Chata u Vranovské přehrady jako kajuta lodi

Jako v kajutě lodi si mohou připadat uživatelé menšího objektu umístěného v zeleni nad Vranovskou přehradou. Rozlohou nevelká chata, maskovaná opalovanými modřínovými prkny, překvapuje vším, co se pod její střechu vešlo.

Stavba nabízí zázemí rodině majitele i jejím návštěvám. Poskytuje dostatek prostoru k večernímu posezení i spánku. V každém koutě domu se skrývají nenápadné úložné prostory, každá věc má své místo – stejně jako v kajutě lodi. Jednotlivé místnosti v domě jsou vzájemně propojeny, zároveň ale podkroví poskytuje dostatek soukromí. Interiérové stěny tvořené smrkovým dřevem vytvářejí útulné útočiště a velké prosklené plochy nabízejí dechberoucí výhled na vodní hladinu.

Dřevěná chata, která nabízí veškerý komfort moderní dřevostavby, byla vybudována na původních základech bývalého objektu.

Na počátku bylo dědictví

Investor získal po dědečkovi malou chatu na břehu Vranovské přehrady. Studio Prodesi/Domesi oslovil s konkrétním zadáním – přál si dřevěnou chatu na stávajících základech, zahrnující veškerý komfort moderní dřevostavby, která by byla pohodlným zázemím pro rodinu během víkendů či dovolených. Architekti se museli vypořádat především s charakterem pozemku (les) a také s půdorysem původní chaty, jejž dřevostavba nesměla překročit.

Kompletní zařízení na malém prostoru

Návrhy domu a interiéru probíhaly ‚ruku v ruce‘ – současně a tak, abychom dokázali dobře využít každý centimetr místa, který nám původní chatička vymezila,“ říká architektka Klára Vratislavová. A tak se na nevelikou plochu přibližně 5 × 8,5 metru vešla jídelna a obývací pokoj v jednom s velkorysým výhledem na vodní hladinu, prostorné zádveří s lavicí k přezouvání, koupelna, samostatná toaleta, komora, a dokonce i technická místnost. V patře pak vznikla jedna větší a jedna menší ložnice a také šatna. „Patro jsme vymýšleli ‚naruby‘, než jak je zvykem. Nejdříve vznikaly potřebné prostory pro ložnice a pak jsme střechu ‚okrajovali‘ tak, aby hmota domu byla co nejmenší. Naším cílem bylo navrhnout stavbu, která se pokorně zapojí do zeleného svahu nad vodní hladinou, kde stojí převážně skromné staré chatky,“ doplňuje Klára Vratislavová.

Interiérové stěny tvořené smrkovým dřevem (masivními CLT panely) vytvářejí útulné útočiště.

Kajuta lodi byla inspirací nejen vzhledem k blízkosti vodní hladiny, ale především při navrhování interiéru – vše je prakticky uspořádáno na malém prostoru, využit je doslova každý centimetr. Působivý je také kontrast mezi exteriérem a interiérem. Zvenku je dům hmotově čistě funkční, materiálově skromný. Uvnitř naopak moderní, prostorný, propracovaný do každého detailu.

O projektu:

  • Studio: Prodesi/Domesi
  • Autoři: Klára Vratislavová, Pavel Horák
  • Projekt: Jan Švarc
  • Zastavěná plocha: 43 m2
  • Užitná plocha: 65 m2

Fotogalerie

Autor: tisková zpráva 1)
Foto: BoysPlayNice, info@boysplaynice.com, www.boysplaynice.com

1) redakčně upraveno