Sobota , 11. 05. 2024

Svatava

Znáte amarant? Měli byste, dá se z něj udělat i popcorn

Amarant zní tak trochu mysticky a připomíná nějaké zaklínadlo. Jedná se však o potravinu, kterou můžete použít jako přílohu nebo si z něj udělat kaši. Vyzkoušejte ho a třeba si právě u vás v rodině najde v jídelníčku své stálé místo.
amarant
Amarant je všestranná potravina. Hodí se zejména při hubnutí nebo celiakii. (foto: 123RF)

11. 02. 2022

Název amarant se užívá pro semínka laskavce. Z mnoha jeho druhů jsou tři jedlé a v kuchyni nejsou žádnou novinkou posledních let. Byla využívána již po tisíciletí, velmi oblíbená byla u Aztéků a Mayů. Často se o nich hovoří jako o superpotravině nebo také brainfood, tedy ideální výživě pro činnost našeho mozku.

Když si k jídlu připravíte amarant, do svého těla dostanete celou řadu důležitých bílkovin, vitamínů, obsahuje dostatek vlákniny, železo i zinek. Amarant je přirozeně bezlepkový. Často o něm bývá hovořeno jako o obilovině, kterou může připomínat svým využitím. Botanicky se však o nic podobného obilí nejedná.

Podpoří hubnutí a ochrání před nemocemi

Amarant se hodí konzumovat v době, kdy chcete zhubnout. Díky dostatku vlákniny totiž podpoří vaše trávení. Zároveň preventivně působí proti rakovině tlustého střeva, vysoké hladině cholesterolu, různým onemocněním srdce a cév. Hodí se pro lidi s diabetem. Výborný je v období, kdy potřebujete své tělo zotavit po nemoci nebo podpořit celkovou imunitu.

Příloha ale i “popcorn“

Počítejte s tím, že amarant má tuhou slupku a i po uvaření zůstává mírně křupavý. Jestli chcete mít amarant jako přílohu, zalijte ho dostatkem vody a po uvaření ji sceďte. Pokud máte chuť na kaši, dejte třikrát víc vody než amarantu. Při vaření dojde k zahuštění a z vody se vytvoří gelovitá hmota. Obvykle ho stačí povařit zhruba dvacet minut. Kaši můžete dochutit ořechy, strouhaným kokosem nebo jakýmkoliv ovocem. Někdo dá možná přednost medu a trošce skořice.

Amarant je rovněž skvělý do polévky nebo zeleninového salátu. Některé členy rodiny třeba nejvíc nalákáte na to, že z amarantu se dá připravit jakási obdoba popcornu. Semínka dejte do vyhřátého hrnce s trochou kokosového oleje, začnou pukat podobně jako kukuřice. V obchodě dnes můžete zakoupit i mouku vzniklou rozemletím amarantu. Lidé trpící celiakií ji využijí především k přípravě pečiva a zcela s ní nahradí klasickou pšeničnou mouku.

K TÉMATU  6 slavných žen, kterým se podařilo zhubnout: Co stojí za proměnou Adele, Rebel Wilson a dalších?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Bezlepkové stravování: Co obsahuje a je pro každého?

Stravování podle ročních období: Proč je přínosem pro tělo?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Single Vánoce. Také máte pocit, že o Vánocích jsou singles něco jako zvláštní druh? Všichni kolem mají pocit, že vás musí začlenit do společného veselí. Zvláště citlivý je Štědrý den. Ovšem ne vždy musí být taková snaha příjemná. Jak to přečkat se ctí a užít si to?
Zdá se, že se zloději poslední dobou spokojí s čím dál tím menší kořistí a způsobí větší škodu na dveřích a vybavení. Jak jim zabránit ve vloupání?
Taky jste si někdy připadali jako v noční můře? Nic vám nevychází, cítíte se pod psa a máte chuť všechno vzdát! Proč tomu tak vlastně je? Proč se vám nedaří a ostatním ano? Jde to vůbec změnit? Mohou vám věci konečně začít vycházet? Já říkám ANO! Pojďme se na to společně podívat...
Internetový nákup prožívá změny. Již brzy si v e-shopu budete moci vyzkoušet třeba vybranou barvu rtěnky přímo na vás. Stejně tak třeba i sukni nebo oblíbený top. Změní virtuální zrcadla způsob nakupování v e-shopech?
Udržitelná móda již není jen trendem, ale nezbytností. Naučte se, jak skloubit lásku k módním trendům s odpovědným přístupem k životnímu prostředí, a to vše s elegancí a stylem.
Věříte v budoucnost sociálních sítí? Podnikáte a chcete se se svojí značkou prosadit v online prostředí? Skvělým zdrojem informací pro vás mohou být knihy na téma sociální sítě. Dozvíte se, jaké sítě jsou pro vás nejvhodnější, jaký mají potenciál a jak na nich vybudovat své jméno. Pojďme se podívat na ty nejlepší!
Je snadné být ženou! To je věta, kterou velmi často vypouští z úst právě muži, kteří nemají ani ponětí o tom, jaké to je - být ženou. Každá žena ví, že to je v mnoha ohledech velice těžké. Stačí si vzpomenout na pravidelné menstruace nebo na období menopauzy, které je plné často šílených stavů a bolestí. Dalším obrovským problémem je vaginální mykóza čili kvasinková infekce, která umí být velice bolestivá a která má tendenci se vracet.  
Umíte si představit, že by někdo nenápadně sledoval všechny vaše denní aktivity?
Rádi byste si letos konečně dopřáli pořádnou dovolenou a uvažujete, zda pro vás bude lepší hotel nebo kemp? Podívali jsme se na zoubek ubytování v Chorvatsku a přinášíme vám několik zajímavých tipů, které vám pomohou naplánovat si dovolenou přesně podle vašeho gusta.
Nezajímá vás politika? Měla by. Nenechte rozhodovat o své budoucnosti jiné a jděte k urnám. Proč? Politici se přetahují o moc, kterou můžeme dělit na lokální a globální. Uvědomte si, že je důležité, jaký člověk stojí v čele. Manipulátor, nebo někdo rozumný?
Co takhle trochu zpestřit interiér? Pokud patříte mezi ty, které mají rády "udělej si sám", tohle jsou nápady pro vás. Originální květináče, plyšová spona na záclony, zarážka na knihy nebo talířek na jednohubky, to vše má jedno společné - základem jsou staré hračky. Nějaký vhodný kousek najdete i u vás, a pak hurá do díla. Zkuste trochu netradiční dekorace!
Osvěžovače vzduchu jsou dnes součástí prakticky každé domácnosti. Vyrobte si je sami, budou mít příznivý vliv na vaši náladu i zdraví.

Výběr článků

Příchod koronavirové krize ukázal, že lidé nemají vytvořený takzvaný hotovostní polštář, respektive finanční rezervu, která by jim zachránila život ve chvíli, kdy by přišli o práci. Čechům zkrátka chybí základní znalosti v oblasti finanční gramotnosti, kterým se měli naučit už v útlém dětském věku. Pokud se pravidla zacházení s penězi nebudou dětem vštěpovat do hlavy už od dětství, v dospělosti starého psa jen stěží novým kouskům naučíme.
Snad každý rodič od svého milovaného dítěte očekává pouze to dobré, doufá, že se vydá správnou životní cestou a bude šťastné. Takhle to ale samozřejmě v životě bohužel nechodí a někdy se holt i to nejhodnější dítě může dostat na scestí. To se stalo mé dceři Markétě, já se s tím však do teď nemohu vyrovnat. Odvedl nám ji drogový dealer.
Jakou nohou jste vkročili do nového roku? I když se zdá být letošní rok stejný jako loňský, několik změn už začalo platit. Mluvíme předně o finančních změnách, kterých letos bylo víc než dost. Otázku je, jestli k řadě z nich muselo vlivem koronavirové krize a velkého schodku ve státním rozpočtu dojít. V každém případě k nim došlo a my vám přinášíme velký přehled.

Nepřehlédněte

Každý, kdo se chystá koupit nové auto, má v podstatě čtyři možnosti. Kromě možnosti okamžitého vyplacení celé částky, se nabízí varianta jako klasický leasing, půjčka od banky nebo nebankovního subjektu, či stále oblíbenější operativní leasing. Každá z variant má svá pro a proti. 
Osmadvacetiletá Zoraya ter Beeková, která bojuje s těžkými depresemi a hraniční poruchou osobnosti, se rozhodla pro eutanazii. Přes svůj mladý věk a fyzické zdraví jí lékaři sdělili, že její psychický stav se již nezlepší. Podle Daily Mail podstoupí tento krok již na začátku května.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek