Hlavní obsah

Finsko zvítězilo nad Lotyšskem. Dánové trápili i Rusy, Slováci znovu prohráli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hokejisté Ruska porazili v utkání olympijského turnaje v Pekingu Dánsko 2:0. Vítězný gól obhájců zlata dal ve 29. minutě Pavel Karnauchov, v čase 59:54 pojistil výhru další útočník Kirill Semjonov. Čisté konto vychytal i ve druhém vystoupení v Číně Ivan Fedotov, stačilo mu na něj 16 zákroků. Sborná bude v sobotu v posledním vystoupení ve skupině B soupeřem českého týmu. V dalších utkních pátečního programu zvítězili hokejisté Švédska 4:1 nad Slovenskem a Finsko porazilo Lotyšsko 3:1.

Foto: Matt Slocum, ČTK/AP

Ralfs Freibergs z Lotyšska v souboji s finským hokejistou Joonasem Nattinenem.

Článek
Fotogalerie

Do souboje celků, které zvládly vítězně úvodní duely, nastoupil v dánském brankovišti Dichow místo Dahma, jenž trápil české střelce a vychytal výhru 2:1. A nevedl si o nic hůře, v úvodním dějství zůstal neprůstřelný. Také díky tomu, že pomalu se rozjíždějící Rusové na něho vyslali do přestávky pouze šest přesných střel a neuspěli ani v jediné přesilovce, která se jim naskytla.

Od druhé třetiny už to bylo o něčem jiném. Sborná ji vyhrála na střely mezi tyčky drtivým poměrem 18:5 a Dichow se měl co ohánět. Hned zkraje se Dánové opět provinili proti pravidlům a jejich brankář musel vytáhnout výborný zákrok proti Slepyševově ráně. Vniveč přišla vzápětí i další početní výhoda Rusů.

Foto: David W Cerny, Reuters

Takhle si vyšlápl Dán Jesper Jensen na Sergeje Tělegina z týmu ROV.

Ve 29. minutě už se ale favorit dočkal. Tísněný Karnauchov se před brankovištěm dostal k dorážce, jeho první pokus ještě dokázal Dichow zastavit betonem, ale na opakovanou ránu už dosáhnout nemohl. Dánové měli velkou šanci na vyrovnání ve 35. minutě, kdy Rusům pláchl Nicklas Jensen, blafákem do forhendu však Fedotova nepřelstil a skóre se i proto do druhé pauzy nezměnilo.

Po třech minutách třetí části se vytáhl znovu Dichow, když vychytal Guseva. Dánové pak zatápěli soupeři při jediné početní výhodě, k níž se za celý duel dostali. S blížícím se závěrem hrací doby měl velkou možnost poslat zápas do prodloužení Madsen, ale místo toho definitivně rozhodl při dánské power play Semjonov.

Švédové mají druhou výhru

Švédští hokejisté vyhráli nad Slovenskem 4:1 a jsou po dvou zápasech v základní skupině C stoprocentně úspěšní. V neděli je čeká souboj o první místo a přímý postup do čtvrtfinále v severském derby proti Finsku. Slovensko ani napodruhé nebodovalo a bude hrát také za dva dny o lepší nasazení do osmifinále proti Lotyšsku.

V úvodních zápasech Švédové zdolali Lotyše 3:2 a Slováci podlehli Finům 2:6. Do slovenské branky se místo olomouckého Konráda postavil další krajánek z české extraligy Tomek z Komety Brno, ale vydržel v ní pouze jednu třetinu. Tým kanadského kouče Ramsayho měl sice do poloviny úvodní části tři šance díky Romanovi, Kelemenovi a Hrivíkovi, ale z vedení se v čase 11:22 radovali Seveřané. Bengtsson našel z pravého kruhu na druhé straně Nordströma, který zamířil do odkryté branky.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Švédský hokejista Joakim Nordstrom slaví první gól do sítě Slovenska.

V 17. minutě šel pykat za faul Hrivík, za 15 sekund jej následoval za vyhození puku do hlediště Rosandič a přesilovou hru pěti proti třem využil střelou z pravého kruhu Wallmark. Pět sekund před koncem první třetiny udeřili Švédové potřetí - Holmovo nahození tečoval před Tomkem Friberg.

Od druhé třetiny nahradil gólmana Komety Rybár. Slováci se neprosadili při své první přesilovce v utkání během Nordströmova pobytu na trestné lavici. Ve 28. minutě Rybár kryl Bengtssonovu šanci po přečíslení s Wallmarkem a vzápětí neproměnil svou příležitost ani De la Rose.Na druhé straně neměl přesnou mušku Cehlárik a Švédové se ubránili i při Pudasově vyloučení. V oslabení měl další příležitost De la Rose. Slováci se nedočkali snížení ani v tlaku už při plném počtu hráčů na ledě zakončeném Gernátovou střelou.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Slovákům zatím zápas proti Švédům nevychází.

Na přelomu druhé a třetí části Seveřané ustáli další oslabení. Potom šel pykat na čtyři minuty Regenda, ale stav se neměnil, i když v oslabení mohl snížit Krištof. V 58. minutě při power play Slovenska zamířil do prázdné branky Carl Klingberg a zvýšil už na 4:0. V čase 58:18 sebral Hellbergovi čisté konto Slafkovský, který se trefil z pozice mezi kruhy z otočky. Sedmnáctiletý talent si připsal i třetí branku svého týmu na turnaji.

Finsko porazilo Lotyšsko

Hokejisté Finska vyhráli nad Lotyšskem 3:1 a vedou skupinu C s plným počtem šesti bodů o skóre před Švédskem. V neděli je čeká v severském derby boj o první místo a přímý postup do čtvrtfinále. Třetí Lotyši zůstali bez bodu stejně jako poslední Slováci, s nimiž budou hrát o lepší nasazení pro osmifinále.

V první šanci se po necelých třech minutách objevili Lotyši, Rihards Bukarts ale nenašel u tyčky Säteriho branky skulinu. Mladší bratr vítkovického útočníka Robertse Bukartse se neprosadil ani zblízka v přesilové hře.

Foto: Matt Slocum, ČTK/AP

Ralfs Freibergs z Lotyšska v souboji s finským hokejistou Joonasem Nattinenem.

Finové nenavázali na první třetinu ze čtvrtečního zápasu se Slováky, v níž třikrát skórovali. V úvodní dvacetiminutovce sice Lotyše přestříleli 13:9, žádný z jejich pokusů však gólmana Kalninše výrazněji neohrozil.

Od poloviny druhé části svěřenci trenéra Jalonena výrazně přidali na tempu, ale Lotyši odolávali. Zcela osamocený Aaltonen před brankou nezpracoval ideálně puk. Seveřané nezužitkovali ani přečíslení dva na jednoho a Hartikainen v další šanci nastřelil tyčku.

Až 121 vteřin před koncem prostředního dějství se Finové dočkali. Joonas Nättinen vyhrál vhazování, Lehtonen přisunul puk na Kemiläinena, jehož rána z první se od tyčky odrazila za brankovou čáru.

Foto: Matt Slocum, ČTK/AP

Fin Harri Pesonen a lotyšský hokejista Kristaps Roberts Zile v souboji u mantinelu.

Lotyšům se podařilo vyrovnat ve 44. minutě, kdy se při Vatanenově vyloučení trefil z levého kruhu Abols. Následně sami přečkali dvě finské přesilovky, ale v čase 54:42 vrátil favoritovi vedení Komarov, který tečoval před Kalninšem Hietanenovu střelu od modré čáry.

Vzápětí mohl vyrovnat Indrašis, ale neuspěl s bekhendovým zakončením. Výsledek potvrdil 77 sekund před koncem střelou z pravého kruhu Anttila. Lotyši se ještě snažili trenérskou výzvou přezkoumat domnělý atak Kalninše, jenže neúspěšně a dohrávali tak v oslabení.

ZOH v Pekingu - lední hokej, muži:
skupina B
Dánsko - ROV 0:2
Branky a nahrávky: 29. Karnauchov (Slepyšev, D. Voronkov), 60. K. Semjonov. Rozhodčí: Fraňo (ČR), Campbell (Kan.) - Hancock (USA), Malmqvist (Švéd.). Vyloučení: 5:1. Bez využití. Diváci: 907.
Dánsko: Dichow - O. Lauridsen, Jensen Aabo, Lassen, M. Lauridsen, Larsen, Nicholas Jensen, Kristensen - Nicklas Jensen, Nielsen, Boedker - Russell, Regin, Storm - Madsen, J. Jensen, Bau - Poulsen, Jakobsen, Aagaard. Trenér: Heinz Ehlers.
Rusko: Fedotov - Nikišin, N. Něstěrov, Jelesin, J. Jakovlev, Tělegin, Vojnov, Šaripzjanov - M. Grigorenko, Šipačov, Gusev - Galijev, K. Semjonov, Gricjuk - D. Voronkov, Karnauchov, Slepyšev - Čibisov, Andronov, V. A. Tkačov - Kajumov. Trenér: Alexej Žamnov.
skupina C
Švédsko - Slovensko 4:1
Branky a nahrávky: 12. Nordström (L. Bengtsson, Friberg), 19. Wallmark (Pudas, Tömmernes), 20. Friberg (P. Holm, Folin), 58. Klingberg (A. Lander, M. Brome) - 59. Slafkovský (Š. Nemec). Rozhodčí: Romasko (Rus.), Schräder (Něm.) - Obwegeser (Švýc.), Oliver (USA).
Lotyšsko - Finsko 1:3
Branky a nahrávky: 44. Abols (Krastenbergs, D. Smirnovs) - 38. Kemiläinen (M. Lehtonen, Joonas Nättinen), 55. Komarov (Hietanen, Pokka), 59. Anttila (Mäenalanen, Lindbohm). Rozhodčí: Gouin (Kan.), Nord - Lundgren (oba Švéd.), Šišlo (Rus.). Vyloučení: 3:2. Využití: 1:0. Diváci: 904.

Reklama

Související témata: