Ivan Bednárik končí v čele Českých drah. Rezignuje, končí i další dva členové představenstva

Ivan Bednárik. Foto: Jan Chaloupka/ České dráhyIvan Bednárik. Foto: Jan Chaloupka/ České dráhy

Dozorčí rada má na post šéfa Českých drah vypsat výběrové řízení.

České dráhy čeká zítra velká proměna vedení firmy. Na své posty rezignují předseda představenstva Ivan Bednárik, místopředseda představenstva Václav Nebeský a člen představenstva zodpovědný za majetek a finance Petr Pavelec.

Informaci před zítřejším jednáním dozorčí rady potvrdily deníku Zdopravy.cz tři na sobě nezávislé zdroje. V představenstvu mají zůstat Michal Kraus a Jiří Ješeta. Zároveň má být dočasně jmenován někdo z manažerů Českých drah na třetí post, aby bylo představenstvo usnášeníschopné. Na 10:30 svolalo ministerstvo dopravy tiskovou konferenci k personálním změnám.

„Nebudu to komentovat,“ odpověděl na dotaz Zdopravy.cz Ivan Bednárik. V čele Českých drah skončí po necelých 15 měsících. Dozorčí rada ho postavila do čela firmy v prosinci 2020. Dva ze tří členů představenstva mají skončit hned zítra, jeden k poslednímu únoru.

O personálních změnách ve vedení státního dopravce se mluví několik týdnů. Zatímco v železničních organizacích pod vlivem ministerstva dopravy se dlouho mluvilo spíše o odchodu Jiřího Svobody z čela Správy železnic a setrvání Ivana Bednárika, nakonec bude situace opačná. Svoboda zatím generálním ředitelem Správy železnic zůstal.

Personálním rošádám předcházela už minulý týden proměna dozorčí rady. Tu má nově místo Pavla Kysilky vést ekonom Miroslav Zámečník. V dozorčí radě skončili ještě Vojtěch Kocourek a Jan Vrátník, místo nich jsou novými členy Jiří Minka a Petr Šlegr.

Na nová místa v představenstvu má dozorčí rada vypsat výběrové řízení.

Tagy České dráhy Ivan Bednárik představenstvo Českých drah
249 komentářů