Jsme první stránkou v knize, zní z čínského týmu. A na olympiádu patříme!

Foto: iihf.com

12. února 2022, 12:47

Marek Hedbávný

(PEKING, od našeho zpravodaje) Čínští hokejisté byli blízko velké senzaci – s Německem sice prohrávali po 25 minutách 0:3, nakonec jim ale k vyrovnání chyběl jediný gól.

„Doufám, že je na nás Čína pyšná," říkal po zápase gólman Jeremy Smith

Zlom v utkání přišel po druhé třetině, od té doby měli Číňané převahu a při závěrečné hře bez brankáře nechybělo moc k vyrovnání.

„Trenér o přestávce přišel do kabiny a říkal nám: Musíte v sebe věřit. Patříme sem. Nebuďme vděční za to, že tu jsme – my sem patříme. Pracovali jsme tak tvrdě, po tak dlouhou dobu, abychom se sem dostali. Zasloužíme si tady být. Zasloužíme si být na stejném ledě a mít šanci zvítězit. A dnes jsme opravdu měli šanci vyhrát. Bylo to blízko. Jedinou střelu," vypráví Smith.

„Hráli jsme velmi, velmi dobře. Byl to od nás zodpovědný a sebevědomý hokej. Mohli jste vidět, jak se ve třetí třetině změnily emoce, měli jsme momentum," popisuje čínské vzepětí.

„Dneska jsem se ptal kluků, kteří se narodili v Číně. Hrál někdo ve vaší rodině hokej? Zjistil jsem, že žádný z jejich rodičů hokej nikdy nehrál."

Čína je na olympiádě poprvé, a to jenom díky tomu, že ji pořádá. Ve světovém žebříčku je až 32., za Španělskem nebo Chorvatskem.

Teď ale vzdorovala – pochopitelně hlavně díky zámořským posilám – obhájcům stříbra!

„Dneska jsem se ptal kluků, kteří se narodili v Číně. Hrál někdo ve vaší rodině hokej? Zjistil jsem, že žádný z jejich rodičů hokej nikdy nehrál. Tohle je opravdu první hokejová generace v Číně," vzkázal v emotivním rozhovoru. 

„Jsme... Oni jsou... Ne, my jsme, protože my všichni jsme čínští hráči. My jsme první stránkou v knize o hokejové historii v Číně. Je to pro nás čest a je to něco, na co můžeme být hrdí," dodává rodák z Michiganu.

Čínský tým tvoří především naturalizovaní cizinci, nutno však dodat, že většina z nich má čínské předky.

Jako třeba kapitán Brandon Yip.

„Mám tady kořeny. Bohužel moji prarodiče tady nejsou, aby mě viděli... Určitě by byli velmi pyšní, když by viděli mé jméno na zádech dresu," popsal někdejší dlouholetý útočník NHL.

„Když uvidíme, že čínské děti, které sledují náš hokej, ho začnou hrát také, bude naše mise splněná."

Yip věří, že díky povedenému hokejovému turnaji může čínský hokej začít vzkvétat.

„Proto jsme tady. Chceme udělat Čínu pyšnou, chceme být konkurenceschopní a chceme vyhrávat. Turnaj pořád nekončí. A když uvidíme, že čínské děti, které sledují náš hokej, ho začnou hrát také, bude naše mise splněná," ví Yip.

Foto: iihf.com

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz