Jiří Helekal slaví 75. narozeniny

Jiří Helekal mohl být violoncellistou, jenže studium na pražské konzervatoři jej po dvou letech přestalo bavit.

Hrál i na banjo, celý život se však doprovází na kytaru. V šestnácti letech byl členem skupiny Komety, pak hostoval ve skupinách Juventus, Donald a Karkulka. Na vojně vyhrál armádní soutěž umělecké tvořivosti, zpíval Long Tall Sally. Po vojně nastoupil do skupiny Shut Up Františka Ringo Čecha a zakrátko získal pověst českého Toma Jonese.

V semaforském představení Kytice se kritici pozitivně zmiňovali o jeho komediální roli truhláře Petra. Uznávaný znalec populární hudby a jazzu Lubomír Dorůžka o něm dokonce napsal, že oproti nejasné dřívější stylizaci najednou ve své roli Jiří Helekal přímo exceluje. A Jiří Helekal se o rok později vydal na cesty se skupinou Proměny. Je třeba také připomenout jeho účinkování v muzikálech a vystupování pro děti.

Stylově působí někde mezi trampskou hudbou a tradicionály, má cit pro romantický projev a na pódiu jej můžete vidět buď samotného s kytarou nebo s rodinným triem Helekaly.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.