Opravdu peče horkovzdušná trouba rovnoměrně? Jak dopadly dva plechy koláčků pečené nad sebou? A vyčistí za vás troubu pyrolýza? Zjišťoval dTest

15. únor 2022

Bez pořádné trouby se neobejde žádná kuchyň. Stálicemi na trhu se staly horkovzdušné trouby. Oproti klasickým troubám s horním a dolním ohřevem disponují navíc ventilátorem pro rovnoměrný rozvod tepla. Spotřebitelská organizace dTest otestovala 12 modelů v širokém cenovém rozpětí. Testující zajímalo nejenom, jak která trouba udrží navolenou teplotu, ale třeba i to, jak účinné je čištění pyrolýzou.

Horkovzdušná trouba se stala oblíbeným kuchyňským spotřebičem. Její velkou výhodou je, že díky rovnoměrné distribuci tepla v celé pečicí komoře umožňuje přípravu několika druhů jídel najednou. Péci se v ní dá ve dvou patrech nad sebou například i vánoční cukroví.

Test spotřebitelské organizace dTest navíc prokázal, že není třeba si pořizovat troubu drahou. „Na prvním místě se sice umístila vestavěná trouba za 20 000 korun, srovnatelný výkon podala ale i trouba za 6000 korun,“ potvrzuje redaktorka dTestu Sabina Andree.

Žrouti energie

Odborníky nejdříve zajímaly technické parametry horkovzdušných trub. Testovala se například rychlost předehřívání, přesnost nastavení teploty a také její stabilita.

Většina trub přitom dodržovala teplotu, která byla navolena. „Odchylky se pohybovaly maximálně v rozmezí jednoho stupně. U jednoho modelu jsme ale naměřili odchylku více než 20 stupňů.“

Odborníky také zajímalo, jak velkou spotřebu energie jednotlivé trouby mají. „Občas se totiž zapomíná na pohotovostní režim. Naše testy ukázaly, že některé trouby nespotřebovávají ve stand-by režimu téměř nic. Pět modelů ale spotřebovávalo v pohotovostním režimu 0,8 wattu. Když byla navolena funkce odloženého pečení, stoupla spotřeba dokonce přes 1 watt.“

Pokud trouby disponovaly specifickými funkcemi, byly také otestovány. Jednou z nich bylo i čištění pyrolýzou. „Jde o specifický samočisticí program, kdy trouba vyvine vysoké teploty až 500 stupňů Celsia. Jejich působením se veškerá nečistota, mastnota nebo drobky spálí na prach, který pak stačí setřít vlhkým hadříkem,“ vysvětluje redaktorka.

Výsledky dTestu:

  • 1. se umístila trouba značky Siemens za 20 000 korun
  • 2. skončila se srovnatelným výkonem trouba značky IKEA za 6000
  • 3. místo obsadila trouba značky Miele

 Propadlíkem testu se stala trouba značky Gorenje. Kvůli prasklému sklu dvířek propadla u zkoušek bezpečnosti.

Nedopečené koláčky

Po ryze technických zkouškách následovaly testy praktické. Přímo v laboratořích se připravovala řada pokrmů – pečené kuře, piškotový korpus, sněhové pusinky a koláčky, pečené na dvou úrovních nad sebou.

„Většina trub si s horkovzdušnou funkcí dokázala poradit, aniž by bylo třeba plechy vyměňovat. Některé trouby ale koláčky nedopekly, nebo je upekly nerovnoměrně. Proto je dobré se s troubou nejprve seznámit a tomu pak pečení přizpůsobit,“ radí Sabina Andree.

Spustit audio

Související