Bývalý ředitel Národní zpravodajské služby John Ratcliffe v pondělí prohlásil, že očekává, že z vyšetřování zvláštního poradce Johna Durhama, který se zabývá počátky vyšetřování FBI ohledně tvrzení, že se kampaň bývalého prezidenta Donalda Trumpa v roce 2016 spolčila s Ruskem, vzejde „ještě několik obvinění“. (Foto: Flickr)

Ratcliffe rovněž prozradil, že viděl zpravodajské informace o tom, že prezidentská kampaň Hillary Clintonové v roce 2016 „vytvářela plán, jak očernit Donalda Trumpa [a] falešně ho obvinit z vazeb na Rusko“, a dále tvrdil, že zpravodajská komunita, FBI – a také tehdejší prezident Barack Obama a tehdejší viceprezident Joe Biden – byli o této záležitosti informováni.

„[Tehdejší generální prokurátor] Bill Barr, John Durham a já jsme se při pohledu na tyto zpravodajské informace shodli na tom, že neexistují řádné předpoklady pro zahájení trestního vyšetřování Trumpovy kampaně, a přesto se tak stalo,“ uvedl Ratcliffe.

„Takže to jsou otázky, na které se John Durham dívá, a myslím, že jich bude mnohem víc – očekával bych, že kvůli tomu bude ještě dost obvinění. Neexistoval řádný předpoklad pro zahájení tohoto vyšetřování. John Durham to již veřejně řekl.“

V pondělí také stanice Fox News uvedla, že Durhamovo vyšetřování se „zrychlilo“, přičemž „spolupracuje“ a před velkou porotou vypovídá více lidí, než bylo dříve zveřejněno.

Zdroj obeznámený s vyšetřováním sdělil Foxu, že v zákulisí probíhá „mnohem větší aktivita“, „než bylo viditelné pro veřejnost“, a dodal: „Durham to dělá správně a drží to v tajnosti.“

Ratcliffovy komentáře zazněly během vystoupení v pořadu „America’s Newsroom“ na stanici Fox News v návaznosti na Durhamovo páteční senzační soudní podání.

Tento dokument tvrdil, že Clintonova kampaň zaplatila internetové společnosti, aby získala data ze serverů v Trump Tower a Bílém domě a pokusila se spojit Trumpova prezidenta s ruskou bankou.

Ratcliffe odmítl říci, kdo podle něj skončí na lavici obžalovaných, ale vyprávěl o diskusi, kterou s Durhamem vedl na podzim 2020, tedy v době, kdy Ratcliffe nařídil odtajnění dokumentů souvisejících s vyšetřováním FBI na podzim 2020.

„Mluvili jsme o poznámkách (tehdejšího ředitele CIA) Johna Brennana, mluvili jsme, víte, o poradcích Hillary Clintonové v kampani,“ vzpomínal Ratcliffe. „Samozřejmě, že v procesních dokumentech se mluví o právnících kampaně Hillary Clintonové, teď mluvíte o poradcích.“

Mezi dokumenty, které Ratcliffe zveřejnil, byly i ručně psané poznámky tehdejšího ředitele CIA Johna Brennana, který informoval prezidenta Baracka Obamu o „údajném schválení návrhu Hillary Clintonové 26. července 2016 jedním z jejích zahraničněpolitických poradců očernit Donalda Trumpa vyvoláním skandálu tvrdícího, že do kampaně zasahují ruské bezpečnostní služby“.

„On [Brennan] informoval prezidenta Obamu a viceprezidenta Bidena a další členy národního bezpečnostního týmu o této konkrétní zpravodajské informaci, kterou má nyní k dispozici John Durham, o plánu Hillary Clintonové falešně obvinit a očernit Donalda Trumpa skandálem, a o diskusi kolem toho a o tom, zda to byla dobrá zpravodajská informace,“ řekl Ratcliffe. „Takže všechno, co se stalo potom… je jedním z důvodů, proč John Durham vyšetřuje.

Dříve v rozhovoru Ratcliffe dodal, že se domnívá, že Durham našel důkazy o spiknutí, což znamená, že dva nebo více lidí podporovalo trestný čin; a každý, kdo si byl vědom toho, že tento plán kampaně bude falešně předložen FBI nebo CIA nebo orgánům činným v trestním řízení nebo zpravodajským orgánům, by podléhal trestnímu stíhání za jakoukoli řadu trestných činů – poštovní podvod, podvod s odposlechy, lhaní pod přísahou, svědectví v Kongresu, falešné svědectví před státními zástupci, všechny tyto věci.

„Takže by to mohlo jít široce a do hloubky. Myslím, že ano, na základě zpravodajských informací, které jsem viděl a o kterých jsem hovořil s Johnem Durhamem.“

Ratcliffovy komentáře opakovaly podobné poznámky, které učinil v listopadu po obvinění Igora Dančenka, klíčového autora zdiskreditovaného spisu Steele, který byl zatčen na základě obvinění, že lhal FBI ohledně svých zdrojů.

Bývalý šéf DNI tehdy varoval, že všichni, kdo se podíleli na tvorbě spisu, jsou v „ohrožení“.

V pátečním Durhamově návrhu se tvrdí, že právník kampaně Clintonové Michael Sussmann „sestavil a předal FBI tvrzení jménem nejméně dvou konkrétních klientů, včetně … kampaně Clintonové“.

„Na základě těchto obvinění vedoucí pracovník [Rodney Joffe] a technologická společnost využili původně legální přístup k vládním serverům, ale k získání informací a jejich využití k nezákonnému účelu,“ vysvětlil Ratcliffe. „Takže to, o čem hovoří obhajoba Johna Durhama, je, že právník Hillary Clintonové Michael Sussmann vzal tyto informace od technologických manažerů a předložil je FBI jako důkaz o propojení Trumpa a Ruska, které prostě nebyly pravdivé a o kterých právník Michael Sussmann a technologický manažer věděli, že nejsou pravdivé.“

Sussmann byl také obviněn ze lhaní federálnímu agentovi a v září přiznal svou vinu. FBI údajně lživě tvrdil, že nepracuje ve prospěch kampaně Clintonové, když agentuře dva měsíce před volbami předložil dokumenty, které údajně spojovaly Trumpovu organizaci s bankou napojenou na Kreml.

Durham však tvrdí, že „záznamy odrážejí“, že Sussmann „opakovaně účtoval Clintonově kampani za svou práci na … obviněních“.

Zdroj: nypost.com