Češi zvládli zápas plný zvratů! V prodloužení rozhodl Šulák

Foto: iihf.com

12. února 2022, 16:40

Marek Hedbávný

(PEKING, od našeho zpravodaje) 0:1. 1:1. 1:2. 4:2. 4:5. A 6:5 po prodloužení. Tak se vyvíjelo skóre v zápase Česka s Ruskem. Šťastný konec měl pro národní tým. V nastaveném čase rozhodl Libor Šulák.

Vyloučení po dvanácti vteřinách. To nechceš.

Inkasovaný gól v páté minutě? To už vůbec ne.

Češi začali špatně, ale nepoložili se! Naopak. V první třetině nakonec výrazně přestříleli Rusy a byli jednoznačně lepším týmem.

Ale popořadě a zpátky ke zmíněnému brzkému gólu Rusů. Ten šel za brankářem Šimonem Hrubcem, který si poprvé na turnaji vybral slabší moment – střela od Vladimira Tkačova z poměrně ostrého úhlu mu propadla mezi rukou a tělem – 1:0.

Češi nešťastný moment zahodili za hlavu. Jejich aktivita vedla k ruskému vyloučení. A Česko hned z první početní výhody udeřilo! Nováček v přesilovkové formaci Tomáš Kundrátek vypálil bombu od modré a díky tomu, že ruskému brankáři Ivanu Fedotovi zaclonil výhled Jan Kovář, slavili Češi vyrovnávací trefu – 1:1.

Rusové na turnaji inkasovali vůbec poprvé. Kouzlo obrovitého Fedotova tedy bylo odčarováno. 

Jestli byl první inkasovaný gól laciný, tak ve druhé třetině ho Šimon Hrubec několikanásobně odčinil. V brance čaroval, na to, aby chytil ve 33. minutě dělovku od Nikity Nestěrova, ale neměl nárok. Nestěrov v přesilovce napálil puk takovou rychlostí, že šel sotva vidět – navíc zamířil přesně do horního rohu, 2:1.

O chvíli později přišel jeden z klíčových momentů: do konce zápasu se totiž nechal vyloučit ruský tvrďák Dmitrij Voronkov.

 

Češi následnou pětiminutovou přesilovku využili. Hned dvakrát!

V čase 38:42 Roman Červenka krásným pasem přes osu hřiště našel Davida Krejčího, který neomylně zakončil – 2:2.

Uběhlo 35 vteřin a Češi slavili znovu! Michael Špaček, který naskočil do zápasu po izolaci v Praze a bez jediného společného tréninku, dostal nabito od Libora Šuláka a střelou z první se trefil ideálně – 3:2.

Rusové, kteří do sobotního souboje neinkasovali, najednou dostali dva góly za minutu.

Fantastická pasáž národního týmu navíc pokračovala i po přestávce. Ve 44. minutě po skvělé cloně od Jiřího Smejkala vymetl horní růžek branky obránce Lukáš Klok – 4:2. Přesně o takových gólech mluvil po nepovedeném utkání s Dánskem trenér Filip Pešán. Reprezentanti ho poslechli a v zápase s Rusy za to byli odměněni.

Jenže...

Přišel další zvrat, tentokrát ve prospěch sborné.

Hned 36 vteřin po Klokově gólu totiž po jednoduché akci snížil Kirill Semjonov – 3:4.

Ve 47. minutě už bylo dokonce srovnáno, tentokrát využil své rychlosti mladíček Arsenij Gricjuk, který se natlačil před Hrubce a forhendovou kličkou zametl puk pod víko – 4:4.

No a pak přišla 49. minuta, v níž opaření Češi inkasovali znovu – Šimona Hrubce překvapil Andrej Čibisov, 5:4.

 

Pořádná divočina, co?

A to ještě nebylo všechno! Ještě v téže minutě totiž stihli Češi vyrovnat. Hodně slabou chvilku si vybral Ivan Fedotov, který si srazil nahození Tomáše Hyky z rohu kluziště do vlastní branky – 5:5.

Bláznivý zápas nakonec dostal pětiminutový přídavek.

V něm si Libor Šulák najel mezi kruhy a střelou švihem dal už čtvrtý český přesilovkový gól v zápase. A vítězný – 6:5.

Češi navzdory dvěma výhrám v řadě ve skupině končí třetí. Za Rusy a Dány. Poslední je Švýcarsko. O českém soupeři pro osmifinále play off zatím není jasno.

RUSKO – ČESKO 5:6 po prodloužení (1:1, 1:2, 3:2 – 0:1)

Branky a nahrávky: 5. V. A. Tkačov (N. Gusev, N. Nestěrov), 33. N. Nestěrov (N. Gusev, S. Plotnikov), 44. K. Semjonov (S. Plotnikov, Andronov), 47. Gricjuk (N. Gusev, V. A. Tkačov), 49. Čibisov (Vojnov, Šipačov) – 13. Kundrátek (R. Červenka, M. Stránský), 39. Krejčí (R. Červenka, Kundrátek), 40. Špaček (Šulák, Sobotka), 44. Klok (T. Zohorna, H. Zohorna), 49. Hyka (L. Sedlák, Krejčí), 65. Šulák (Krejčí).
Rozhodčí: Kaukokari (Finsko), Nord – Lundgren (oba Švédsko), Nikulainen (Finsko).
Vyloučení: 5:5.
Využití:
 1:4.
Střely na branku: 29:41.
Diváci: 921.
Rusko: Fedotov – Nikišin, Nestěrov, Jelesin, Jakovlev, Tělegin, Vojnov, Šaripzjanov – Galijev, Šipačov, Čibisov – Gricjuk, Tkačov, Gusev – Voronkov, Karnauchov, Slepyšev – Grigorenko, Plotnikov, Andronov – Semjonov. Trenér: Žamnov.
Česko: Hrubec – Šulák, Mozík, Jeřábek, Kundrátek, Klok, Knot, Sklenička – Sedlák, Krejčí, Hyka – Červenka, Kovář, Sobotka – Stránský, Špaček, Řepík – Smejkal, T. Zohorna, H. Zohorna – Lenc. Trenér: Pešán.

Tabulka skupiny B

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Rusko 3 2 0 1 0 8:6 7
2. Dánsko 3 2 0 0 1 7:6 6
3. Česko 3 0 2 0 1 9:8 4
4. Švýcarsko 3 0 0 1 2 4:8 1

Další program základních skupin ZOH 2022

Neděle 13. února
5:10 Slovensko – Lotyšsko (skupina C)
9:40 Finsko – Švédsko (skupina C)
14:10 Čína – Kanada (skupina A)
14:10 USA – Německo (skupina A)

Začátky jsou uvedeny v českých časech, v Pekingu je o 7 hodin více.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz