Od klasických se nová trasa liší tím, že nepovede po betonových chodnících, ale člověk na vlastní kůži okusí podmínky jako profesionální jeskyňáři. Nová stezka není pro každého. Tak nějak asi vypadá vchod do pekla.

„Půjde se prostory bez elektrického osvětlení, jen s čelovkami na helmách a v overalech, u nichž nevadí, když se ušpiní, nebo i zničí,“ upozornil mluvčí Správy jeskyní Pavel Gejdoš.

První odvážlivci v 17.století

O Výpustku napsal už v roce 1667 spisovatel a dějepisec Tomáš Jan Pešina z Čechorodu, první odvážlivci se do tajemného podzemí vypravili právě v 17.století. „Představte si jejich odvahu. Měli jen louče, žádné jeskyňářské vybavení jako dnes. Chtělo to pořádnou porci odvahy," prozradil prvním návštěvníkům nové trasy průvodce Jaroslav Ondráček. 

80 minut a 690 metrů adrenalinu

Klasický okruh ve Výpustku vede vojenským krytem, který v roce 1961 zřídila československá armáda kvůli případnému válečnému konfliktu. Nová zážitková trasa však povede po jeho obvodu, tedy mezi vnější stranou krytu a přírodní stěnou jeskyně. Je dlouhá 690 metrů a není bezbariérová.

Video
Video se připravuje ...

Průvodce Jaroslav Ondráček při výkladu na nové trase v jeskyni Výpustek u Křtin Zdeněk Matyáš

Cesta podzemím trvá přibližně osmdesát minut. Helmy i čelovky jeskyňáři odvážlivcům půjčí. O víkendu museli návštěvníci podstoupit jedinou nepříjemnost. Trasu absolvovali s respirátorem.

„Nevadí, bylo to báječné. Jezdíme po jeskyních u nás i v Polsku, je to náš koníček. Historie a tajemno, moc zajímavá jeskyně," svěřili se Dan Ondruš a Jana Moravcová, kteří se na jih Moravy vypravili až z Orlických hor.

Nutná rezervace

„Vycházet se bude po předcházející rezervaci na telefonu 516 439 111. Účastníci musí být starší šesti let a skupina bude mít maximálně deset lidí,“ upřesnila pro další zájemce v následujících termínech vedoucí jeskyně Výpustek Hana Horáková.

V podřepu až k propasti

Lidé projdou i část Nízké chodby jeskyně, která podle jeskyňářů výškou dělá čest svému jménu. „Za prohlídku v podřepu se ale odmění pohledem na krásná tenká brčka – duté krápníky připomínající makaróny. Na stěnách jeskyně uvidí i historické podpisy dobových návštěvníků. Lidé také přes zábradlí nahlédnou do jedné z devíti propastí v jeskyni,“ přiblížil Gejdoš.

Po prohlídce jedné strany chodby podél krytu se po vystoupání 15 schodů a nově vybudované kovové lávce dostanou dobrodružné povahy přes tři metry vysokou stavbu krytu na jeho druhou stranu. Po cestě uvidí kromě jiného i řadu unikátních barevných přírodnin.

Fotogalerie
32 fotografií