Hlavní obsah

Rakušan Karl zkompletoval zlatem v paralelním obřím slalomu olympijskou sbírku

Rakouský snowboardista Benjamin Karl získal v šestatřiceti letech premiérové olympijské zlato v paralelním obřím slalomu. Ve finále v zimním středisku Čang-ťia-kchou porazil po vyrovnaném souboji Tima Mastnaka ze Slovinska. Bronz získal pro Rusko Victor Wild.

Foto: Mike Blake, Reuters

Rakouský snowboardista Benjamin Karl získal olympijské zlato v paralelním obřím slalomu.

Článek

Pětinásobný mistr světa Karl dnešním triumfem zkompletoval olympijskou sbírku cenných kovů. Z Vancouveru 2010 má stříbro rovněž z paralelního obřího slalomu, v roce 2014 v Soči vybojoval bronz v paralelním slalomu.

"Fantazie. Byl to celoživotní projekt," řekl Karl v rozhovoru pro televizní stanici ORF. "Už když mi bylo deset, tak jsem si na papír napsal, že jednou vyhraju olympiádu. Být druhý nebo třetí je fajn, ale být šampion je něco úplně jiného," prohlásil.

Cenné kovy si v Číně rozdělili výhradně třicátníci. Pro jednatřicetiletého Mastnaka je olympijské stříbro největším úspěchem kariéry po druhém místě z MS 2019. Pětatřicetiletý americký rodák Wild, jenž získal ruské občanství po sňatku se snowboardistkou Aljonou Zavarzinovou v roce 2011, ovládl před osmi lety v Soči slalom i obří slalom.

Na stupně vítězů se dnes mezi muži nedostal žádný z medailistů z Pchjongčchangu. Obhájce zlata Nevin Galmarini ze Švýcarska neprošel do vyřazovacích bojů. Favorizovaný Korejec I Sang-ho, jenž byl před čtyřmi lety stříbrný, sice vyhrál kvalifikaci, ale pak vypadl ve čtvrtfinále.

Slovinec Žan Košir, jenž bral bronz v Pchjongčchangu i v Soči, se rozloučil už v osmifinále. Po závodu si postěžoval, že po pozitivním testu na koronavirus strávil v Pekingu 11 dní v izolaci, což se negativně podepsalo na jeho rozpoložení i fyzické kondici.

XXIV. zimní olympijské hry v Pekingu:
Snowboarding:
Paralelní obří slalom: Muži
1. Karl (Rak.)
2. Mastnak (Slovin.)
3. Wild (Rus.)
4. Fischnaller (It.)
5. I Sang-ho (Korea)
6. Prommegger (Rak.)
7. Kwiatkowski (Pol.)
8. Payer (Rak.)
9. Nowaczyk (Pol.)
10. Loginov (Rus.).

Reklama

Související témata: