Hlavní obsah

Pobodání na hodech řeší soud. Nechtěl jsem se prát, neměl bych šanci, hájil se obžalovaný

Brno

Krajský soud v Brně začal v úterý projednávat napadení, k němuž došlo loni ve Velkých Němčicích na Břeclavsku po místních hodech. Třiačtyřicetiletý Roman Smetana se po zábavě několikrát dostal do křížku se svým známým, přičemž jejich poslední setkání skončilo krvavě. Podle obžaloby si Smetana donesl nůž a svého soka pobodal na hlavě a krku. Za pokus o vraždu mu hrozí až 20 let vězení.

Roman Smetana u souduVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

K potyčce došlo na začátku loňského srpna. „Obžalovaný po několikáté slovní i fyzické rozepři při hodové taneční zábavě napadl poškozeného nožem, který si předtím přinesl ze svého domu, a bodl jej nejméně šestkrát do hlavy a krku s vědomím, že takovým činem může způsobit smrt. Bez poskytnutí rychlé pomoci a urgentní operace by skutečně u napadeného došlo k úmrtí,“ prohlásil státní zástupce Marek Vagai.

Za vraždu dvouleté dcery a matky půjde žena na 18 let do vězení

Krimi

Smetana před trestním senátem brněnského soudu odmítl vinu a zevrubně popsal příkoří, kterého se mu mělo za celý osudný večer od jeho známého ze stejného městyse dít. Několikrát se prý v průběhu zábavy dostali do konfliktu a podle Smetany to byl právě on, kdo byl bit.

„Já jsem byl hodně opilý, nechtěl jsem se prát. Věděl jsem, že nemám šanci,“ popsal soudu.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Roman Smetana u soudu.

Když se ze zábavy dostal domů a v zrcadle spatřil, jak jej svými pěstmi poznamenal jeho sok při předchozích potyčkách, popadl nůž s tím, že se pomstí propícháním pneumatik.

„Jenže venku oni zrovna vyšli, zase jsme začali hulákat a on mě hned mlátil,” líčil s tím, že „nějak automaticky” sáhl do kapsy a máchal nožem. „Nebylo to ale nic cíleného. Dostával jsem rány z jedné i druhé strany, pak to přestalo a on řekl: Tys mě bodnul,“ popsal Smetana.

Sám pobodaný si z osudného víkendu moc nepamatoval. Přiznal, že se s obžalovaným dostal několikrát do potyčky. Ke krvavému střetu podle něj došlo, když šel spolu se sousedem domů. „Tam u obchodu proti mně Roman vystoupil, nic neříkal. Já mu řekl, jestli mu to nestačilo, a pak už si nic nepamatuju,“ pokrčil napadený rameny.

Senát v čele s Petrem Jirsou rozsudek v případu vynese po výslechu znalců a dalších svědků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám