SPOJE

Výstava propojení ne/spojitelného

Umění přináší nejrůznější typy spojů, ať už technických nebo myšlenkových. Dochází k prolínání různých časů a světů, někdy jen zdánlivě nespojitelných. Objevují se nové souvislosti a nečekaná, mnohdy až absurdní spojení. Výstava SPOJE ve SmetanaQ Gallery spojila nejen sedm předních českých umělců – Jiřího Černického, Čestmíra Kafku, Bedřicha Dlouhého, Krištofa Kinteru, Adélu Matasovou, Karla Nepraše a Petra Veselého, ale i tři kurátory. Jedinečná kolektivní výstava pod kurátorskou taktovkou Ireny Velkové, Jiřího Machalického a Petra Novotného byla otevřena 11. února 2022.

Výstava SPOJE sází na sílu kolektivní mysli. Prvotním podnětem pro vznik projektu byla tvorba Jiřího Černického a Krištofa Kintery, kteří se zabývají tématem spojení a přistupují k němu výsostně originálním způsobem – kombinují lehkou nadsázku s hravým užitím současných technických prostředků.

Každá generace hledala svá propojení. Kurátoři se proto nebáli ohlédnout do 70. A 80. let 20. století, kdy malíř a experimentální umělec Čestmír Kafka vytvořil cyklus koláží, v nichž spojoval nalezené kusy papírů, které spolu původně vůbec nesouvisely, přesto mají výpovědní hodnotu. Sochař, kreslíř a grafik Karel Nepraš zase objevil ve svých objektech a instalacích až nevyčerpatelné výrazové možnosti instalačních materiálů. S osobitým smyslem pro absurditu, ironii a černý humor.

Malíř a experimentální umělec Bedřich Dlouhý vytvořil v 90. letech minulého století monumentální imaginární autoportrét, v němž dosáhl až dadaistického spojení nejrůznějších prvků. Sochařka a multimediální výtvarnice Adéla Matasová zakládá řadu svých instalací a objektů na komunikaci s okolním prostorem. Reagují na přítomnost diváka, na jeho pohyb či intenzitu a rytmus řeči. Malíř a básník Petr Veselý nechává prostoupit vnější prostor s vnitřním, prvky každodenního života s uměleckým projevem.

Výstava SPOJE ale nespojila jen sedm jedinečných umělců. Společně ji připravili hned tři kurátoři, Irena Velková (Galerie Sýpka), Jiří Machalický (Galerie Klatovy / Klenová) a Petr Novotný (Galerie Petr Novotný). Všichni se podíleli na celkové koncepci, výběru děl a instalaci. Kolektivní výstava SPOJE bude ve SmetanaQ Gallery k vidění od 11. února do 10. dubna, od úterý do neděle mezi 11:00 a 18:00.

Foto: Anežka Bernardová

Podcast