Hlavní obsah

Američané i Rusové z Ukrajiny stahují diplomaty

Aktualizováno

Spojené státy v sobotu dopoledne začaly evakuovat své velvyslanectví v Kyjevě. Podle dřívějšího vyjádření agentury AP reagují na varování západních tajných služeb, že se ruská invaze na Ukrajinu blíží. Také Rusko snižuje počty pracovníků na svých zastupitelských úřadech, „optimalizaci“ vysvetluje obavou z provokací.

Foto: Andriy Dubchak, ČTK/AP

Ukrajinský voják v zákopu

Článek

Američané evakuují diplomaty, kteří nezastávají kriticky důležité funkce, uvedla média s odvoláním na velvyslanectví USA v Kyjevě.

„Ministerstvo zahraničí USA dnes přikázalo zaměstnancům, kteří nezastávají kriticky důležité pozice, odjet z velvyslanectví USA v Kyjevě kvůli ustavičným zprávám o stoupajícím počtu ruských vojáků u hranic s Ukrajinou, svědčících o možnosti rozsáhlých vojenských akcí proti Ukrajině,“ citoval list Ukrajinska pravda z vyjádření zastupitelského úřadu. Na velvyslanectví podle deníku zdůraznili, že nehledě na nadcházející snížení stavu diplomatického personálu základní tým zůstane na Ukrajině.

Snižovat počty pracovníků na svých zastupitelských úřadech na Ukrajině začalo v sobotu i Rusko. Ruská diplomacie to vysvětluje obavou z provokací, základní funkce velvyslanectví a konzulátů mají zůstat zachovány, uvedla agentura Interfax.

„V obavě z možných provokací kyjevského režimu či třetích zemí jsme skutečně přijali rozhodnutí o určité optimalizaci stavů ruských zastupitelských úřadů na Ukrajině. Upozorňujeme, že naše velvyslanectví a konzuláty budou pokračovat v plnění svých základních funkcí,” uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Marija Zacharovová.

USA na Ukrajinu dopravily další munici, do Rumunska přesunují stíhačky

Evropa

Americké ministerstvo zahraničí již dříve nařídilo rodinám zaměstnanců americké ambasády v Kyjevě, aby odešly. Ponechalo ale na uvážení zaměstnanců, kteří nejsou zásadní pro chod úřadu, jestli také chtějí zemi opustit. Sobotní krok přichází ve chvíli, kdy Washington zesílil svá varování před možnou ruskou invazí na Ukrajinu.

Rusko může zaútočit na Ukrajinu kdykoli v příštích dnech, zřejmě letecky, zní z Bílého domu

Amerika

Úředníci, kteří s AP mluvili pod podmínkou anonymity, protože nebyli oprávněni se o této záležitosti veřejně vyjadřovat, uvedli, že omezený počet amerických diplomatů může být přemístěn na západ Ukrajiny poblíž hranic s Polskem, které je spojencem v NATO. USA by si tak mohly udržet diplomatickou přítomnost v zemi.

Británie a další země vyzvaly své občany, aby opustili Ukrajinu. USA jim daly dva dny

Evropa

Krize mezi Západem a Ruskem kvůli Ukrajině se vyostřila natolik, že USA, Británie, Nizozemsko, Lotyšsko, Estonsko a Japonsko v obavě z ruské invaze v pátek vyzvaly své občany, aby Ukrajinu neprodleně opustili. V noci na dnešek se k těmto zemím připojila i Austrálie a Nový Zéland, nově pak Kuvajt a Německo. Německé ministerstvo zahraničí uvedlo, že velvyslanectví v Kyjevě zůstává otevřené. Generální konzulát v Dnipru (dříve Dněpropetrovsk) na východě země se ale přesune do Lvova na západě.

Podle listu Kommersant vyzvalo své občany k opuštění Ukrajiny již přinejmenším 16 zemí. Česko zatím podobná doporučení nevydalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám