Pět let vězení. Ruský soud potrestal školáka, který měl plánovat výbuch budovy FSB v počítačové hře

Šestnáctiletého Nikitu Uvarova z ruského města Kansk v Krasnojarském kraji poslal soud na pět let do vězení. Viní ho z „absolvování výcviku za účelem provádění teroristické činnosti“. Informoval o tom právník, předseda a lidskoprávní aktivista z organizace Agora Pavel Čikov. Další dva spoluobžalované pak soud zprostil viny. Údajně proto, že při vyšetřování celého případu spolupracovali.

Tento článek je více než rok starý.

Kansk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo ruské FSB v Moskvě

Chlapci měli v počítačové hře Minecraft postavit repliku moskevské budovy rozvědky FSB. Tu pak chtěli ve hře nechat vybouchnout (ilustrační foto) | Foto: Alexander Savin | Zdroj: Wikimedia Commons | CC BY-SA 3.0,©

Tři tehdy čtrnáctileté školáky zadrželi policisté v roce 2020 poté, co vylepili plakáty na podporu ruského matematika Azata Miftachova. Ten byl v lednu 2021 odsouzen k šesti letům vězení za to, že se měl zúčastnit útoku na kancelář ruské vládní strany Jednotného Ruska v Moskvě. Jeden z letáků chlapci umístili právě i na budovu FSB.

Při zadržení odebrali policisté chlapcům telefony. Dostali se tak ke konverzacím, které se negativně vyjadřovaly o ruské politice a ozbrojených složkách. Školáci měli mimo jiné postavit budovu ruské bezpečnostní služby FSB v počítačové hře Minecraft. „Plánovali ji pro zábavu vyhodit do vzduchu,“ tvrdí vyšetřovatelé.

Ti se zároveň měli v telefonech dostat k videím, na kterých teenageři zapalovali a odpalovali v opuštěných budovách petardy – proto chlapce obvinili z absolvování výcviku za účelem provádění teroristických aktivit.

Nátlak vyšetřovatelů

O Uvarovově procesu psal třeba list Novaja Gazeta. Ve své závěrečné řeči měl podle novin popsat svůj život, školní docházku a známost s dalšími obviněnými chlapci. Připustil, že s kamarády na internetu diskutovali o politice a kritizovali úřady. 

„Vadí mi, že lidé v mé zemi jsou utlačováni, zejména občanští aktivisté, kteří si přejí její blaho. Nyní bohužel zažívám despotismus bezohledných zaměstnanců tohoto systému,“ řekl Uvarov po téměř roce ve vyšetřovací vazbě.

Zmínil třeba první dny vazby a také nátlak vyšetřovatelů a zdravotní problémy. Část osobní korespondence s korunním svědkem případu označil za smyšlenou. „Nikdy jsem mu nepsal, že plánuji někoho vyhodit do povětří, protože jsem nic takového neplánoval ani nepřipravoval.“

Svou řeč zakončil prohlášením, že není terorista. „Chtěl bych prostě dostudovat a odjet někam daleko, abych neznervózňoval někoho ze speciálních služeb. Žádám soud, aby mi to dovolil,“ uvedl. 

Tomáš Pika Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme