Rakovina plic: Můžete ji poznat podle nehtů a dalších zdánlivě nesouvisejících příznaků

Rakovinu plic můžete odhalit i podle chraplavého hlasu
 

Tento druh rakoviny je jedním z nejrozšířenějších a k jeho vzniku přispívá celá řada vnějších faktorů; je velmi důležité vědět, jaké jsou její symptomy. Čím dříve totiž rakovinu odhalíte, tím větší máte šanci na přežití. Naštěstí existuje hned několik příznaků, podle kterých tuto nemoc můžete poznat.

Rakovina plic má jako i ostatní druhy této nemoci několik stadií. Objevení tohoto onemocnění v prvních stadiích dává pacientovi mnohem větší šance na uzdravení, s dalšími stadii se tyto šance postupně snižují.

Dr. Amir Khan ale v televizním pořadu Good Morning Britain vysvětlil, že je potřeba se zaměřovat na věškeré "nevysvětlitelné" změny, které přetrvávají po dobu několika týdnů.

„Mezi příznaky, na které by si lidé měli dávat pozor, patří vykašlávání krve, ale může to být třeba i změna vašeho hlasu. Pokud je váš hlas chraplavý, může se jednat o příznak rakoviny plic, zvláště pokud trvá tři týdny nebo déle,“ prozradil Dr. Khan.

Tím ale podle experta výčet symbolů, které byste si s rakovinou plic možná nespojili, zdaleka nekončí.

„Dále může být příznakem této nemoci také to, pokud se po dobu tří týdnů nebo déle zadýcháváte více než předtím. Pokud jste kuřák a pociťujete nevysvětlitelnou únavu, hubnutí, nebo dokonce i změnu tvaru nehtů, může to být příznakem rakoviny plic. Dalším příznakem je bolest ramena," pokračoval.

Na tyto symptomy by si měli dávat pozor zejména lidé, u kterých je větší riziko vzniku této nemoci. Patří mezi ně podle Dr. Khana zejména kuřáci a také lidé, kteří jsou vystaveni velké míře znečištění v ovzduší a dalším nebezpečným okolním vlivům.

Pokud tedy na sobě pozorujete nějakou náhlou a nevysvětlitelnou změnu, může jít opravdu téměř o cokoliv, není od věci se o ní poradit se svým lékařem.

Také se může stát, že si některé symptomy rakoviny plic, jako je třeba kašel, spletete se symptomy covidu nebo dalších nemocí. Podle experta je tu ale jednoduchý způsob, jak od sebe tyto příznaky rozeznat. Pokud některý z těchto symptomů přetrvává déle než tři týdny, je podle Dr. Khana pravděpodobnější, že se jedná spíše o něco vážnějšího.

Zdroj: Mirror

KAM DÁL: Proč je tuk na břiše tak nebezpečný a jak se ho jednoduše zbavit?

Klíčová slova: