Přejít k hlavnímu obsahu
„Na baskytaru značky Fender Mustang se podle mě hraje úplně samo. Nedám na ni dopustit,“ říká Vendula Pukyšová | Foto: Radek Herold
„Na baskytaru značky Fender Mustang se podle mě hraje úplně samo. Nedám na ni dopustit,“ říká Vendula Pukyšová | Foto: Radek Herold
Vojtěch Tkáč -

Na jaké nástroje nejradši hrají tuzemské baskytaristky a baskytaristi?

Fender, Ibanez, ale také tuzemské značky Fokus a Jolana. Zeptali jsme se českých i slovenských hudebníků napříč žánrovým spektrem, na jakou baskytaru hrají nejradši. Mezi odpovídajícími baskytaristkami a baskytaristy nechybí Vendula Pukyšová ze sinks, Jan Drábek z MYDY nebo Laura Jašková, která působí mimo jiné v kapele Billy Barman.

Kristýna Dobrianská (Tamara)

Moje úplně nejoblíbenější baskytara je ta moje. Hlavně proto, že je osudová. Našla jsem ji na hudebním bazaru asi týden po první zkoušce s Tamarou a vyzvedávala si ji v Řásné, kam jsem zrovna ten víkend jela na chatu. Je to JB od legendární české značky Fokus. Líbila se mi, protože byla bílá a stála trojku i s 60W kombem. Teď na ni paradoxně oceňuju především to, že je to asi nejtěžší basa na světě. To je hlavní důvod, proč ji nejsem schopná vyměnit, navzdory zoufalým apelům zbytku kapely i zvukařů.

Michal Drahný (themayrevolution)

Nedávno jsem na bazaru objevil baskytaru a její parametry mě zaujaly natolik, že jsem po ní musel skočit. Vybíral jsem asi rok s tím, že chci baskytaru stylu precision a proto jsem si koupil Fender Jazz Bass ze série Blacktop. Nebo jak já rád říkám: pp bass a hophoppuspus signature. Baskytara je odlišná tím, že nemá dva single-coil snímače, ale dva split-coil snímače. A co je víc než jeden split-coil na precisionu? Dva split-coily na mojí base! Taky má sparkle finish a hi-mass kobylku.

Laura Jašková (MEOWLAU, Billy Barman)

Dlho som považovala za absolútne dokonalú a najúžasnejšiu basu MTD 535 USA. V živote sa mi na inom nástroji nehralo lepšie, pohodlnejšie a jednoduchšie. Taktiež žiadna basa, na ktorej som hrala, nemala taký hutný americký sound. Je to krásne. Každý typ basgitary má ale svoje špecifiká, a odkedy nemôžem hrať na MTD, lebo mi ho ukradli, objavujem krásy a výhody iných nástrojov. Veľmi som si zaľúbila sound precision basy (aj keď sa mi na mojej konkrétnej od značky Fernandez fakt zle hrá), lebo na preclíku znie všetko tak nejak s nadhľadom.

Kryštof Volkman (Good Times Only)

Samozřejmě, že ta moje. Český výrobce Redbird ji sestavil podle mých představ, ale nad očekávání precizně! Jinak z konvenčních typů musím říct, že stoprocentně Fiesta Red. Z málo známých bych pak zmínil Fender Abuelo.

Vendula Pukyšová (sinks)

Skoro všechny baskytary, které jsem kdy zkusila, byly zrovna moje nejoblíbenější. Protože nikdy nebyly moje a já byla vděčná, že mám na co hrát. Teď už dost dlouho vlastním baskytaru značky Fender Mustang, na kterou se podle mě hraje úplně samo. Nedám na ni dopustit a příležitostně nabádám lidi ve svém okolí, aby si ji taky pořídili.

Jura Habarta (Luciana, Ghost of You)

Za nejoblíbenější bych označil moji Ibanezku AGB 200, se kterou tak nějak putuju od začátku svého basáckého života. Čili od ledna 2014, kdy mě kluci z Ghost of You zlanařili k tomu, abych s nimi hrál na basu. A proč tolik důvěrností? Čistě z toho hlediska, že mě tahle basa za těch osm let nikdy neomrzela. Ba naopak, kolikrát mě až překvapila, jakou paletu inspirativních zvuků v sobě má a jakou odezvu má na mé hraní. Ať už jde o soft věci, nebo zběsilé třískání do strun. Lichotí mně i její kratší menzura. Necítím se pak, jako kdybych měl na sobě pověšené pádlo. Jo, a je to neskutečný držák, tím pádem i spolehlivý souputník muzikanta na jeho cestách.

Tereza Vaničková (Favorite Obsession)

Zatím nejsem žádný velký fajnšmekr, co se týče hudebních nástrojů. A nejoblíbenější basa je prostě ta moje. Nějakou dobu mi trvalo, než jsem si ji mohla dovolit. Ale byla to fajn doba, takže má pro mě citovou hodnotu. Jde o Fender Squier Classic Vibe '60s Precision Bass IL 3-Tone Sunburst, prostě klasický čtyřstrunný preclík se vzhledem starých dobrých časů.

Jan Drábek (MYDY)

Nejvíc používám Jazz Bass, který jsem si nechal postavit od svého švagra. Je to taková dobrá univerzální basa. Kromě toho jsem strašně posedlý Jolanami. Mám Diamant bass, kterého mi ale sebrala Žofie, a Disco bass. To jsou hodně specifické nástroje, baví mě, jak jsou bizarní. A moje nejvíc vytoužená basa je D-bass, ta se Jolaně povedla ze všeho nejvíc. Pár známých tenhle nástroj má a já jim ho vždycky kradu, protože je zážitek na něj hrát. Momentálně se ale nikde nedá sehnat.

Kateřina Nikola (Black Holes)

Moje nejoblíbenější je baskytara Gretsch Electromatic Junior Jet II. Hraju na ni od začátku Black Holes. Je extrémně rychlá, protože má krátký krk, a je strašná sranda na ni hrát. Teď mám ve výrobě customku a bojím se, že by ji mohla sesadit z trůnu. Tak uvidíme.

Roman Gordienko (Méta Monde)

Nejraději mám basy, na které se pohodlně hraje. Rukama mi prošla řada Precisionů, Jazz Bass a Thunderbirdů. Nejvíc jsem si oblíbil Fender MIJ '62 JB Reissue, se kterou mě aktuálně můžete vidět na pódiu s Méta Monde. Má dobré snímače, které produkují mohutný a dunivý zvuk. Ten si rád ještě přibarvím svými oblíbenými pedály a krabičkami. Tuhle basu nejen slyšíš, ale cítíš naskrz celým tělem. A tak to mám rád. Navíc má krásnou barvu Gunmetal Blue, která se prostě neokouká.

Tereza Čepková (Vesna)

Ja nemôžem spomenúť iba jednu, pretože momentálne mám doma hneď tri naj. Squier Jazz Bass je moja prvá basgitara, prerobená na bezpražec. Päťstrunovú Sadowsky Metroline mám momentálne najčastejšie v rukách. Baví ma ale aj Fender Precision Bass z roku 1978. Každá má iné využitie a viažu sa mi k nej iné spomienky.

Bart (Baby Secondhand, Proti směru, Staré pušky)

Otázka zní nejoblíbenější? Pak je to stoprocentně Epiphone Thunderbird v bílé barvě. Dostal jsem ji kdysi od svého dědy. Bohužel mi na koncertě spadla, zlomila se a teď visí na zdi. Popravdě moc dobře nehrála.

Lucie Čejková (tryo)

Moje nejoblíbenější baskytara je Fender Dimension, na kterou hraju už skoro osm let. Mám ráda různé offsetové věci a tahle basa má hodně dynamický zvuk, což mě baví. Taky máme za sebou dlouhý společný příběh, kdy mě prvně hrozně moc nadchla, pak mi zase nějak neseděla a dlouho jsme si k sobě hledaly cestu. Ale nedávno jsem si vyzkoušela lubovku od Gretsch, tak uvidím, jak to s naším vztahem zamíchá.

Honza Doležal (The Valentines)

Dlouhou dobu jsem hrál na short scale Mustang bass, protože jsem na basu přecházel z kytary, ale postupem času mě naprosto okouzlila jednoduchost Precisionu. Moje number one basy jsou teď teda dvě – Fernandes Power Bass (japonská kopie Precisionu) z roku 1977 a čerstvě Fender Precision Bass z roku 1996 made in Japan, kterou jsem koupil bez vyzkoušení na Reverbu, ale hraje skvěle. Nové nástroje mě celkově moc nebaví, protože se s nima člověk vůbec nemusí prát. A to pak není žádná zábava.

Tento text vyšel u příležitosti letošních 10. narozenin Frontmana, kdy se ohlížíme za úspěšnými články celé dekády. Poprvé byl zveřejněn 14. února 2022.

Tagy Oblíbený gear Kristýna Dobrianská Michal Drahný Laura Jašková Kryštof Volkman Vendula Pukyšová Jura Habarta Tereza Vaničková Jan Drábek Kateřina Nikola Roman Gordienko Tereza Čepková Bart Lucie Čejková Tamara themayrevolution MEOWLAU Billy Barman Good Times Only sinks Luciana Ghost of You Favourite Obsession MYDY Black Holes Méta Monde Vesna Baby Secondhand Proti směru Staré pušky tryo The Valentines

Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám prosím vědět na e-mail redakce@frontman.cz.

Vojtěch Tkáč | Foto: Pavla Hartmanová
Jsem moderátor Radia 1 a spoluautor hudebně obsedantního magazínu …
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY