Počasí dnes14 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Motor Jikov je připraven pomoci rodinám Ukrajinců, které by chtěly do Česka

Firma Motor Jikov Group je připravená pomoci rodinám svých ukrajinských zaměstnanců, které by chtěly kvůli možnému vyostření krize odejít do Česka. Táborská firma Brisk zatím žádné přesuny lidí z Ukrajiny neřeší, dosud u ukrajinských zaměstnanců nenarazila v tomto ohledu na problém. Ukrajinci jsou pro jihočeské firmy důležitou posilou, hospodářská komora loni vyřídila přes tisíc žádostí o pracovníky z této země.

Motor Jikov Group má 700 kmenových zaměstnanců a 150 najímaných zahraničních, z toho kolem stovky z Ukrajiny. „Z personálního hlediska jsme ochotni pomoci sem rodiny těch lidí dostat. Nicméně zatím tam (na Ukrajině) není žádná změna. Volal jsem i na divize a zatím od lidí nic nezaznamenali. Asi k tomu přistupují pragmaticky. Nemáme problém s tím, aby sem přišly celé rodiny, i v programu Režim Ukrajina jsme sem nějaké lidi dostávali. Uvítali bychom, kdyby přišli,“ řekl ředitel PR oddělení holdingu Marek Prášil. Holding dodává 80 procent produkce pro automobilový průmysl.

„Ukrajinci jsou většinou velmi zdatní a pracovití lidé“

Táborská firma Brisk, která vyrábí zapalovací svíčky a snímače ovlivňující vstřikování paliva do motoru, zaměstnává kolem 500 lidí, z nich je asi 85 z Ukrajiny. „V tomto okamžiku necítíme ve vzduchu žádné dopady, co se týče přesunu lidí z Ukrajiny. Zatím se nestalo, že bychom narazili na nějaký problém. Sledujeme to všichni z médií, je ale otázkou, jaká je skutečná situace,“ řekl majitel Brisku a předseda představenstva Mojmír Čapka.

Jak doplnil, podle některých ukrajinských pracovníků je v zemi velká část lidí, kteří jsou orientovaní prorusky. Brisk zaměstnává i celé ukrajinské rodiny. Pracovníci se učí česky, firma jim řadu informací překládá do ruštiny. „Společné týmy fungují bez problémů. Ukrajinci jsou většinou velmi zdatní a pracovití lidé. Ti, kteří měli potřebu, už tady rodiny mají,“ řekl Čapka. Brisk vyrábí 700 typů zapalovacích svíček pro auta, motocykly, traktory i sekačky. 

Nabídnout pomoc je připravená také firma Viscofan. „Zatím jsme žádnou takovou situaci neřešili. Pokud na to ale dojde, tak jsme připraveni našim zaměstnancům pomoci,“ reagoval ředitel Miloslav Kamiš. Firma vyrábí v Českých Budějovicích umělá střívka pro masný průmysl.

Bez cizinců se jihočeské firmy neobejdou. Přivádí hlavně Ukrajince

Od začátku letošního roku vyřídila Jihočeská hospodářská komora žádosti pro 1 284 uchazečů o zaměstnání z Ukrajiny. Podle statistik je zájem o zahraniční pracovníky téměř o čtvrtinu vyšší než v roce 2020. Kvůli nedostatku lidí firmy poptávají...

Na Jihočeskou hospodářskou komoru, která vyřizuje žádosti na uchazeče o zaměstnání z Ukrajiny, se firmy neobrací. „Od chvíle, kdy si firma člověka převezme, s nimi jako komora už nemáme nic společného. Firmy nás kvůli této věci nekontaktují,“ řekl ředitel komory Luděk Keist

Ukrajinci jsou pro jihočeské firmy důležitou posilou. „Zaznamenali jsme za letošní rok zvýšený zájem o zahraniční pracovníky. Je to důsledek dlouhodobého nedostatku pracovníků. Nejedná se sice o příliš populární téma, nicméně je nutné si uvědomit, že tento problém tu dlouhodobě je a aktuálně nabírá na síle. Vzhledem k nízké míře nezaměstnanosti, zvláště v našem kraji, nutí tato situace firmy k náboru zahraničních pracovníků. Potřebujeme, aby se tomuto tématu věnovala větší pozornost,“ upozornil loni na podzim Keist. 

K říjnu komora vyřídila téměř 1 300 žádostí, ne všechny jsou ale úspěšné. „Odhadem ale můžeme říci, že zhruba 60 procent žádostí se dotáhne do konce,“ řekl Keist. Nejčastěji jihočeské firmy hledají dělníky do výroby, řidiče nákladních automobilů a tahačů, zedníky, skladníky, obsluhu výrobních strojů, pomocné kuchaře a dělníky v potravinářství.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Motor Jikov Group

Štítky ČR, Ukrajina, automoto, diplomacie, firmy, Jihočeský, rodina, Česko, Motor Jikov, Hospodářská komora, Viscofan

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Motor Jikov je připraven pomoci rodinám Ukrajinců, které by chtěly do Česka  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.