Hlavní obsah

Z hrdinky smolařkou. Proklínala jsem se, řekla Pejzlová, stejně ale cítila hrdost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snad nikdo jim nedával šanci, mělo jít o pouhou formalitu. Jenže české hokejistky se ve čtvrtfinále OH velkého favorita nezalekly, dokonce nad ním vedly a Američanky se při prvním vzájemném souboji v historii musely až do třetí třetiny bát o postup.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Michaela Pejzlová slaví svůj gól do sítě USA.

Článek

PEKING (od našeho zpravodaje) - „Jsem na holky opravdu hrdý a šťastný za ně, že podaly takový obětavý výkon. Američanek se nebály a nepodělaly se z nich," chválil poprvé na turnaji své hráčky kouč Tomáš Pacina.

Češky sice v úvodní dvacetiminutovce ani jednou nevypálily na bránu a za celý zápas zapsaly jen šest střel, v brance se ale překonávala Peslarová. „Díky ní jsme doufali v Nagano. Na něm kluci taky hráli ve čtvrtfinále s USA, a přestože to byl dlouho jednostranný zápas, Hašan to vychytal," vzpomínal Pacina a neunikla mu zvyšující se frustrace soupeřek.

„Na zápas přišly rutinně, že vyhrají, jenže po první třetině jsem je viděl, jak mlátily dveřmi a házely hokejkami," prozradil Pacina, jehož tým šel po gólu Michaely Pejzlové v 25. minutě dokonce do vedení. „Ani si nepamatuju, co mi v tu chvíli letělo hlavou," usmála se.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Česká brankářka Klára Peslarová v akci během olympijského čtvrtfinále.

Z hrdinky se ale během zápasu stala 24letá útočnice smolařkou. Už za 48 vteřin bylo vyrovnáno a 13 minut před koncem přišla smolná teč holí právě Pejzlové a nakonec vítězná trefa úřadujících olympijských šampionek. „Puk jsem viděla na poslední chvíli a snažila se ho zablokovat. Bohužel se blbě odrazil do brány. V tu chvíli jsem se proklínala," smutnila Pejzlová.

První účast hokejistek na ZOH skončila po dvou vítězstvích a následných třech prohrách ve čtvrtfinále. „Jsem na naše družstvo hrdá. Výkon, který jsme předvedly, málokdo čekal. Američanky určitě ne. Když hrajeme jako tým, můžeme držet krok se všemi," míní Pejzlová.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

České hokejistky po vyřazení ve čtvrtfinále ZOH v Pekingu.

Pacina si nyní chce vzít několik týdnů na rozmyšlenou, jestli u týmu zůstane. „Dva roky u reprezentace byly nesmírně náročné a vyčerpávající. Potřebuju si dát pauzu a pak si sednout s prezidentem svazu Králem a říct si, jaká je zde vize ženského hokeje," přibližuje svůj plán.

Reklama

Související témata: