Odborníci varují před rušením covid pasů. Omikron Česko může zasáhnout silněji

Covid pas, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

8. února 2022 14:25

Nová pravidla, která zruší prokazování covidovými certifikáty, budou podle ministerstva zdravotnictví platit od půlnoci ze středy na čtvrtek. Část odborníků ale považuje nynější zrušení povinnosti prokazovat se covidovými certifikáty za předčasné.

Vláda opatření zmírnila po rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, podle některých expertů ale může jít i o rezignaci na realitu, protože se opatření stejně často nedodržují.

Epidemiolog Rastislav Maďar například uvedl, že jeho sekce Národního institutu pro zvládání pandemie (NIZP) vládě radila, aby nejdříve zavedla možnost prokazovat se jako covidovým certifikátem i testem. Předseda odborné společnosti infektologů Pavel Dlouhý pak považuje za absurdní, že v ČR fakticky pandemii ukončil soud.

Zrušení kontroly covidových certifikátů může podle biochemika Libora Grubhoffera pandemickou vlnu omikronu podstatně prodloužit, předpokládá nejméně do konce března. "K rozvolnění bych přikročil, až by kleslo pod hodnotu 100, a reprodukční číslo pod hodnotu 1,0," napsal k tomu.

Předčasné je rozvolňování také podle molekulárního imunologa Václava Hořejšího, také on navrhuje počkat, až bude jasné, že už počty nových případů klesají a hospitalizace nestoupají příliš. Před rušením opatření varoval na twitteru také zástupce Světové zdravotnické organizace v ČR Srdjan Matić.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) covid pasy