Jaroslav Krejčí: Ruská invaze může zahýbat cenami akcií. Podobně jako útok na Pearl Harbor

Dění na Ukrajině pozorně sledují i burzovní investoři.

Dění na Ukrajině pozorně sledují i burzovní investoři. Zdroj: Profimedia

Ruský útok na Ukrajinu může přijít každým dnem, hlásaly v pátek titulky s odkazem na Bílý dům. Diplomatická jednání sice nadále pokračují, geopolitická nejistota se však projevila i na akciovém trhu a může na něj podle zkušeností z historie přinejmenším krátkodobě doléhat i nadále.

Nejsledovanější americký burzovní indexy S&P 500, který měří vývoj cen akcií největších amerických firem, odepsal v závěru obchodního týdne 1,9 procenta. Na technologické tituly zaměřený Nasdaq 100 ztratil téměř tři procenta své hodnoty. Případná ruská invaze může akcie poslat ještě více dolů.

„Investoři spoléhali na diplomacii a ve velké míře dosud tuto hrozbu ignorovali,“ řekl listu Wall Street Journal John Lynch, investiční ředitel společnosti Comerica Wealth Management.

Geopolitické hrozby zvyšují mezi investory averzi k riziku. To se negativně projevuje na cenách akcií a jiných finančních aktiv. Na druhou stranu vítězem bývají obvykle americké vládní dluhopisy, které jsou investory považované za bezpečný přístav.

Těžit ze situace může přinejmenším krátkodobě také zlato či akcie zbrojovek. Kurz akcií Lockheed Martin v pátek posílil o bezmála tři procenta, akcie Northrop Grumman si polepšily dokonce o 4,5 procenta. 

Jak přede dvěma lety spočítali analytici americké finanční společnosti LPL Research, během 20 hlavních geopolitických událostí – od japonského útoku na Pearl Harbor v prosinci 1941 až po útok dronů na saúdskoarabská ropná pole v roce 2019 – index S&P 500 odepsal v následujících dnech a týdnech v průměru pět procent své hodnoty.

V případě období po Pearl Harboru ztratil S&P 500 téměř 20 procent. Obrat na americkém akciovém trhu však přišel už na jaře 1942 poté, co Američané uspěli v námořní bitvě v Korálovém moři. Jiný americký burzovní ukazatel – Dow Jones Average – posílil v období od začátku 2. světové války do jejího konce v roce 1945 o 50 procent. Zisky v řádu desítek procent si připsal například i v období konfliktů v Koreji a ve Vietnamu.

V jiných, méně významných geopolitických „eventech“ se dokázaly hodnoty burzovních indexů zotavit ještě rychleji než po Pearl Harboru. „Ceny akcií kolísají, ale dopady způsobené geopolitickými událostmi bývají krátkodobé,“ uvedl stratég LPL Financial Ryan Detrick.

Na druhou stranu každá geopolitická situace je jiná. Rozsáhlejší konflikt na Ukrajině, zvláště pokud by se do něj nějakým způsobem zapojily i země NATO, může mít pro finanční trhy dalekosáhlé důsledky. Další dny napovědí…