Nezáleží nám na energetické úspoře domu, hlavně, aby byl levný

Přidat na Seznam.cz

Lidé si nezakládají na tom, zda bude jejich dům energeticky úsporný, nebo zda bude splňovat ekologické normy.

Důležité je, aby byly náklady na stavbu co nejníže. Vyplývá to ze zkušeností odborníků z řad projektantů a architektů.
V červnovém průzkumu Sdružení výrobců zdicích materiálů (ZVMM) a České komory stavebních inženýrů (SKSI) na vzorku 284 odborníků to potvrdilo až 77% z nich.

„Lidé chtějí především bydlet, velmi nehledí na to, jaké podmínky má dům splňovat, či na jeho funkčnost. Prvořadá je peněženka,“ poznamenal Martin Mihál ze ZVMM.

Zhruba pětina odborníků se vyjádřila, že lidem opravdu záleží na kvalitní stavbě v energetické třídě A0, která reálně splňuje provozní náklady. Jen dvě procenta respondentů uvedli, že lidé chtějí nadstandard, tedy velmi úsporný ekologický dům, který bude překračovat požadavky na energetickou třídu A0.

Odborníci se také domnívají, že mnoho stavebníků má slabé povědomí o současné legislativě platné od ledna, tedy o povinnosti stavět domy v energetické třídě A0. Skoro čtvrtina architektů a projektantů odhaduje, že o platné legislativě ví méně než 40% stavebníků, rovněž čtvrtina odhaduje, že o ní ví zhruba polovina. „Stát by měl více informovat o důležitosti energetické úspornosti, a také o potřebě přihlížet na ekologii,“ míní Mihál.

V souvislosti se změnou povinnosti stavět domy v energetické třídě A0 namísto A1 odborníci v průzkumu tvrdí, že lidé pocítili i růst nákladů na stavbu domu. Třetina odhaduje procentní zvýšení ceny rodinného domu o 15 až 20%. Další čtvrtina hovoří o ještě větším nárůstu – převyšujícím 20%.

I proto odborníci zdůraznili, že požadavky na energetickou náročnost budov by se už v žádném případě neměly zpřísňovat. Proti zpřísňování je 59% odborníků. Dalších 38% projektanty a architekty si myslí, že pokud by se i tyto nároky měli ještě zpřísnit, bude to chtít kompenzaci ve formě státní dotace.