Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Sisters of Mercy, Aneta Langerová, Rybova mše vánoční. První jména na TrutnOFF BrnoON

Sisters of Mercy (Andrew Eldritch) foto: TrutnOFF BrnoON

Festival TrutnOFF BrnoON oznamuje první kapely. Přijedou klasikové gotického rocku Sisters of Mercy nebo česká poprocková hvězda Aneta Langerová. Festival, který se uskuteční od 18. do 21. srpna v brněnském areálu Na Střelnici, paradoxně obohatí také Česká mše vánoční Jana Jakuba Ryby.
  17:00

Jedna z nejstarších nejen rockových přehlídek u nás, TrutnOFF BrnoON, která se před třemi lety po sporech s místní radnicí přestěhovala do Brna do areálu Na Střelnici, se letos opět uskuteční tradičně okolo výročí sovětské okupace. I v čase pandemie se festival uskutečnil „době navzdory“ a počtem účinkujících byl největší přehlídkou covidových léta 2020 i 2021.

Největším jménem aktuální programové nabídky festivalu jsou britští Sisters of Mercy, „kapela, jež spojila underground s popem a protkala jej temností a elektronikou, která jejich hudbě dodává současný zvuk,“ jak uvádí zakladatel festivalu Martin Věchet. „Jsme rock’n’rollová kapela. A popová kapela. A industriální groove stroj. Jsme intelektuální bohové lásky,“ říkají o sobě sami Sisters of Mercy. Skupina zahraje v Brně poprvé.

Festival si od svého vzniku nezakládá pouze na jednom hudebním směru, ale specificky širokém rozpětí. A nejinak tomu bude i letos. Vedle prvních zahraničních headlinerů prozrazuje přehlídka i první domácí jména. „Vedle Sisters of Mercy letos u nás premiérově vystoupí Aneta Langerová. Vyslyšíme tak nesmělé přání našeho náčelníka Václava Havla, který se již před lety s úsměvem přimlouval za vystoupení Anety na festivalu. Až nyní jsme k tomu dospěli a splácíme tím náš dluh,“ uvádí Martin Věchet.

Dalšími tuzemskými kapelami, které pořadatelé oznamují jsou Michal Prokop & Framus Five, Hudba Praha s Michalem Ambrožem, undergroundová legenda The Primitives Group nebo současná avantgardní skupina Vítrholc seskupená okolo básníka Karla Škrabala. Po letech se na horkou půdu vrátí také Vypsaná fixa. Premiérově na festivalu vystoupí Povodí Ohře či Circus Problem.

V rámci festivalu proběhne i tzv. Ryboffka, neboli Rybova Česká mše vánoční. „Už po tři roky se Rybovka bohužel nemohla uskutečnit v brněnské pasáži u HaDivadla tradičně před Vánocemi, tak ji uskutečníme v srpnu. A to s rozšířeným ansámblem a bicím sólem několika bubeníků,“ uvádějí k tomu pořadatelé. Jedním z nejaplaudovanějších bodů programu byla ostatně Rybova mše na festivalu už vloni.

Vstupenky si lze objednat za nyní nejnižší a stále vánoční cenu 1 400 Kč na stránkách festivalu. Pořadatelé tradičně zachovávají i trutnoffskou tradici, kdy je při objednání devíti vstupenek desátá zdarma.

Autor: