Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MOL Liga 2023/2024

Hvězdný Harden se v NBA stěhuje. Brooklyn mění za Philadelphii

Trojnásobný nejlepší střelec NBA James Harden míří z Brooklynu do Philadelphie výměnou za Bena Simmonse, Setha Curryho a Andreho Drummonda. Součástí transakce, která se odehrála krátce před dnešní uzávěrkou přestupů v zámořské basketbalové lize, jsou i výběry v draftu.

Harden mění tým po 13 měsících. Podle televizní stanice ESPN si o výměnu řekl, ale chtěl to utajit kvůli obavám z negativních reakcí. Už loni si totiž vynutil odchod z Houstonu, za který nastupoval přes osm let.

V Nets vytvořil hvězdnou trojku s Kevinem Durantem a Kyriem Irvingem, ale k vysněnému titulu tým nedovedli. V loňském play-off vypadl Brooklyn ve čtvrtfinále v sedmi zápasech s pozdějším šampionem Milwaukee.

V této sezoně je Brooklyn momentálně až osmý ve Východní konferenci i vinou Durantových zdravotních potíží a Hardenových méně výrazných výkonů. Irving kvůli absenci očkování proti koronaviru nesmí nastupovat v domácích zápasech a odehrál jen 12 utkání.

Také dvaatřicetiletý Harden poslední zápasy nehrál kvůli svalovým problémům. Ve 44 utkáních této sezony má průměr 22,5 bodu, 10,2 asistence a osm doskoků na zápas. Nejlepším střelcem ligy byl v letech 2018 až 2020. Před čtyřmi lety byl zvolen nejužitečnějším hráčem NBA, desetkrát byl nominován do Utkání hvězd.

Philadelphia se zbavila stávkující hvězdy Simmonse. Australský basketbalista si před touto sezonou řekl o výměnu a odmítal za tým, kde strávil všechny čtyři dosavadní ročníky v NBA, hrát.

Dragič míří za Satoranským, klub ho ale zřejmě vyplatí

Den po angažování českého basketbalisty Tomáše Satoranského získalo San Antonio dalšího evropského rozehrávače Gorana Dragiče. Slovinský mistr Evropy z roku 2017 však po výměně z Toronta v týmu Spurs zřejmě nezůstane, podle televizní stanice ESPN se texaský klub chystá pětatřicetiletého hráče vyplatit ze smlouvy.

S Dragičem obdrželo San Antonio ještě výběr v prvním kole letošního draftu. Do Toronta poslalo křídelní hráče Thaddeuse Younga a Drewa Eubankse spolu s volbou v druhém kole draftu.

Do kanadského klubu přišel Dragič před touto sezonou z Miami, kde strávil přes šest let a v roce 2018 si v dresu Heat vysloužil nominaci na Utkání hvězd. Za Toronto nastoupil jen v pěti zápasech, v polovině listopadu z osobních důvodů mužstvo opustil.

Duo Porzingis - Dončič se rozpadá

Lotyšský pivot Kristaps Porzingis opouští po třech letech Dallas. Novým působištěm šestadvacetiletého basketbalisty bude Washington, který ho podle ESPN vyměnil za Spencera Dinwiddieho a Davise Bertanse.

Dallas se rozhodl už dál nesázet na spojení evropských hvězd Porzingise a Slovince Luky Dončiče, které nefungovalo podle představ.

Porzingis, který v minulosti hrál také za New York, zmeškal v této sezoně 21 z 55 utkání Dallasu kvůli různým zdravotním potížím včetně covidu-19. Posledních pět zápasů nehrál vinou zranění kolena. Běží mu pětiletá smlouvu na 158 milionů dolarů, kterou podepsal v roce 2019 s Dallasem.

Ve Washingtonu se Porzingis už nepotká s jiným pivotem Montrezlem Harrellem, kterého Wizards vyměnili do Charlotte.

Německá výměna

Němečtí basketbalisté Dennis Schröder a Daniel Theis si v NBA vymění týmy. Pivot Theis se po necelém roce vrací do Bostonu z Houstonu, kam míří rozehrávač Schröder. Rockets navíc podle agentury Reuters získali Bruna Fernanda a Enese Freedoma (dříve Kantera), kterého ihned umístili na seznam volných hráčů.

Devětadvacetiletý Theis hrál za Boston téměř čtyři sezony, než loni v březnu odešel do Chicaga, které ho pak v létě vyměnilo do Houstonu. S texaským klubem podepsal čtyřletou smlouvu na 36 milionů dolarů, ale výkony zůstal za očekáváním.

Schröder má kontrakt do konce sezony. Osmadvacetiletý rozehrávač se loni upsal Celtics na rok za 5,9 milionu dolarů, i když ve svém předchozím působišti Los Angeles Lakers dostal během minulého ročníku výrazně lukrativnější nabídku na prodloužení spolupráce. Čtyřletý kontrakt na 84 milionů dolarů podle zámořských médií odmítl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články