Putování misionáře Ignáce Arnože po Africe v roce 1922 mapuje výstava v děčínském muzeu

9. únor 2022 12:41

Nová výstava v Oblastním muzeu v Děčíně mapuje život rodáka z Podmokel Ignáce Arnože, kterého život přesně před 100 lety zavál na misii do Afiky. Po stopách česko-německého katlického kněze, později biskupa, se loni v září vydaly dvě muzejnice. Součástí výstavy jsou dobové fotografie, korespondence i současná ochutnávka přírody afrického kontinentu.

Jednou z muzejnic, které se po stopách děčínského rodáka do Afriky vydaly, je Ilona Rosenkrancová. „Tady je historie Podmokel, to období, do kterého se Ignác Arnož narodil,“ ukazuje na jeden z panelů výstavy. Je na něm k vidění také rodný dům misionáře. „Ta čtvrť se dřív jmenovala Kröglitz – Chrást,“ dodává Rosenkrancová.

Arnož se narodil v roce 1885 v dnešních Podmoklech, německy Bodenbach, na levém břehu Labe. Pak se města na obou březích v roce 1942 spojila v jedno, dnes je nazýváme Děčínem.

Výpravu po stopách českého misionáře vymyslela a zorganizovala afrikanistka Marie Imbrová. „Nebylo jednoduché o něm v Česku najít materiály, zatím co třeba v Zimbabwe se o něm dost ví,“ vysvětluje.

Ignác Arnož byl průkopníkem – poháněla ho touha jít vlastní cestou.

„Poté, co vystudoval v Římě a byl vysvěcen na kněze, působil několik let v Jablonci. Od roku 1930 byl vedoucí osobou, která se postarala marienberským bratrům nejen o udržení misie, ale i o její rozšíření – vybudování škol, nemocnic, přibližuje Imbrová.

Putování děčínského misionáře po Africe v roce 1922 mapuje výstava v děčínském muzeu

„Nikdo by nečekal, že 30 kilometrů za městem, v naprosté buši, je škola pro 700 dívek,“ odhaluje jeden z otisků, který po sobě děčínský rodák v Africe zanechal, Ilona Rosenkrancová.

V roce 1937 se Ignáci Arnožovi v Litoměřicích dostalo biskupského svěcení. O jeho životě, činnosti a jeho stopě se návštěvníci dozvědí právě na výstavě v oblastním muzeu v Děčíně.

Vernisáž se uskuteční 9. února od 17 hodin. Výstava je doplněná i o současné fotografie od Ilony Rosenkrancové.

Spustit audio

Související