Na volné místo v dozorčí radě energetického kolosu ČEZ vysílá ministr financí Zbyněk Stanjura svého politického náměstka Romana Bindera. Na dotaz HN to potvrdila mluvčí resortu Anna Vasko.

„Za ministerstvo financí můžeme potvrdit, že nominace náměstka Romana Bindera do dozorčí rady ČEZ již prošla Výborem pro personální nominace,“ uvedla.

Místo v ČEZ se uvolnilo v polovině ledna poté, co rezignoval na funkci člena dozorčí rady bývalý náměstek ministerstva financí Ondřej Landa. Ten odešel na začátku ledna z ministerstva a nastoupil jako ředitel Legal Affairs právě v ČEZ. Poté skončil i v dozorčí radě.

Landa je vystudovaný právník a v resortu financí pracoval od roku 2015 jako odborný náměstek, pod kterého mimo jiné spadala právě správa majetkových účastí státu. Pro odchod z úřadu se rozhodl po výměně vlády. Resort převzal po odchodu Aleny Schillerové (ANO) Zbyněk Stanjura (ODS).

Roman Binder byl jedním z prvních Stanjurových spolupracovníků na úřadě, politickým náměstkem byl jmenován už v prosinci.

Před tím řídil Binder mediálně analytické oddělení ODS a působil 14 let v agentuře AMI Communications.

V dozorčí radě ČEZ je celkem 12 míst, z toho osm obsazuje stát. V ČEZ vlastní 70 procent akcií prostřednictvím ministerstva financí.