Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zákulisí kauzy Valijevová. Rusko slaví, jiní hovoří o facce čistému sportu

  17:51
Peking (Od našeho zpravodaje) - Sportovní arbitráž CAS vynesla v pondělí verdikt a připustila Kamilu Valijevovou ke startu v soutěži krasobruslařek na hrách v Pekingu. Už tak rozbouřené emoce související s její dopingovou kauzou tím neopadly. Naopak, vystupňovaly se. Rusko slaví. Mnozí významní funkcionáři či slavní krasobruslaři ostře protestují. A pod celou touto tsunami názorů, argumentů a osočování se pohybuje patnáctiletá Kamila Valijevová.
Kamila Valijevová

Kamila Valijevová | foto: Reuters

Těžko předpokládat, že sama vymyslela konspiraci se zakázanou látkou trimetazidin. Dost možná ani nevěděla, že ji bere. Patrně jen poctivě plnila příkazy, včetně těch stravovacích, a byla vděčná, že může bruslit v nejúspěšnější tréninkové skupině světa. 

Byť o tom všem můžeme jen spekulovat.

Navzdory dopingu smí Valijevová závodit. Medaili by však v Pekingu nedostala

Když kráčela ze svého zatím posledního tréninku v Pekingu, mnohým se jí zželelo. Už předtím, na ledu, měla Kamila Valijevová vystrašený pohled. Po tréninku ji pak trenérka Eteri Tutberidzeová a její pomocníci nechali samotnou procházet mixzónou mezi novináři, zatímco se vytratili z haly postranním vchodem. 

Valijevová si nasadila černou kapuci, skrývala před médii tvář, v ruce držela svého maskota, plyšového králíka v pastelových barvách, a beze slova pospíchala pryč.

Snad ani nechápala, co se najednou kolem ní rozpoutalo.

„Kamila je teď doslova SAMA. Trenérka odešla, aniž by ji doprovodila mixzónou,“ kritizovali na sociálních sítích ti, kteří zhlédli tuto scénu.

Kontroverzní trenérka vede zároveň i obě další ruské reprezentantky v soutěži žen, loňskou mistryni světa Annu Ščerbakovovou a letošní vicemistryni Evropy Alexandru Trusovovou.

Trenérka Valijevové: Je nevinná. Hrozí Rusku vyloučení z příštích her?

„Okolo Kamilina případu je mnoho otázek a málo odpovědí,“ řekla Tutberidzeová pro ruský První kanál. „Ale o čem jsme naprosto přesvědčeni, je skutečnost, že Kamila je nevinná a čistá. Nachází v sobě nyní sílu právě proto, že ví, že je bez viny.“

Skutečně? Z tréninku Valijevové přicházely zprávy, že působí naopak velmi nejistě a opakovaně padá při trojitém axelu, svém jindy exkluzivním skoku.

PÁD PŘI TRÉNINKU. Valijevové se nedařil trojitý axel.

Právník Travis Tygart, generální ředitel Antidopingové agentury USA, jenž měl lví podíl na usvědčení Lance Armstronga z jeho podvodů, o Valijevové říká: „S touto mladou sportovkyní, která se bez vlastního přičinění ocitla v centru celosvětové mediální bouře, nesmírně soucítím.“

Zároveň však Tygart ostře kritizuje praktiky v ruském sportu: „Lidé se nechtějí dívat na zmanipulované olympiády. Teprve čas ukáže, zda měla na těchto hrách startovat a zda budou všechny její výsledky dodatečně vyškrtnuty. Bohužel, ať tak či onak, už na šesté olympiádě v řadě Rusko ukradlo svým jednáním krásné okamžiky čistým sportovcům i veřejnosti.“

Nicméně Rusko pochopitelně verdikt CAS oslavuje.

Názorové střety

Alexandr Gorškov, prezident Ruské krasobruslařské federace a olympijský vítěz v tancích na ledě z roku 1976, nadšeně sděloval: „Jde o triumf zdravého rozumu a spravedlnosti.“

Kamila Valijevová nebude kvůli dopingovému nálezu suspendována na ZOH v Pekingu 2022. (14. února 2022)

Ruský olympijský výbor vydal emotivní prohlášení: „Nevíme, kolik slz a jakou morální sílu stála Kamilu celá tato šílená situace, ani jak nesmírně obtížné pro ni bylo chodit každý den trénovat a nevědět, co bude zítra, nebo přinutit se vystupovat na veřejnosti klidně a nechávat své pocity ventilovat jen tehdy, pokud se nikdo nedívá. Ale co víme jistě a co můžeme rozhodně udělat, je fandit jí zítra a ve čtvrtek ze všech sil.“

Nikita Kacalapov, stříbrný z klání tanečních párů, se připojil zvoláním: „Jdeme na to, Kamilo.“

Začarovaný kruh kauzy Valijevová. Rusko reaguje: Doping? Jaký doping?

A olympijský šampion z roku 2002 Alexej Jagudin zvěstoval: „Jsem nesmírně šťastný, že byla očištěna. Potřebuje na všechno zapomenout a ukázat svou úroveň. Co bude po olympiádě, není teď důležité.“

Zcela odlišný názor sdílí Tara Lipinská, zlatá olympionička z Nagana 1998 a expertka NBC: „S rozhodnutím CAS důrazně nesouhlasím. Valijevová měla pozitivní test a podle mě není pochyb o tom, že by jí nemělo být dovoleno soutěžit. Bez ohledu na věk nebo načasování výsledků testu. Verdikt CAS zanechá na našem sportu trvalou jizvu.“

Podobná slova pronesl též bronzový medailista z mistrovství světa Johnny Weir: „Došlo k pozitivnímu dopingovému testu. Proto by sportovec, který ho měl, ať už vlastní nebo cizí vinou, neměl mít možnost soutěžit s čistými sportovci.“

Šest hodin v (částečném) utajení

Co vše tomu předcházelo?

V neděli se na dlouhých šest hodin zavřely dveře konferenční místnosti v pekingském hotelu Continental Grand a začalo zde slyšení tříčlenného tribunálu komisařů CAS se zainteresovanými osobami v kauze Valijevová. Včetně krasobruslařky, která byla k dispozici online.

Právní týmy zúčastněných stran, komunikující převážně prostřednictvím videospojení, přednesly své argumenty.

Jaké? Můžeme jen odhadovat. Jednání mělo probíhat v přísném utajení.

Přesto byl na adresu listu New York Times neznámým odesílatelem doručen videozáznam vystoupení šéfa Ruského olympijského výboru Stanislava Pozdňakova před tímto tribunálem, v němž horoval za start Valijevové na hrách kritikou zdlouhavého postupu švédského partnera ruské antidopingové agentury při testování vzorku Valijevové.

V pondělí ve 14 hodin byl vynesen verdikt, že krasobruslařka smí v Pekingu závodit, byť nebyla z dopingu očištěna a její případ bude nadále prošetřován. Tribunál argumentoval i tím, že coby nezletilá „je v patnácti letech chráněnou osobou“.

Mezinárodní olympijský výbor reagoval oznámením, že po soutěži žen se neuskuteční v Pekingu květinový ani medailový ceremoniál, pokud se Valijevová umístí na prvních třech místech.

„Fascinující, ale správné rozhodnutí MOV,“ glosovala Christine Brennanová z listu USA Today, jedna z nejznámějších světových komentátorek krasobruslení.

K rozhodnutí komisařů CAS naopak uvedla: „Je to temný den boje proti dopingu. Facka všem sportovcům, kteří nepodvádějí. Příšerné rozhodnutí CAS uvrhlo tyto hry do stavu chaosu.“

Výhrůžky i lékař s podivnou minulostí

Jak vypjaté emoce tato kauza vyvolávala, o tom informovali také novináři z odborného serveru insidegames.biz. Přinesli zprávu o pozitivním testu Valijevové mezi prvními a případem se poté detailně zabývali. Následně však na sociálních sítích čelili údajně i výhrůžkám smrtí, jak sdělil Michael Pavitt.

Jeho kolega Duncan Mackay dostal například na Twitteru zprávu: „Budete pozitivní, až ve svém čaji objevíte nějaké nové látky.“ Podle Mackaye mělo jít o špatně skrytou narážku na bývalého ruského agenta Alexandra Litviněnka, jenž se otrávil po vypití šálku zeleného čaje.

Kauza má řadu dalších vedlejších linií. I některá ruská média poukazovala, že členem delegace Ruského olympijského výboru v Pekingu je lékař Filip Šveckij, muž s pochybnou pověstí. V roce 2007 mu zakázali činnost ve sportu v souvislosti s dopingovým vyšetřováním ruského veslařského týmu, přičemž tato sankce měla být roku 2010 opět zrušena.

Od té doby spolupracoval s ruskou krasobruslařskou reprezentací a později doprovázel Valijevovou na mezinárodních akcích, včetně mistrovství Evropy v Tallinnu.

Bezesporu velmi talentovaná dívka zůstala coby juniorka na mezinárodním fóru neporažena. A když před pěti měsíci vstoupila do soutěží dospělých, vyhrávala znovu závod za závodem, ohromovala čtvernými skoky a opakovaně překonávala světové rekordy.

Kamila Valijevová nebude kvůli dopingovému nálezu suspendována na ZOH v Pekingu...

Trenérka má být vyšetřována

Olympijský výbor USA po pondělním verdiktu CAS zveřejnil následující reakci: „Rozhodnutí CAS neobnovit pozastavení činnosti Kamily Valijevové je další kapitolou v systémovém a všudypřítomném ignorování čistého sportu ze strany Ruska.“

Zde však musíme poznamenat, že tentokrát se rozhodně nemusí jednat o systémový ruský doping, nýbrž „pouze“ o praktiky jedné tréninkové skupiny, vedené Eteri Tutberidzeovou, jejím asistentem Sergejem Dudakovem a choreografem Daniilem Gleichengauzem.

Utrápená Valijevová na tréninku a za ní Tutberidzeová, Dudakov a Gleichengauz: 

Velmi ambiciózní a úspěšná Tutberidzeová je už léta terčem kritiky, že nemístným drilem likviduje své svěřenkyně, které pak ve věku 17 až 19 let předčasně končí kariéru s vážnými zdravotními či mentálními následky. Tak jako Julija Lipnická, která se poté léčila s mentální anorexií, Jevgenija Medveděvová s chronickými a neustávajícími bolestmi zad a ramene nebo psychicky vyčerpaná Alina Zagitovová, olympijská vítězka z Pchjongčchangu 2018.

Julija Lipnická si dojela pro zlato na krasobruslařském mistrovství Evropy.
Jevgenija Medveděvová při volné jízdě na MS v Helsinkách.
Alina Zagitovová v krátkém programu na mistrovství Evropy v Minsku.

PŘÍLIŠ BRZY SKONČILY. Zleva mistryně Evropy Lipnická, mistryně světa Medveděvová a olympijská vítězka Zagitovová,

Proto jeden mohutný proud kritiky teď nesměřuje globálně na Rusko, ale konkrétně na „klan Tutberidzeové“.

Na Twitteru vznikla skupina s hashtagem (v překladu) „Hanba ti, Tutberidzeová“ připomínající, jak ničila zdraví jmenovaným i dalším krasobruslařkám.

„Zavírali jim ústa příliš dlouho, tak teď za ně musíme mluvit my. Připojte se k revoluci. Za Kamilu a za všechny dívky, které zničili,“ stojí v prohlášení této skupiny.

Její členové se nemilosrdně pustili i do funkcionářů Mezinárodní bruslařské unie ISU, kteří „tvůrkyni šampionek“ Tutberidzeovou vyhlásili v roce 2020 světovou Trenérkou roku, byť údajně věděli o mnohých sporných metodách, které používá.

„Tutberidzeová měla být vyšetřována a měl jí být zakázán přístup k dětem od chvíle, kdy Julija Lipnická vstoupila do rehabilitačního centra kvůli poruše příjmu potravy. Tohle už mělo nastat dávno,“ píše se zde.

K důkladnému prošetření možných dopingových praktik této trenérky a jejích pomocníků nyní vyzval Mezinárodní olympijský výbor a Světová antidopingová agentura WADA takové precizní vyšetřování přislíbila. Ochotu podílet se na něm vyjádřil též Trevis Tygart.

Bude zvýšena věková hranice?

Že závod krasobruslařek v Pekingu bude nyní velmi ostře sledován, si můžeme být jisti, vždyť pravidelně býval například v USA nejsledovanějším přenosem zimní olympiády.

Ovšem z celé kauzy by měly vzejít i apely do budoucna.

Jednak na úpravu antidopingového procesu. David Howman, bývalý generální ředitel WADA, zdůrazňuje: „Kontroverzní rozhodnutí CAS jen potvrzuje, že všechny vzorky odebrané před hrami musí být vždy analyzovány před zahájením her, jak bylo požadováno.“

Ale jde také o apel směrem k Mezinárodní bruslařské unii ISU ve věci věkové hranice pro závody krasobruslařek. Kongres ISU se má v létě opakovaně zabývat návrhem na navýšení minimálního věku pro vstup do kategorie žen ze současných 15 na 16 nebo 17 let. 

Návrhem, který ještě před čtyřmi lety neprošel.

Ve světle současných událostí má snad mnohem větší naději.

Autor:

Olympijské hry Paříž 2024

Letní olympijské hry v roce 2024 se uskuteční v Paříži od pátku 2. srpna do neděle 18. srpna 2024. Francouzská metropole už OH hostila v letech 1900 a 1924. Poprvé se zde bude soutěžit o olympijské medaile v breakdance, naopak z programu byly vyřazeny karate, baseball a softbal.

  • Nejčtenější

Šéf cyklistiky: Odměny pro atlety? V rozporu s olympijskou myšlenkou

19. dubna 2024  9:53,  aktualizováno  14:25

Předseda Mezinárodní cyklistické unie David Lappartient nesouhlasí s rozhodnutím Světové atletiky...

Dream Team pro Paříž je na světě. Durant chce čtvrté zlato, Curry i Leonard první

17. dubna 2024  18:34

LeBron James, Stephen Curry a Kevin Durant povedou na olympijském turnaji v Paříži hvězdný americký...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Obavy z akcí teroristů a Rusů. Hry v Paříži ohlídají i stovky tajných agentů

19. dubna 2024  15:40

Zdálo se to jako velmi atraktivní nápad, když s ním organizátoři her v Paříži přišli poprvé:...

Sto dní do Paříže. Češi řeší počet sportovců, bezpečnost i dezinformace

17. dubna 2024  9:59

Je 26. července 2024 a po Seině plují při netradičním zahájení her lodě s výpravami z 206 zemí...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Znovu získat zlato. Stejně jako sportovci má i Český dům v Paříži velké ambice

22. dubna 2024  16:34

První národní dům hostil tehdy ještě československé olympioniky na hrách v Barceloně v roce 1992....

Windsurfařka Kateřina Švíková vybojovala pro Česko olympijskou účast

24. dubna 2024  19:59

Windsurfařka Kateřina Švíková vybojovala na poslední kvalifikaci ve francouzském Hyeres pro Česko...

Rozpočet ČOV v olympijském roce bude vyrovnaný, zhruba třetina z něj půjde na Paříž

24. dubna 2024  13:13

Český olympijský výbor (ČOV) bude v olympijském roce 2024 hospodařit s vyrovnaným rozpočtem, kdy...

Čtyři do Paříže. Badmintonisté vychytali kvalifikaci a nachytali soupeře

24. dubna 2024  10:59

Jak udělat z mnoha málo. V historii samostatné České republiky se na olympijských hrách představili...

Šermíři Ruska a Běloruska nebudou na olympiádě, nepřihlásili se do kvalifikace

23. dubna 2024  20:03

Na letních olympijských hrách v Paříži nebudou startovat ruští ani běloruští šermíři. Evropská...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...