(Ne)pochopený umělec Ho-Sang: Přijel s Kanaďany, ale mohl hrát za Čínu

Foto: iihf.com

12. února 2022, 21:44

Daniel Krátký

Byla to velká naděje kanadského hokeje. Joshua Ho-Sang býval ve svých mládežnických letech k nezastavení. Bohužel doslova. Postupem času si tak získal pověst problémového hráče a průšviháře. A to se v dnešní NHL příliš nenosí. Od loňského angažmá ve Švédsku to však vypadá, že se kariéra šestadvacetiletého hokejisty konečně otáčí směrem vzhůru.

„Měl větší talent než McDavid,“ nechal se třeba slyšet kontroverzní kanadský komentátor Don Cherry.

Jasně, názory Dona Cherryho je třeba brát trochu s rezervou, ale každopádně už jen možné přirovnání k McDavidovi značí, že Ho-Sanga musel zdobit skutečně obrovský talent. To bylo jasné už v juniorské OHL, ve které tenhle Afroameričan nasbíral během čtyř sezon a 256 zápasů hned 292 kanadských bodů (82+210).

Jenže už tehdy o něm skauti a lidé z hokejového světa neměli úplně dobré mínění, jeho přístup totiž nebyl správný. I tak se ale nakonec vešel do 1. kola draftu NHL. V roce 2014 na něj ukázali z 28. pozice New York Islanders. A to i přesto, že o něm kolovaly historky, jak je schopný se během zápasů hlasitě hádat s rozhodčími i trenéry, nepracovat kvalitně do defenzivy, chodit pozdě na tréninky.

Ostatně právě za svůj pozdní příchod byl hned první den kempu Islanders potrestán posláním dolů – na farmu…

I další roky ukazovaly, že minimálně v organizaci NYI kariéra rodákovi z Ontaria nerozkvete. Opět to nebylo jen z čistě hokejových důvodů, proč se Ho-Sang do NHL neprosadil. Nebo takhle, on se prosadil. Bodově byl vidět. Ale byl zkrátka problémový.

„Je to dítě, je nezralý a musí ještě hodně růst. Jeho přednosti jsou vynikající. Všichni děláme chyby, všichni máme špatné zápasy. Jde jen o to, jak na ně reagujeme a co se z nich naučíme,“ prohlásil na adresu talentovaného útočníka kouč farmářské celku Bridgeport Sound Tigers Brent Thompson.

Jenže kritiku Ho-Sang nepřijímal, sám byl schopný si na organizaci do médií celkem otevřeně stěžovat, čímž si sám neustále podkopával pozici. Ani žádost o trejd nepomohla. Jeho výkony tak na Long Islandu stačily na pouhých 53 zápasů.

„Miluju hokej. Celé dětství jsem snil o tom, že budu hrát NHL. A pak někdo řekne: ‚Ne, nejsi připravený.‘ A vy na to: ‚Jsem.‘ To je pak pro každého mladého hráče ve věku od 18 do 21 let těžká pilulka, kterou musí skousnout. Jste pak logicky vzpurný a naštvaný. Nejste pak vůbec vděčným. Spousta mladých kluků s tím bojuje,” řekl otevřeně Joshua Ho-Sang v létě pro The Athletic.

Foto: nhl.com

Angažmá na Long Islandu pak vlastně celkem pěkně shrnuje věta, která zazněla z úst Gartha Snowa, bývalého generálního manažera NYI, který si před lety vybral Ho-Sanga na draftu: „Dost bylo keců, je čas dospět.“

„Jste pak logicky vzpurný a naštvaný. Nejste vůbec vděčným. Spousta mladých kluků s tím bojuje."

Neúspěšné spojení Ho-Sanga s New York Islanders vlastně vyvrcholilo v posledních dvou letech, kdy byl tenhle šikovný pravák raději poslán do farmářského týmu St. Louis Blues v San Antoinu a posléze vyrazil hostovat do Evropy.

A to dokonce nechybělo moc a šestadvacetiletý hokejista mohl v Pekingu oblékat jiný dres než kanadský – ten čínský. Jak dobře známo: Číňané v prvé řadě sháněli hráče, kteří mají čínské předky, protože pro ně bylo údajně jednodušší získat od IIHF povolenku k účasti na turnaji. A to platilo i v případě Ho-Sanga, jelikož dědeček jeho tatínka pocházel právě ze země nebeského draka. Kunlun, působící v KHL, se však také pokoušel šikovného hokejistu nalákat do svých služeb. Ale to se nakonec nepovedlo.

A tak nakonec přišlo angažmá ve Švédsku.

Švédská záchrana?

Pokud kouknete na EliteProspects, řeknete si, že taková štace Ho-Sangovi nemohla prospět. Vystřídal hned dva kluby a odehrál pouze 9, slovy devět, zápasů.

Jenže taky během působení v Linköpingu potkal trenéra Johana Åkermana, který mu změnil pohled na hokej. A usměrnil ho. Ačkoliv tedy z příchodu Ho-Sanga původně taky moc nadšený nebyl.

Foto: shl.se

Ale hned od prvního meetingu s hráčem otevřeně komunikoval, instruoval ho, připravil mu detailní plán, jak by měl vypadat jeho ideální den.

„Je to trochu takový umělec a občas každý umělec potřebuje inspiraci," prozradil Åkerman zámořskému The Athletic. „Myslím, že ho musíte inspirovat a trochu vyzvat, aby jeho umění mělo šanci vyniknout.“

A to se dost možná nakonec povedlo.

Mimochodem, umělcem je Ho-Sang nejenom na ledě. O svých pocitech se nadaný útočník svěřil i ve své písni se skutečně zajímavým textem.

A co svou muzikantskou prvotinou chtěl mladý hokejista vzkázat?

„Je důležité si zachovat ten malý kousek sebe, jako je nevinnost,“ tvrdí. „Myslím si, že pokud si tohle dokážete přenést do všeho, co děláte, získáte hodně úspěchů a zjistíte, že jste šťastnější. Čím více jste sami sebou, tím více najdete lidi, kteří jsou jako vy.“

Nemá on ten Josh Ho-Sang nakonec pravdu?

Přijde laso nahoru?

Letos v létě se na dnes šestadvacetiletého hokejistu usmálo štěstí. A to v podobě Kylea Dubase, který mu nabídl try-out v organizaci Toronta. Už možná polepšený Joshua Ho-Sang neváhal a okamžitě kývnul.

A hned od začátku sezony na něj proudí chvála ze všech stran. Nakonec sice dostal smlouvu jen pro AHL. Vůbec se však nedivme, pokud po olympiádě obdrží kontrakt od Maple Leafs a sezonu zakončí v hlavním týmu. 

„Každý kluk, který vyrostl v Torontu sní o tom, že si zahraje za Maple Leafs,“ říkal Ho-Sang před sezonou a dodával, že by klidně zabojoval o místo v týmu s Matthewsem, Marnerem, Tavaresem nebo Nylanderem i přes ECHL. Tam tedy nakonec nemusel, v AHL se totiž předvádí skutečně skvěle. I díky tomu se dostal do kanadské nominace do Pekingu.

Dočká se tenhle příběh happyendu? Když bude Ho-Sang pro svůj tým oporou na olympiádě, výrazně se snu (a dokonce doma v Torontu) přiblíží.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený josh ho-sang (@66jhosang)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz