PREVIEW: Vyplatí se odvážná nominace? Omlazené Rusko chce znovu zlato

Foto: Instagram Russiahockey

7. února 2022, 10:41

Marek Hedbávný

(PEKING, od našeho zpravodaje) Kaprizov, Kovalčuk, Dacjuk, Mozjakin, Gusev, Vojnov, Gavrikov, Zub a mnozí další... Rusové měli před čtyřmi v lety v Jižní Koreji jasně nejsilnější tým a nakonec – i když po dost šťastném vyvrcholení finále – roli favorita potvrdili.

Letošní turnaj bude, zdá se, mnohem otevřenější. Jeden jednoznačný favorit, jako v případě Rusů před čtyřmi lety, není.

Sázkové kanceláře poměrně výrazně favorizují právě Rusy, byť do Pekingu odjeli s druhým nejmladším výběrem. Nižší věkový průměr mají pouze Spojené státy.

Jsou tedy jen dvě možnosti: buď – v případě neúspěchu – trenér Alexej Žamnov s generálním manažerem Iljou Kovalčukem sklidí kritiku, že v nominaci opomenuli produktivní útočníky Antona Burdasova, Andreje Kuzmenka nebo obránce Alexeje Marčenka, nebo se stanou hrdiny a před jejich úsudkem všichni smeknou.

Vize u nominace byla zřejmá: nesložit nejlepší tým podle jmen, ale podle jednotlivých rolí. A taky myslet na to, aby mu nechyběl mladický drajv.

Odpověď ale zjistíme až za dva týdny – protože až po bitvě je každý generálem.

Tip Hokej.cz na konečné umístění: 3. místo

Osobnost týmu – Vadim Šipačov

Dvakrát za sebou vyhrál kanadské bodování KHL a letos ho vyhrál potřetí. Útočník moskevského Dynama ve 48 zápasech zazářil 67 body. V evropském hokeji se z něj stává podobná ikona, jakou před ním býval Sergej Mozjakin. O jeho výsadním postavení v ruském sportu svědčí, že na zahajovacím ceremoniálu nesl státní vlajku.

Foto: nhl.com

Pohled hokej.cz

Brankáři (11/15): Ruští gólmani jsou v NHL žhavým zbožím – a v Evropě najednou sborné moc široký výběr nezbyl. Na olympiádu tak jede třeba Alexandr Samonov, který přitom dělá v Petrohradu až dvojku. Na Euro Hockey Tour nicméně Ivan Fedotov s Timurem Biljalovem ukázali, že by slabinou týmu být neměli. Už jen díky své postavě je Fedotov postrachem soupeřů: se 202 centimetry zabere spoustu místa, protihráči tak moc volných míst ke střelbě nemají. S CSKA ovšem nezažívá zrovna povedený ročník. Biljajov je svým stylem úplně někde jinde – měří 179 centimetrů, a tak musí využívat především své rychlosti a obratnosti. Kariérní úspěšnost zákroků si v KHL drží na 92,8 %, evidentně tedy jeho mrštnost přináší úspěchy.

Obránci (11/15): Ruským trenérům se rozhodně nedá upřít odvaha. Hned pěti obráncům je 25 let a méně! Jedinými třicátníky jsou Slava Vojnov a Jegor Jakovlev. Prvně jmenovaného netřeba dlouze představovat, Vojnov byl svého času elitním bekem NHL a jednou z klíčových postav Los Angeles při cestě za dvěma Stanley Cupy. Jakovlev je všestranným obráncem a lídrem: dělá kapitána v Magnitogorsku. Zkušenosti vnese do ruské defenzivy také Nikita Nestěrov, třetí nejproduktivnější obránce probíhajícího ročníku KHL. Ve statistikách byl hodně vidět i na předešlém MS. A nyní už k oněm zmíněným mladíkům v ruské obraně... Alexander Jelesin se předešlé dvě sezony pokoušel prosadit do sestavy Calgary, většinu času však trávil na farmě a teď už zase působí doma v Jaroslavli. Moc bodů nesbírá, letos má ve 40 zápasech jen čtyři body, trenéři si na něm ale cení jiných vlastností: hitů, chytrosti při osobních soubojích a obětavosti v oslabení. První velká akce se sbornou čeká Damira Šaripzjanova, jenž na jaře pomohl Omsku ke Gagarinově poháru. Ještě zajímavější fyzické proporce má teprve dvacetiletý benjamínek Alexander Nikišin: měří 193 centimetrů a váží skoro metrák. Vysoká postava mu při hře s pukem nepřekáží, však dal v letošním ročníku KHL už osm branek – nejvíc z ruských beků. Dobrými výkony na Euro Hockey Tour si o akreditaci na olympiádu řekl Arťom Minulin z Magnitogorsku. Šanci dostane i 21letý Sergej Tělegin, který přitom v mládežnickém věku na žádné vrcholné akci nestartoval. V kontextu toho, že se do ní nevešli třeba Alexej Marčenko nebo Igor Ožiganov, jde o překvapivý výběr.

Útočníci (12/15): Nikita Gusev na posledních hrách vystřílel sborné zlato dvanácti body v šesti zápasech. Začalo se o něm mluvit jako o novém Panarinovi, ale... Gusevovi zámořská štace moc nevyšla, a tak už se zase hokejem baví v Rusku. Není ovšem tak dominantní jako v minulosti. Ve staré, dobré formě je naopak Vadim Šipačov, vítěz kanadského bodování KHL. Přísloví všude dobře, doma nejlépe sedí i na Michaila Grigorenka. Loni zkoušel svou kariéru v NHL restartovat, opět ale bez výraznějšího efektu. V KHL je to jiná písnička, je nejlepším střelcem CSKA. Zato Arťom Anisimov udělal v zámoří opravdu skvělý dojem: v NHL nastoupil k více než 800 zápasům. Už je mu třiatřicet, jeho návrat do Evropy každopádně sborná uvítala: Anisimov na Euro Hockey Tour naznačil, jak moc ještě může být platný. V NHL alespoň na chvíli prorazil i Anton Slepyšev, ruský kapitán z posledního mistrovství světa. Poté, co se překvapivě nevešel do kádru pro hry v Jižní Koreji, má o motivaci postaráno král hitů Sergej Plotnikov. Důraz vnese do hry také Sergej Andronov – pozvánku dostal navzdory tomu, že v probíhajícím ročníku KHL získal jen osm bodů ve 46 zápasech. Podobně to bylo i před minulou olympiádou a na ní nakonec Andronov sehrál důležitou roli. Dalšími urostlými chasníky jsou Pavel Karnauchov s Dmitrijem Voronkovem. A hlavně si soupeři musí dávat pozor na Andreje Čibisova. 105 kilogramů těžký forvard je letos mimořádně produktivní: za Magnitogorsk nasázel už devatenáct gólů! Mladický drajv dodá Arsenij Grickuj. V Pekingu se ukáže i Kirill Semjonov, který sice začínal sezonu v Torontu, rychle si ale sbalil kufry a vrátil se zpátky do Omsku, jemuž na jaře vydatně pomohl k triumfu v play off. Na poslední chvíli byl do základního kádru zařazen Stanislav Galijev, na úkor talentovaného Kirilla Marčenka.

Ostatní (8/10): Nikita Gusev a Vadim Šipačov jsou faktorem X. Úspěšnost ruských přesilovek se jen díky nim může pohybovat okolo třiceti procent. 

CELKEM: 42/55.

Soupiska

Brankáři:
Alexandr Samonov (Petrohrad), Timur Biljalov (Kazaň), Ivan Fedotov (CSKA Moskva).

Obránci:
Damir Šaripzjanov (Omsk), Arťom Minulin, Jegor Jakovlev (oba Magnitogorsk), Alexandr Nikišin (Spartak Moskva), Alexandr Jelesin (Jaroslavl), Nikita Něstěrov (CSKA Moskva), Vjačeslav Vojnov (Dynamo Moskva), Sergej Tělegin (Čeljabinsk).

Útočníci:
Sergej Andronov, Michail Grigorenko, Pavel Karnauchov, Sergej Plotnikov, Anton Slepyšev (všichni CSKA Moskva), Nikita Gusev (Petrohrad), Arťom Anisimov, Artur Kajumov (oba Jaroslavl), Vadim Šipačov a Stanislav Galijev (Dynamo Moskva), Dmitrij Voronkov (Kazaň), Аrsenij Gricjuk, Kirill Semjonov (oba Omsk), Andrej Čibisov (Magnitogorsk).

Foto: Instagram Russia Hockey

Koho sledovat? Vjačeslav Vojnov
Aféra ohledně domácího násilí ho stála fantasticky rozjetou kariéru v NHL, během níž stihl získat dva Stanley Cupu s Los Angeles. Vojnov je opravdu svérázný bek, sezony 2018/2019 a 2020/2021 třeba úplně vynechal. Jde ale o tak skvělého hráče, že ani tyhle pauzy nejsou na jeho výkonnosti znát. Letos je čtvrtým nejproduktivnějším obráncem KHL: se 31 body ze čtyřiceti duelů.

Tajný trumf – Andrej Čibisov
Čeká ho první velká akce s ruskou reprezentací. Životní formu chytil opravdu v pravý čas – v olympijské sezoně. S jeho 193 centimetry a 105 kilogramy Čibisova na ledě nepřehlédnete, možná bude vidět i hodně ve statistikách. Tak jako tomu je v KHL, kde dalo víc branek než on jen osm jiných hokejistů.

Talent – Arsenij Gricjuk
V kategorii U23 je v kanadském bodování KHL druhý. Ač je mu teprve dvacet, v silném Omsku si vybudoval výraznou pozici: s šestnácti góly je jeho druhým nejlepším střelcem. Výkony rychlonohého křídelníka musí hodně těšit manažery v New Jersey, kteří Gricjuka draftovali v roce 2019 až z pátého kola. Zřejmě tím trefili jackpot.

Citelná absence – Andrej Kuzmenko
Jeho absence v nominaci je velkým překvapením, na druhou stranu to názorně ukazuje sílu sborné, když je Kuzmenko pouze náhradníkem. Jde o druhého nejproduktivnějšího hráče v KHL, přesto po přípravném kempu odnesl finální zúžení kádru. Nevešel by se do prvních dvou formací a do těch ostatních chtějí trenéři typologicky jiné hráče.

Trenéři – Alexej Žamnov, Sergej Fjodorov, Sergej Gončar a Alexej Kudašov
V ruském hokeji poslední měsíce zuří mocenské boje, nepochybně i s politickým podtextem. Pár měsíců před olympijskými hrami došlo ke změně na střídačce sborné: místo Olega Znaroka nastoupil jeho dosavadní asistent a někdejší vynikající útočník Alexej Žamnov. K ruce má kolegy, kteří rozhodně mají co říct. Třeba takový Sergej Fjodorov by asi hokeji rozumět měl, co myslíte?

Foto: en.fhr.ru

Předchozí umístění na ZOH
1998 – 2. místo
2002 – 3. místo
2006 – 4. místo
2010 – 6. místo
2014 – 5. místo
2018 – 1. místo

Program v základní skupině
9. února – Rusko vs. Švýcarsko
11. února – Rusko vs. Dánsko
12. února – Rusko vs. Česko

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz