Hokejistky prohrály na OH s Dánskem 2:3, do čtvrtfinále jim pomohly Švédky

foto Dánská hokejistka Michelle Weisová překonává českou brankářku Viktorii Švejdovou v utkání olympijského turnaje žen v Pekingu.

Peking - České hokejistky podlehly na hrách v Pekingu Dánsku 2:3, přesto o pár hodin později hned při své olympijské premiéře postoupily do čtvrtfinále. Pomohla jim k tomu porážka domácí Číny se Švédskem 1:2. Druhé Češky mají na kontě šest bodů a třetí Čína, která už ve výkonnostně horší skupině B dohrála, má o bod méně. Český tým už může předstihnout pouze čtvrté Dánsko.

Svěřenkyně kouče Tomáše Paciny budou v úterním závěrečném utkání s Japonskem usilovat o první místo. Na vedoucí tým ztrácejí bod a k posunu potřebují vyhrát. Potom by se ve čtvrtfinále vyhnuly favorizovaným týmům Kanady a USA.

Češky s Dánkami ztratily první body na turnaji. Sice dvakrát vedly po brankách Anety Tejralové a Kateřiny Mrázové, ale Dánky srovnaly kroky díky Josefine Jakobsonové a Michelle Weisové a v čase 40:49 rozhodla Silke Gludová. Seveřanky, které loni v Calgary z 10. místa sestoupily z elitní kategorie mistrovství světa, se dočkaly při premiéře na OH prvních bodů.

Po úvodních výhrách nad Čínou a Švédskem shodně 3:1 se do české branky místo zkušené Kláry Peslarové postavila devatenáctiletá Viktorie Švejdová. Do první velké šance se dostala po individuální akci Lédlová, ale brankářka Repstocková-Rommeová zasáhla. V 6. minutě získala puk Křížová a nabídla ho mezi kruhy Tejralové, která otevřela skóre.

Zvýšit mohla Mlýnková, ale zakončení do odkryté branky jí znemožnila Brixová. V polovině úvodní části se dostala do úniku Jakobsenová a bekhendovým blafákem vyzrála na Švejdovou. Češky pak nevyužily přesilovku a samy se ubránily ve dvou oslabeních. Náskok Pacinovu výběru nevrátila ani šance Přibylové či při vyloučení Petersové možnosti Bukolské a Hymlárové.

Na dánské brankářce ztroskotala i v úvodu druhé části Lédlová. Ve 24. minutě po ideální křížné přihrávce Radové už zamířila u levé tyče do odkryté branky Křížová, ale z vedení se Češky těšily jen 87 sekund. Vanišová ztratila puk před brankou a Weisová podobně jako Jakobsenová uspěla se zakončením do bekhendu.

V polovině druhé části mohla po zaváhání Pejšové otočit stav Perssonová, ale Švejdová její forhendový blafák kryla. Český tým nevyužil tři početní výhody za sebou, největší šanci měla v 32. minutě Tejralová, jejíž bekhendový pokus kryla Repstocková-Rommeová.

Potom Pacinův tým nabídl dvě přesilovky Seveřankám a v té druhé při pobytu Radové na trestné lavici inkasoval. Po 49 sekundách třetí třetiny po asistenci Jakobsenové překonala osamocená Gludová Švejdovou, kterou pak v brance nahradila Peslarová.

Češky poprvé na turnaji prohrávaly a nedokázaly se s nepřízní skóre vyrovnat. Šance neproměnily Přibylová, Tejralová ani Lásková a ani v závěrečné power play, v jejímž závěru hrály Češky i devět sekund přesilovku, se stav už nezměnil.

Hlasy po utkání:

Tomáš Pacina (trenér): "Na zápase se mi nelíbilo vůbec nic. Byl jsem velice zklamaný naším výkonem. Začali jsme hrát individuálně a roztahaně po celém ledě. Nedrželi jsme se naší hry a naší identity. Přístup k utkání nebyl takový, na jakém jsme se dohodli. Zdůrazňovali jsme hráčkám, že nesmí soupeřky podcenit. Že tady nejsou nadarmo. Že už jsme s nimi jednou prohráli. Že budou fantasticky připravené a že budou fantasticky bránit, takže nemůžeme hrát na dlouhé přihrávky. A pak se nedaří, jedna věc se nabaluje na druhou a pak už je pozdě. Nikdo neví, kam má jet. Všechno jsme tlačily silově, vůlí..."

Viktorie Švejdová (brankářka): "Myslím, že jsme podcenily situaci. Těžko říct, jestli jsme měly jen špatný den, nebo se dostavila únava či něco jiného. Strašně nás to mrzí. Někdy až moc chceme a pak situace překombinováváme. Myslím, že nám i částečně chybí štěstí. Je tam hodně faktorů a teď fakt nedokážu říct, čím to bylo. Budeme doufat, že to v úterý proti Japonkám dáme. Tým na to máme, všechny holky jsou šikovné a skvělé hráčky. Srovnáme se, tuhle prohru necháme za sebou. Tohle byl den blbec."

Alena Mills (útočnice): "Zavinily jsme si to samy. Od začátku jsme nehrály týmově a snažily se hrát moc individuálně a to se nám vymstilo. Ke konci už to bylo lepší, ale nemůžeme čekat, že to v posledních deseti minutách dotáhneme a vyhrajeme. Hraje se šedesát minut. Hlavně první třetinu jsme jim daly hromadu prostoru, nedržely jsme se našich principů a nehrály jsme pospolu celá pětka. Asi nám chybí klid a trpělivost v koncovce. Odvaha se do té střely pořádně opřít. Probíraly jsme to s holkama a byla to jedna z věcí, co jsme chtěly dnes protrhnout. Nepodařilo se."

Hokej - ženy:

Skupina B:

ČR - Dánsko 2:3 (1:1, 1:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 6. Tejralová (Křížová), 24. Mrázová (Radová, Vanišová) - 10. Jakobsenová, 25. Weisová, 41. Gludová (Jakobsenová). Rozhodčí: Furbergová (Švéd.), Senuková - Clarkeová (obě Kan.), Strongová (USA). Vyloučení: 4:6. Využití: 0:1. Diváci: 637.

Sestava ČR: Švejdová (41. Peslarová) - Lásková, Pejšová, Kolowratová, Čajanová, Horálková, Tejralová, Radová - Vanišová, Mrázová, Mlýnková - Neubauerová, Pejzlová, Křížová - Přibylová, Mills, Hymlárová - Lédlová, Serdar, Bukolská - Pátková. Trenér: Tomáš Pacina.

Tabulka:

1. Japonsko 3 2 0 1 0 10:5 7
2. ČR 3 2 0 0 1 8:5 6
3. Čína 4 1 1 0 2 7:7 5
4. Švédsko 3 1 0 0 2 4:7 3
5. Dánsko 3 1 0 0 2 6:11 3

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 26.04.2024 ČTK

Reklama

15°C

Dnes je pátek 26. dubna 2024

Očekáváme v 09:00 12°C

Celá předpověď