Z kina Varšava chce Liberec kulturní památku, snáz dostane peníze na opravu

  8:18
O novou kulturní památku by se mohl rozšířit seznam památkově chráněných objektů v Liberci. Jde o kino Varšava, které je nejstarším biografem ve městě. Vedení Liberce už schválilo žádost, která ve spolupráci s Národním památkovým ústavem odejde na ministerstvo kultury k posouzení.

Důvod, proč město o prohlášení kina za památku žádá, přitom není ani tak samotná památková ochrana, jako spíš šance na získání dalších peněz na rekonstrukci budovy. Když bude Varšava památkou, má pak větší naději na dotace, včetně těch evropských.

„Kino Varšava je jedním z projektů, u kterých zvažujeme, že bychom jej připravili pro nové programové období. Konkrétně na něj chceme čerpat dotace z takzvaných Integrovaných teritoriálních investic (ITI). Samozřejmě to závisí na tom, zda to odsouhlasí řídící výbor, cesta je ještě dlouhá. Ale když necháme kino Varšava prohlásit za kulturní památku, tak se nám tím ta šance výrazně zvýší,“ řekla náměstkyně primátora Radka Loučková Kotasová.

Historie kina sahá do roku 1908, kdy v dnešní Frýdlantské ulici vyrostl secesní kinosál. Brzy ale jeho kapacita nestačila, a tak vznikl v roce 1913 návrh na honosný objekt s lóžemi v přízemí i patře, který by pojal 647 diváků.

Kvůli finanční náročnosti a vypuknutí první světové války se však vše odložilo. Zásadní proměny se tak kino dočkalo až v roce 1922, kdy se ho ujala architektonická kancelář Effenberger & Noppes, která zhotovila moderní návrh ovlivněný stylem art deco, který je na budově patrný dodnes.

Promítání v oblíbeném kině ale v roce 2008 skončilo, protože město se chystalo objekt prodat. To nakonec nedopadlo a kino se podařilo v provizorních podmínkách obnovit v roce 2012 díky spolku Zachraňme kino Varšava. Ten si kino pronajal a snaží se ho provozovat, i když ho přebíral téměř jako ruinu. Se záchranou pomáhala veřejná sbírka i četní sponzoři. Na dokončení rekonstrukce však nemá spolek ani město peníze.

„Aby rekonstrukce odpovídala dnešním nárokům na prostor, tak by stála několik desítek milionů korun, což teď není v našich silách, a už vůbec ne v této době,“ zmínil ředitel kina Ondřej Pleštil.

V roce 2018 přitom tehdejší vedení města vyčlenilo v rozpočtu 20 milionů korun na první etapu rekonstrukce. Po volbách však nová koalice záměr nečekaně zrušila s tím, že na něj prostředky nejsou.