Bývalý šéf Lesů ČR Szórád čelí obžalobě pro podvod. Po odchodu z podniku nedodržel konkurenční doložku

Vrchní státní zastupitelství v Praze podalo obžalobu na bývalého šéfa Lesů ČR Daniela Szóráda pro podvod. Podle obžaloby se ho dopustil tím, že po odchodu ze státního podniku nedodržel konkurenční doložku a pracoval pro soukromou lesnickou firmu. Na twitteru to v úterý uvedla Televize Seznam. V čele firmy spravující téměř polovinu lesů v Česku byl Szórád od dubna 2014 do května 2018, pak byl odvolán.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý ředitel Lesů ČR Daniel Szórád

Bývalý ředitel Lesů ČR Daniel Szórád | Foto: Tomáš Krist / MAFRA | Zdroj: Profimedia

O návrhu Národní centrály proti organizovanému zločinu na obžalobu Szóráda před měsícem informoval Deník N a Adam Borgula z pražského vrchního státního zastupitelství mu potvrdil, že zastupitelství tento návrh obdrželo. Podle tehdejších informací deníku policie navrhla obžalobu bývalého šéfa Lesů ČR kvůli tomu, že po odchodu z podniku nedodržel konkurenční doložku a poškodil ho, když ještě v ochranné lhůtě navázal spolupráci s Lesní společností Trhanov, kde dosud působí.

Szórád obvinění odmítl. „Po odchodu z Lesů ČR jsem dostal pracovní nabídku, podali jsme si ruku. Řekl jsem, že můžu začít až ve správný čas. Byl tam slib, ale ne žádné manželství. Nic podepsáno nebylo, žádné benefity ani peníze od soukromých firem jsem nedostával,“ řekl už dříve Hospodářským novinám.

Státní zástupce loni na jaře zastavil jiné stíhání Szóráda, a to kvůli porušení povinnosti při správě cizího majetku. Podle kriminalistů poškodil státní podnik tím, že nabídl těžařským firmám předčasné ukončení kontraktů dohodou kvůli kůrovcové kalamitě. Podle Nejvyššího státního zastupitelství ale pro to policisté nemají dostatek důkazů. Policie prošetřovala také Szórádův postup při zvládání kůrovcové kalamity, obviněn ale nebyl.

Server Seznam Zprávy s odvoláním na zdroje blízké vedení ministerstva zemědělství uvedl, že Szórád je nyní jedním z finalistů výběrového řízení na generálního ředitele státního podniku Lesy České republiky.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme