Hlavní obsah

Vychází nový Salon: Ekonom Filip Pertold o slabinách českého státu

Právo, SALON

Co všechno najdete ve čtvrteční příloze deníku Právo Salon?

Foto: SALON, Právo

Salon z 10. února 2022

Článek

● Rozhovor s ekonomem Filipem Pertoldem o slabinách českého státu; proč se nevyplatí šetřit na úřednících ani na učitelích, co má být primárním cílem digitalizace státní správy, jak nejlépe změnit daňový mix, jak zachránit důchody „Husákových dětí“ a v čem spočívají pozitiva „středové politiky“?

● Rozhovor s dánským filmařem Jonasem Poherem Rasmussenem nad jeho animovaným dokumentem Utéct, nominovaném aktuálně na tři Oscary; jaká traumata prožívá afghánský uprchlík v Dánsku, co musí tajit v zemi původu a co v nové domovině a proč lze díky animaci mluvit o věcech, o kterých by se jinak mluvilo těžko?

Foto: Profimedia.cz

Jonas Poher Rasmussen

● Recenzi Petra Fischera na brněnskou výstavu věnovanou Ester Krumbachové; čím tato scenáristka, výtvarnice, režisérka či návrhářka připomínala šamanku, v čem spočívala její tvůrčí magie a jak její dílo rozvinuli současní umělci?

● Sloupek spisovatelky Bianky Bellové o pozapomenutém románu Zdeny Salivarové Honzlová, který se teď dočkal nového vydání; jak Salivarová zobrazila „nenapravitelná“ padesátá léta a proč si čtenáře vodí jako pejska, aby ho nakonec zalehla jako těžká duchna?

● Výběr pěti studentských filmů z nově zpřístupněného archivu FAMU; čím rané snímky Jana Němce, Věry Chytilové či Tomáše Vorla předznamenávají jejich vrcholnou tvorbu, jak kvas FAMU šedesátých let zachytila Angelika Hanauerová a jak Anna Podskalská reprezentuje současnou studentskou generaci?

● Krátkou glosu Jakuba Šofara o knize Pavla Ctibora Chystácie

● Pozvánku na dnešní přednášku politologa Pavla Barši Menšinovost v umění / Not Without Joy v pražské Galerii Rudolfinum

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám