvaceti body.

Podceňovaný celek ze Sittardu začal mnohem aktivněji a již po necelých deseti odehraných minutách si vytvořil první obrovskou možnost. Po křižné přihrávce z levé strany pokutového území stanul u protější tyče zcela osamocený Tirpan, jenomže ve stoprocentní šanci selhal a balón napálil příliš vysoko. Hosté mohli jít do vedení ve 13. minutě, kdy z obrovské vzdálenosti vypálil Haye, nicméně svou bombou orazítkoval pouze levou konstrukci.

Domácí se dostali do vedení z následné akce zásluhou hrdiny tohoto střetnutí Ziana Flemminga. Třiadvacetiletý záložník stál ve správný čas na správném místě po tečovaném centru z levé strany a z hranice brankového území překonal brankáře Mouse přízemním pokusem. Heerenveen mohl do poločasové přestávky srovnat hned dvakrát, avšak gólman Van Osch si poradil s nepříjemnými střelami Musaby i Stevanoviće.

Fortuna definitivně pojistila náskok necelých pětadvacet minut před závěrečným hvizdem. Rohový kop Seuntjense z pravé strany propadl právě k Flemmingovi, jenž i s pomocí horní tyčky přeci jen dopravil balón za brankovou čáru. V 76. minutě chtěl ještě vykřesat naději na bodový zisk hostující Sarr, ale když jeho projektil z pětadvaceti metrů vytlačil nad břevno fantastický Van Osch, tak se výsledek nezměnil.

Více informací k zápasu

FC Utrecht - Cambuur Leeuwarden 3:2

05.02.2022 16:30

Góly: 33. Anastasios Douvikas, 38. Anastasios Douvikas, 64. Henk Veerman - 8. Erik Schouten, 12. Erik Schouten

Utrechtu se v posledních týdnech příliš nedařilo, teprve naposledy si dokázal poradit s rotterdamskou Spartou 3:0. Do tohoto sobotního duelu nevstoupil vůbec dobře a už po necelé čtvrthodině prohrával 0:2 kvůli dvěma trefám Erika Schoutena, ovšem ještě do poločasu srovnal stav zásluhou řeckého forvarda Anastasiose Douvikase a dvacet minut po změně stran rozhodla o jeho úspěchu nová posila z Heerenveenu Henk Veerman.

Domácí se tak po druhé výhře v řadě posunuli na sedmou pozici s pětatřiceti body, naopak Cambuur nevyhrál v Eredivisii popáté za sebou a zůstává osmý s třiceti body. Přitom na půdě soupeře začal fantasticky a přesně po osmi minutách hry vedl. Po rohovém kopu z levé strany a následně prodloužené hlavičce sice napálil břevno ani ne z půl metru rozběhnutý Kallon, pak se ale dostal k dorážce právě Schouten a nadvakrát přeci jen dopravil míč do sítě.

Neuběhly ani další čtyři minuty a stejný hráč skóroval podruhé. Rohový kop z pravé strany rozehrál Hoedemakers a Schouten v brankovém území soupeře zavěsil hlavou přímo pod břevno. Hosté si pak až do 20. minuty vytvořili další dvě dobré možnosti, jenomže domácí podržel brankář De Keijzer, neboť zlikvidoval nebezpečné pokusy Jacobse i Kallona. Mírný favorit se vrátil zpět do hry o vítězství krátce po odehrané půlhodině.

Mahi totiž svým obloučkem z pravého křídla našel hlavičkujícího Douvikase a ten z bezprostřední blízkosti trefil poloprázdnou branku. Stejná spolupráce zafungovala také o pět minut později, aktivní Mahi i v obležení dvou protihráčů prostrčil míč pro řeckého kanonýra, jenž zblízka obstřelil naprosto bezmocného gólmana Stevense - 2:2.

Po změně stran se hrálo přeci jen opatrněji, svěřenci trenéra Reného Hakeho rozhodli o svém úspěchu v 64. minutě. Henk Veereman, který při své premiéře v dresu Utrechtu přišel na trávník po necelé půl hodině hry, získal odražený balón na hranici brankového území a nekompromisní ranou propálil naprosto bezmocného Stevense. Veerman necelou čtvrthodinu před koncem ještě hlavičkoval do břevna, poté se již nic zásadního nestalo.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.AFC Ajax21163264:551
2.PSV Eindhoven21151549:2846
3.Feyenoord Rotterdam21143450:1945
4.FC Twente21125434:2241
5.AZ Alkmaar21123639:2539
6.SBV Vitesse21113727:3136
7.FC Utrecht21105639:2835
8.Cambuur Leeuwarden2193935:4330
9.NEC Nijmegen2176826:3127
10.FC Groningen2167825:3025
11.SC Heerenveen21741020:3025
12.RKC Waalwijk2157924:3422
13.Go Ahead Eagles21641121:3422
14.Willem II21631221:4021
15.Heracles Almelo21551122:3020
16.Fortuna Sittard21441323:5016
17.Sparta Rotterdam21281116:3514
18.PEC Zwolle21341413:3313

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (16)

Přidat komentář
afc ajax

Reagovat
Stiksxx

Joooo!!!!

Ja to psal pred 14 dny.

Reagovat
AjaxFans

Psal no Jdeme do trháku

Reagovat
Stiksxx

Tak o vas je davno rozhodnuto..Doufam ze skoncime 4 a v play off shorime, abychom nedelali ostudu v Evrope.

Reagovat
REPLIKATOR

Alkmaar PSV je vyřízený, titul dejte rovnou Ajaxu zase

Reagovat
jáá

úvod měli špatný, ale dost se rozehráli, v rámci covid roku jim "vzali" titul, tehdy nám dali výprask 3:0 a v klidu to mohlo být 8:0, jak kdyby jsme neměli obranu

Reagovat
oli9

Super gólman PSV

Reagovat
Stiksxx

My nemáme gólmana

Reagovat
AjaxFans

Paráda

Reagovat
smazaný uživatel

to čo piskol za penaltu?

Reagovat
smazaný uživatel

Jizz Hornkamp je geniální jméno

Reagovat
Freedo

Sport director Marc Overmars has left Ajax with immediate effect, club statement announces. Official.

Reagovat
AjaxFans

Reagovat
jáá

no čumím, nechápu a skvělá situace před LM

Reagovat
AjaxFans

Zajímalo by mě,co tak strašného napsal. Bijvoorbeld ik wil neuke? Přitom má tuším ženu nějakou modelku

Reagovat
jáá

souhlas, vůbec netuším, ale řeší se to dost rychle a razantně. Chantal van Woensel, skoro 10 let spolu

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele