Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Trenérka Valijevové: Je nevinná. Hrozí Rusku vyloučení z příštích her?

  6:00
Peking (Od našeho zpravodaje) - Eteri Tutberidzeová, trenérka Kamily Valijevové, prolomila v sobotu mlčení a postavila se na obranu své hvězdné svěřenkyně, která měla pozitivní dopingový test na zakázanou látku trimetazidin.
Kamila Valijevová v soutěži družstev na olympijských hrách v Pekingu.

Kamila Valijevová v soutěži družstev na olympijských hrách v Pekingu. | foto: AP

Pro ruskou státní televizi Tutberidzeová po tréninku v Pekingu uvedla: „Jsem si jistá, že Kamila je čistá a nevinná.“ Načež před kamerami Valijevovou objala.

Před nedělním slyšením krasobruslařky u Sportovní arbitráže CAS a následným pondělním verdiktem se stupňují emoce.

Nehraje se už jen o účast Valijevové v závodě žen na hrách v Pekingu (který začíná v úterý) a o zachování ruského zlata ze soutěže krasobruslařských družstev.

V sázce může být i budoucnost Ruska na olympijských hrách.

Dá se říci, že právě balancuje na ostří nože.

Dick Pound, vysoce postavený člen MOV a bývalý předseda Světové antidopingové agentury WADA, totiž vyhlásil: „Po nejnovějším dopingovém skandálu bude možná Rusko potřebovat olympijský time out. Pokud shledáme situaci zcela nenapravitelnou, bylo by to řešení.“

Jinými slovy: Namísto návratu Rusů k vlajce a hymně doporučuje Pound další hry bez Rusů, tedy s vyloučením všech ruských sportovců, jimž by napříště nebyl umožněn ani start pod vlajkou národního olympijského výboru, jak je tomu letos.

Začarovaný kruh kauzy Valijevová. Rusko reaguje: Doping? Jaký doping?

Rusko má velké problémy s dopingovými kauzami především z her v Soči 2014, kde docházelo k systematické manipulaci se vzorky, ale ani poté rozhodně nebyli jeho sportovci čistí jako lilie. Proto přišly tresty v podobě odebrání hymny a vlajky počínaje hrami v Riu 2016.

Pound nyní poukazuje: „Mohli bychom Rusům říct: Ano, máte problém. Ano, můžeme vám pomoci, ale musíme se na něj soustředit. Vezměte si tedy oddechový čas na jednu, dvě nebo tři olympiády, dokud ten problém nedostanete pod kontrolu.“

Strategie neustálých ústupků MOV a hledání kompromisů při jednáních s Ruskem podle Pounda selhala: „Byly to z naší strany takové ústupky, jako když krmíte aligátory a doufáte, že budete poslední, koho sežerou.“

Pound: Náš přístup byl shovívavý

Rusko sice v minulosti přiznalo některé nedostatky v uplatňování antidopingových pravidel, ale popírá, že by provozovalo státem podporovaný dopingový program.

„Rusové si nepomáhají tím, že se neštítí absolutně ničeho,“ řekl Pound. „Nic nepřiznají, proti každému rozhodnutí se odvolávají. Náš přístup k nim byl příliš shovívavý.“

Rachael Denhollanderová, bývalá gymnastka a první žena, která veřejně obvinila někdejšího lékaře gymnastické reprezentace USA Larryho Nassara ze sexuálního zneužívání, v sobotu pro agenturu Reuters prohlásila, že pozitivní dopingový test Valijevové je jen dalším důkazem toho, jak zranitelní jsou mladí sportovci.

Denhollanderová nyní pracuje coby advokátka a obhájkyně obětí zneužívání. Poté, co v roce 2016 zveřejnila své obvinění Nassara, podnítila tím více než 350 dalších žen, aby se přihlásily s vlastními podobnými zkušenostmi.

K případu Valijevové podotkla: „Dítě se nerozhodne, že bude brát takové léky, pokud mu je nedá někdo, kdo má autoritu.“

S takovými názory nevystupuje jen ona.

Zjednodušeně řečeno: sportovní svět je velmi shovívavý k samotné krasobruslařce, bezesporu výjimečné, ale žádá tvrdý trest pro toho, kdo jí kvůli zvýšení výkonnosti podal trimetazidin, v lékařství používaný u pacientů se stabilní anginou pectoris.

Byla to trenérka? Lékař? Manažer? Složitá odpověď.

„Jsme svědky neuvěřitelného poškození, které opět postihlo dítě, jež bylo pod kontrolou dospělých, kteří si ho ale cení ne proto, kým je, ale pro to, co pro ně může vyprodukovat,“ uvedla Denhollanderová.

Také Pound dal najevo rozhořčení: „Jak jste tu mladou dívku mohli vystavit takovému riziku? Tady nešlo o jakýsi zkažený doplněk stravy, tady jde o neterapeutické použití poměrně silného léku.“

Kamila Valijevová během soutěže krasobruslařských družstev v Pekingu.

Dvojnásobná olympijská vítězka Katarina Wittová označila skandál za nelidský čin vůči patnáctileté Valijevové a vyzvala k radikálnímu postihu osob, jež jsou zodpovědné za to, že jí podali zakázanou látku.

„Pravděpodobně se řídila radami trenéra a svého lékařského týmu,“ soudí 56letá Wittová. Pokud se prokáže, kdo Valijevové trimetazidin naordinoval, žádá pro takového člověka doživotní zákaz působení ve sportu. Stejný, jaký kdysi vyfasoval Lance Armstrong.

Jenže prokáže se to? Je takový scénář vůbec možný?

„Kamila Valijevová určitě není odpovědná za události, k nimž došlo,“ napsala Wittová ve svém prohlášení na Facebooku. „To, co jí vědomě udělali, pokud je to pravda, nemůže být ve své nelidskosti překonáno a mé srdce sportovce nekonečně pláče. Kamila Valijevová je mladou dívkou a zázračným dítětem, které svými velmi náročnými výkony a půvabem okouzlilo celý svět v pouhých patnácti letech. Je nezletilá, závislá na dospělých. Ona není vinna. Tento skandál je dramatickým zlomem pro její mladou a slibnou kariéru a já upřímně doufám, že je po jejím boku dost lidí, kteří ji podpoří, ochrání a povzbudí.“

Na sobotním tréninku v Pekingu:

Advokátka Denhollanderová vyzývá k razantnějšímu postupu i vůči MOV. K takovému, jenž by vedení MOV donutil k tvrdším sankcím: „Chybí nám tlak veřejnosti a protesty, které by daly najevo, že tohle už nebudeme tolerovat a že už se nebudeme účastnit olympijských her, pokud startujícím zemím bude dovoleno toto dělat svým dětem.“

Rusko: Podezřelá dlouhá prodleva

Kreml označuje současnou kauzu Valijevové za „nedorozumění“.

Ruská strana především nadále poukazuje na „podivnosti“ v souvislosti s šestitýdenním zpožděním vyhodnocení testu Valijevové.

Předseda Ruského olympijského výboru Stanislav Pozdňakov podotkl: „Dlouhá prodleva mezi dopingovým testem z 25. prosince a oznámením z 8. února vypadá podezřele. Máme vážné otázky ohledně procesu zpracování vzorku.“

KDYŽ JEŠTĚ NETUŠILA... Kamila Valijevová (vlevo) se po svém triumfu na ruském šampionátu fotila se svými rivalkami a zároveň i tréninkovými sparingpartnerkami - v pořadí druhou Alexandrou Trusovovou a třetí Annou Ščerbakovovou. Po mistrovství však měla pozitivní dopingový test.

Na hrách, kde se o testování sportovců stará Mezinárodní testovací agentura ITA, jsou výsledky k dispozici za 24 až 72 hodin, aby mohlo případně dojít k rychlé změně výsledků.

Mimo olympijské hry však mohou být prodlevy různé, jak uvedl Jean-Pierre Verdy, bývalý ředitel testování ve Francouzské antidopingové agentuře (AFLD), jenž pomohl dopadnout několik špičkových podvádějících cyklistů na Tour de France.

„Mohou nastat dlouhé prodlevy mezi dobou doručení vzorku, k níž musíte připočíst dobu analýzy a opětovné analýzy k potvrzení přítomnosti konkrétní látky, a mezi dalšími opatřeními, kdy musíte poslat screeningy do několika laboratoří, abyste získali externí potvrzení,“ řekl Verdy. „Některé laboratoře s tímto procesem nemají takové zkušenosti. Zvlášť pokud se nejedná o látku, na kterou se běžně zaměřují.“

Byla takovou laboratoří právě ta stockholmská?

Odtud byl výsledek Valijevové nahlášen až toto úterý. Poté co významně přispěla k ruskému triumfu v soutěži družstev. „Podle informací, které jsme ze stockholmské laboratoře obdrželi, bylo zpoždění v analýze a v hlášení způsobeno další vlnou případů covid-19, nárůstem onemocnění mezi pracovníky laboratoře a interními pravidly karantény,“ zveřejnila Ruská antidopingová agentura RUSADA.

Vedení stockholmské laboratoře tuto tezi na dotaz médií ani nepotvrdilo, ani nevyvrátilo.

Manuál Světové antidopingové agentury WADA v takovém případě vyzývá národní dopingovou agenturu, aby v situaci, že není znám výsledek do 10 dnů, zatelefonovala do dotyčné laboratoře a dotázala se na očekávané výsledky.

Není známo, zda RUSADA tento telefonát zrealizovala.

Pravděpodobně ne. Protože kdyby věděla o podezření na pozitivní test Valijevové, Rusové by ji rozhodně nenasadili do soutěže družstev, když mají v Pekingu k dispozici další vynikající krasobruslařky Alexandru Trusovovou (letošní vicemistryni Evropy) a Annu Ščerbakovovou (loňskou mistryni světa).

V dopingové kauze Valijevová se rozhodne v pondělí, den před soutěží

Co řekne Valijevová?

Po oznámení pozitivního testu musela RUSADA Valijevovou suspendovat, ale po jejím odvolání opět suspendaci zrušila. Proti čemuž se pro změnu odvolaly MOV, WADA a nejnověji i Mezinárodní bruslařská unie ISU.

Nyní bude klíčové, pro jaký postup se ruská strana při slyšení u Sportovní arbitráže rozhodne.

Pokud by Valijevová a její tým uznali své pochybení, pak trestem pro nezletilou krasobruslařku může být pouze napomenutí namísto zákazu startu na hrách, a to i přesto, že u dospělých jedinců hrozí při aplikaci zmíněné látky až čtyřletý distanc.

V případě „dobrovolného přiznání“ by Valijevová musela souhlasit s tím, že se dopustila přestupku, a zároveň by musela vypovídat, že si zakázanou látku buď vzala sama bez cizího přičinění (což je v reálu vysoce nepravděpodobné), nebo by musela ukázat na osobu, která jí přípravek podala (což takřka určitě neudělá).

Jestliže však ona i její tým budou nadále tvrdit, že je nevinná, jen těžko vyvázne s pouhým napomenutím.

Kamila Valijevová s trenérkou Tutberidzeovou a choreografem Gleichengauzem:

Případ samozřejmě vyvolává i polemiky a spekulace o čistotě celé elitní tréninkové skupiny Eteri Tutberidzeové. Předloni z ní odešly Alexandra Trusovová a Aljona Kostorná do konkurenční skupiny Jevgenije Pljuščenka, pod nímž však ani zdaleka nedokázaly navázat na své předchozí výkony. Bylo tehdy na vině pouze Pljuščenkovo trenérské (ne)umění, nebo například i změna „výživového programu“?

Každopádně Trusovová a Kostorná se po sezoně 2020/2021 opět vrátily k Tutberidzeové. 

Autor:

Olympijské hry Paříž 2024

Letní olympijské hry v roce 2024 se uskuteční v Paříži od pátku 2. srpna do neděle 18. srpna 2024. Francouzská metropole už OH hostila v letech 1900 a 1924. Poprvé se zde bude soutěžit o olympijské medaile v breakdance, naopak z programu byly vyřazeny karate, baseball a softbal.

  • Nejčtenější

Rusové křičí: Ponižují nás. V Putinově říši sílí výzvy k bojkotu olympiády

12. dubna 2024

Premium Měli bychom se vykašlat na jejich olympiádu. Nenechme se Západem ponižovat. Takové názory zaznívají...

V Olympii zapálili oheň pro Paříž. Obešli se i bez pomoci boha Slunce

16. dubna 2024  10:25,  aktualizováno  12:03

Zatažená obloha sice znemožnila, aby olympijskou pochodeň zapálily přímo sluneční paprsky, to však...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Bojkot olympiády ne, ale... Ruská diplomatická chytristika očima Žantovského

17. dubna 2024

Premium Byl mluvčím prezidenta Václava Havla a velvyslancem v USA, ve Velké Británii a v Izraeli. V...

Dream Team pro Paříž je na světě. Durant chce čtvrté zlato, Curry i Leonard první

17. dubna 2024  18:34

LeBron James, Stephen Curry a Kevin Durant povedou na olympijském turnaji v Paříži hvězdný americký...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Šéf cyklistiky: Odměny pro atlety? V rozporu s olympijskou myšlenkou

19. dubna 2024  9:53,  aktualizováno  14:25

Předseda Mezinárodní cyklistické unie David Lappartient nesouhlasí s rozhodnutím Světové atletiky...

Obavy z akcí teroristů a Rusů. Hry v Paříži ohlídají i stovky tajných agentů

19. dubna 2024  15:40

Zdálo se to jako velmi atraktivní nápad, když s ním organizátoři her v Paříži přišli poprvé:...

Šéf cyklistiky: Odměny pro atlety? V rozporu s olympijskou myšlenkou

19. dubna 2024  9:53,  aktualizováno  14:25

Předseda Mezinárodní cyklistické unie David Lappartient nesouhlasí s rozhodnutím Světové atletiky...

Dream Team pro Paříž je na světě. Durant chce čtvrté zlato, Curry i Leonard první

17. dubna 2024  18:34

LeBron James, Stephen Curry a Kevin Durant povedou na olympijském turnaji v Paříži hvězdný americký...

Sto dní do Paříže. Češi řeší počet sportovců, bezpečnost i dezinformace

17. dubna 2024  9:59

Je 26. července 2024 a po Seině plují při netradičním zahájení her lodě s výpravami z 206 zemí...

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...