Nová vyhláška přikazuje pořadatelům velkých kulturních akcí v Českém Krumlově zaplatit městu deset procent ze vstupného

8. únor 2022 09:54

Deset procent ze vstupného budou muset od letoška platit pořadatelé velkých kulturních akcí v Českém Krumlově. Nařizuje jim to nová městská vyhláška. Některým organizátorům se to ale nelíbí. Od poplatků jsou osvobozené všechny akce pořádané městem a také muzea a galerie. Povinnost tak podle nich dopadá na ty, kteří po prvním lockdownu přilákali do Krumlova díky kultuře turisty zpět.

Po sérii letních koncertů, které nabídne Mezinárodní hudební festival Český Krumlov, odvedou jeho pořadatelé radnici deset procent z vybraného vstupného. Výši poplatku odhaduje prezident festivalu Jaromír Boháč podle loňska. „Tržba bude určitě kolem šesti a půl milionu korun, to znamená asi 650 tisíc, možná 700 tisíc,“ počítá.

Ještě razantněji dopadnou poplatky ze vstupného na Jihočeské divadlo, které hraje každé léto na otáčivém hledišti v českokrumlovské zámecké zahradě. „Bude to s největší pravděpodobností činit částku přesahující čtyři miliony korun, což ale pro nás je normální náklad. Jihočeské divadlo nevykazuje zisk, jsme příspěvková organizace, tudíž je to přímý náklad, který najednou navíc máme,“ uvažuje ředitel Lukáš Průdek.

Proč vůbec krumlovská radnice vyhlášku zavedla, když doteď pořadatelé kulturních akcí městu platit nemuseli, vysvětluje místostarosta pro kulturu Ivo Janoušek: „Tyto velké akce mají i spoustu nákladů a cílem je to, aby se peníze, které se z toho vyberou, zase do kultury v Českém Krumlově vracely.“

Čtěte také

„V této době zavádět poplatek z kulturních akcí ve výši deset procent nepovažuji za šťastné. Navíc je to takové, že z levé kapsy si dávám do pravé, protože město některé akce podporuje a zároveň z nich bude chtít získat finanční prostředky zpět,“ kontruje prezident Mezinárodního hudebního festivalu Jaromír Boháč.

Jako kontroverzní vnímá vyhlášku i ředitel Jihočeského divadla Lukáš Průdek. „Já se nedomnívám, že by město Český Krumlov mělo nějaké zvýšené náklady s provozem otáčivého hlediště. To není, jako když jdou opilí návštěvníci diskotéky a rozhazují koše. Diváci spořádaně odejdou a žádné přímé náklady navíc městu nevznikají,“ říká.

Radnice se brání tím, že vyhlášku chystala od podzimu roku 2020 a všichni pořadatelé o ní věděli. O desetiprocentní poplatek tedy mohli navýšit ceny vstupného. To ale pořadatelé odmítají.

„Proč o tom tolik přemýšlíme a nepřeneseme to pouze na návštěvníky festivalu, je to, že si uvědomuji, jak inflace roste, jak lidé mají nějaký svůj spotřební koš. Samozřejmě když dáváte více peněz do jiných oblastí, o to méně potom zbývá na návštěvu kulturní akce,“ připomíná Jaromír Boháč. Ceny vstupného nebude zvyšovat ani Jihočeské divadlo.

Spustit audio

Související