Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 3°C Slabý déšť

Zámečník, Šlegr a Minka. Dozorčí rada Českých drah má tři nové členy

Zámečník, Šlegr a Minka. Dozorčí rada Českých drah má tři nové členy
Skupina České dráhy, zahrnující osobního i nákladního dopravce a další dceřiné podniky, předloni hospodařila se ztrátou 4,1 miliardy korun (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

Dozorčí rada Českých drah má tři nové členy, bude se také volit nový šéf rady.

Novými členy dozorčí rady Českých drah (ČD) se dnes stali vrchní poradce České bankovní asociace Miroslav Zámečník, ředitel Centra pro efektivní dopravu Petr Šlegr a manažer Jiří Minka, který byl ve vedení v PKP Cargo International.

V radě skončil její dlouholetý člen Vojtěch Kocourek a Jan Vrátník. Rozhodl o tom dnes řídící výbor ČD, informovaly České dráhy. Už dříve z rady odstoupil její bývalý šéf Pavel Kysilka. Jeho nástupce budou mezi sebou volit členové rady, favoritem je Zámečník.

„Všichni tři noví členové dozorčí rady jsou zkušení profesionálové v oblasti ekonomiky a dopravy. České dráhy podobně jako jiné podnikatelské subjekty utrpěly v době koronavirové krize značné ztráty. Musejí se vypořádat s několikamiliardovým výpadkem tržeb od cestujících a přitom nepolevit v nastaveném trendu zvyšování efektivity, dál pokročit v obnově vozidel a zkvalitňování služeb,“ řekl ministr dopravy Martin Kupka.

Dozorčí rada podniku kontroluje zásadní rozhodnutí vedení státního dopravce a také vybírá členy jeho managementu.

Dalšími členy rady jsou náměstkyně ministra dopravy Lenka Hlubučková, která nyní z pozice místopředsedkyně dočasně i radu vede, a dále zástupci odborů Vladislav Vokoun a Antonín Leitgeb.

Po téměř 18 letech dnes v radě skončil Vojtěch Kocourek, kterého v minulosti do rady nominovala ČSSD. Další končící člen rady, ekonom Jan Vrátník byl jejím členem od roku 2019. V prosinci skončil na vlastní žádost Pavel Kysilka.

Skupina České dráhy, zahrnující osobního i nákladního dopravce a další dceřiné podniky, předloni hospodařila se ztrátou 4,1 miliardy korun. V prvním pololetí loňského roku pak skupina skončila ve ztrátě 217 milionů korun.

Změny v dozorčí radě ČD navazují na jiné personální změny ve státních orgánech a společnostech po nástupu nové vlády Petra Fialy - některé už se uskutečnily, další se chystají. Ministr vnitra Vít Rakušan v pondělí oznámil, že odvolal osm členů patnáctičlenné dozorčí rady České pošty. Kupka už dříve avizoval také změny například ve správní radě Správy železnic.

Zdroje: