Deset nejzajímavějších videoklipů roku 2021

310

Další rok je za námi a je na čase si připomenout nejvydařenější videoklipy, které byly v minulém roce uvedeny. Na seznamu nebudou chybět velké hudební osobnosti a skupiny, jako je The Weeknd, Radiohead nebo BTS. Dostane se však i na nováčky, kteří se minulý rok vyšvihli na vrchol a také nesmíme zapomenout na české interprety.

BTS – Butter

Není překvapením, že se nejslavnější K-Pop skupina dostala do našeho seznamu. Většina K-Popových skupin si velice zakládá na produkční kvalitě svých videoklipů. BTS a jejich skladba Butter není výjimkou. Choreografie, práce s barvami, kamerou či střihem je vskutku na vysoké úrovni. Z tohoto důvodu se Butter také vyšplhal na druhé místo v počtu zhlédnutých klipů za minulý rok.

The Weeknd – Save Your Tears

V tomto žebříčku se na čtvrtém místě umístil The Weeknd a jeho skladba Save Your Tears. Podobně jako u Butter, i zde vidíme kvalitní zpracování, co se týče vizuální stránky. The Weeknd je známý především písněmi s osmdesátkovým stylem, což se dá rozhodně říci i o Save Your Tears. Minulý rok se syntezátory s dalšími prvky osmdesátých let staly opravdu populární a neužívá jich pouze The Weeknd.

Olivia Rodrigo – drivers license

Právě tyto prvky jsou decentně, avšak vkusně využívány i ve veleúspěšné písni drivers license, díky které se Olivii Rodrigo podařilo prorazit na samý vrchol světové hudební scény. Rodrigo si celým svým debutovým albem získala přízeň fanoušků i kritiky, což se ukazuje i na nominacích cen Grammy. Vizuál videoklipu se k jejímu nejúspěšnějšímu singlu skvěle hodí a zdařile napomáhá navodit smutnou, melancholickou náladu.

Bruno Mars, Anderson .Paak (Silk Sonic) – Leave the Door Open

Retro styl a především R&B je na první poslech rozpoznatelný i u velmi úspěšné písni Leave the Door Open dua Silk Sonic. Oproti ostatním popovým skladbám však píseň vyniká svou poměrně spletitou a nepředvídatelnou strukturou. Ať už je řeč o počtu a progresu akordů či důvtipných modulací z jedné tóniny do jiné. Leave the Door Open je důkazem, že i popová píseň nemusí mít jen čtyři opakující se akordy. Videoklip je oproti skladbě zdánlivě jednoduchý, avšak skrze prostředí studia, zlatou barevnou paletu a jednoduchou choreografii je retro styl vkusně zakomponován i do vizuální stránky.

Lana Del Rey – Chemtrails Over the Country Club

Režisér BRTHR a zpěvačka Lana Del Rey pojali tento videoklip oproti jejím předchozím počinům poněkud odlišně, co se vizuálu i samotné písně týče. Vizuál je mnohem pestřejší, ať už je řeč o barevných či střihových kolážích a vidíme podobnost u jejího staršího klipu Born To Die. Stejně jako řada dalších současných tvůrců ve vizuálu využívá retro stylu viditelný například u formátu a filtru evokující skutečný filmový materiál.

Megan Thee Stallion – Thot Shit

Velmi pestrý je také videoklip k písni Thot Shit od Megan Thee Stallion. Tato pestrost projevující se i u hereckého pojetí „senátora“ ale není tak subversivní jako u Chemtrails Over the Country Club. Využívá se hlavně ke komickému efektu. Megan Thee Stallion odpovídá na kritiky a jejich pokrytecké názory ke kontroverznímu videoklipu k písni WAP. Ke kritikům patří také politik James P. Bradley, který je v Thot Shit jasně zosobněn.

Radiohead – If You Say the Word

Lehce absurdní humor sledujeme i v klipu If You Say the Word slavné kapely Radiohead. Ve videoklipu se loví lidé v oblecích po lese, načež jsou vysláni do města vykonávat svou pracovní povinnost. Příběhem dostává celý videoklip satirické či kritické vyznění vůči negativům současného kapitalistického světa.

Lorde – Solar Power

Opakem ke klipu If You Say the Word je právě velmi pozitivně naladěná píseň Solar Power od zpěvačky Lorde, která se po dlouhé době vrátila minulý rok na hudební scénu. Klip oslavuje slunce, léto a pohodu na pláži. Pohodovou a slunečnou atmosféru dokáže videoklip navodit i přesto, že za oknem stále vidíme padat sníh.

The Lumineers – BRIGHTSIDE

Skupina The Lummineers dokáže svými písněmi také efektivně navodit pozitivní, někdy melancholickou atmosféru. Píseň BRIGHTSIDE poukazuje na to, že světlá stránka života se projevuje hlavně skrze lásku. Videoklip ji vyobrazuje ve všech různých podobách a mezi všemi různými lidmi. Skvěle tak rezonuje vyznění samotné písně.

Vojtech Dyk – Šumavský otčenáš

V Česku velmi známý zpěvák Vojtěch Dyk v prosincový měsíc minulého roku uvedl velmi netradiční skladbu. A to nejen v rámci své tvorby, ale v rámci celé české hudební scény. Záměrně jednoduchá struktura postavená kolem jednoho tónu C sází především na harmonii a jednoduchou melodii. Jisté inspirace dokážeme vypozorovat i u alikvótního (hrdelního, harmonického) i melismatického zpěvu (tóny zpívané na jedné slabice). Všechny tyto prvky dokáží navodit vskutku až meditativní zvuk, čemuž dopomáhá i jednoduchý poetický text písně. Skladbu doprovází záběry šumavské přírody, jež postupně zachycují všechny roční období. Klip tak efektně oslavuje krásy přírody, jejíž poetická jednoduchost, čistota a meditativnost je reflektována již v netradičním pojetí skladby.